Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

BLUES REVIVAL 36: MEMPHIS WILLIE B. (1911;-1993)

Ένας ακόμη από τους όχι πολύ γνωστούς ήρωες του blues revival, o Memphis Willie B., γεννημένος στη Shelby County του Tennessee ως William Borum, θα γίνει «κάποιος» και αυτός όταν θα συνδεθεί με τους περίφημους Memphis Jug Band προς τα τέλη της δεκαετίας του ’20.
Παίζοντας εξ ίσου καλά κιθάρα και φυσαρμόνικα, στην οποίαν εξασκήθηκε μαθαίνοντας πολλά από τον Noah Lewis (κορυφαίος αρμονικίστας του Memphis), o Memphis Willie B. θα βρεθεί να συνεργάζεται κάποια στιγμή με τους Sonny Boy “Rice Miller” Williamson, Willie Brown, Garfield Akers και Robert Johnson(!), ενώ το 1934 φαίνεται πως συνοδεύει (δεν είναι εντελώς εξακριβωμένο) την τραγουδίστρια Hattie Hart, στη συνεργασία της με τον κιθαρίστα Allen Shaw, σε μερικά sessions που έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη (78άρια στη Vocalion). Παρά ταύτα τίποτα δεν φαινόταν ικανό να αλλάξει την πορεία του στο χώρο, που δεν ήταν άλλη από εκείνη ενός καλού συνοδού.
Στα πρώτα χρόνια του ’60, στην εποχή του blues revival δηλαδή, ο Memphis Willie B. θα βρεθεί και πάλι στα πράγματα, ηχογραφώντας δύο άλμπουμ για την Prestige / Bluesville, παίζοντας συγχρόνως με τους Gus Cannon και Furry Lewis – μουσικούς τους οποίους γνώριζε από τα χρόνια του ’20. Φαίνεται, όμως, πως ήταν… τυχερό του να πέφτει με το χρόνο στην αφάνεια, με αποτέλεσμα, κάποια στιγμή, να χαθεί εντελώς από τα πράγματα, παρά τα κάποια μικρά, περιστασιακά του sessions.
Δισκογραφία
1. Introducing Memphis Willie B. – Prestige / Bluesville BVLP 1034 – 1961 
2. Hard Working Man Blues – Prestige / Bluesville BVLP 1048 – 1962

1 σχόλιο: