Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

FRIDAY ON MY MIND…

Είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια. Από τα πλέον αγαπημένα μου. Το θυμήθηκα με αφορμή το διάλογο στα σχόλια της ανάρτησης «Evris – Eric – Νταλούκας» (http://is.gd/fzRUA). Πρόκειται για το “Friday on my mind” των Αυστραλών Easybeats, που είχε κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του ’66 στην United Artists. Μέσα στο ’67 το τραγούδι ακουγόταν παντού, και βεβαίως στην Ελλάδα, αφού είχε… στραβοτυπωθεί σε 45άρι: “Friday on my mind/ Made my bed” [GR. United Artists 67814].
YouTube, στίχοι και κάτι ακόμη…

FRIDAY ON MY MIND
Monday morning feels so bad
Ev’rybody seems to nag me
Come on Tuesday I feel better
Even my old man looks good
Wednesday just don’t go
Thursday goes too slow
I’ve got Friday on my mind

Gonna have fun in the city
Be with my girl, she’s so pretty
She looks fine tonight
She is out of sight to me
Tonight, I spend my bread
Tonight, I lose my head
Tonight, I got to get tonight
Monday I have Friday on my mind

Do the five day drag once more
Know of nothing else that bugs me
(Δεν ξέρω τίποτ’ άλλο που να μ’ ενοχλεί)
More than working for the rich man
(περισσότερο από το να δουλεύω για τον πλούσιο)
 Hey I’ll change that scene one day
(έι, θα τ' αλλάξω μια μέρα εκείνο το σκηνικό)
Today I might be mad
Tomorrow I’ll be glad
‘Cause I’ve got Friday on my mindΥπάρχουν ουκ ολίγες διασκευές του τραγουδιού. Επιλέγω αυτήν των Ιταλών Ribelli, ως “La follia”, στο 45άρι “Pugni chiusi/ La follia (Friday on my mind)” [Dischi Ricordi SRL 10-451] από το 1967, για προφανείς λόγους. Πρόκειται, ως γνωστόν, για το συγκρότημα του Demetrio Stratos… Βεβαίως, οι ιταλικοί στίχοι του Mogol μιλάνε για… τρέλες, αγάπες και λουλούδια (δεν ξέρω για τι πράγμα ελπίζω/ σε γνωρίζω πολύ καλά/ εσύ δεν αλλάζεις για κανέναν/ και κανείς δε σε αλλάζει…), δεν έχουν, δηλαδή, το κοινωνικό προφίλ του αυστραλέζικου τραγουδιού των George Young και Harry Vanda. Εν πάση περιπτώσει. Η version δεν είναι κι άσχημη…

3 σχόλια:

 1. Καλησπέρα! Ωραιότατο το άσμα των Easybeats. Ωστόσο, επειδή είμαι Thursday's child, σας θυμίζω κάτι απ' το συγγραφέα του "The Man who was Thursday": "Journalism consists largely in saying "Lord James is dead" to people who never knew Lord James was alive" (G.K. Chesterton, "The wisdom of Father Brown").

  ΥΓ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χρησιμοποιήσουμε ένα "σεντόνι", και μόνο ένας τρόπος για να το διατηρήσουμε καθαρό (εσείς ως Κερκυραίος γνωρίζετε καλύτερα...): να το φορέσουμε και να κάνουμε το φάντασμα· να το φορέσουμε σαν κάπα και να κάνουμε τον superman· να το διαβάσουμε προσεκτικά· να το κατουρήσουμε.  Τα σέβη μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κύριε Τρούσα.. προσπαθώ να βρώ ένα link, που είχε αναφερθεί πιο παλιά στο blog, με μια εκπομπή σας με turkish sixties. Πιο συγκεκριμένα ψάχνω ένα από τα πρώτα κομμάτια της εκπομπής (ίσως το πρώτο ή το δεύτερο) που σκότωνε..

  Αλέξανδρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το Lorke Lorke των Silüetler είναι που το βρήκα σε δύο εκτελέσεις το '66 και το '67. Υπάρχει και στη συλλογή Hava Narghile που κατεβαίνει εδώ: http://thehorsedrawnzeppelin.blogspot.com/2008/09/hava-narghile-turkish-rock-music-1966.html
  Συγνώμη που προέτρεξα
  Αλέξανδρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή