Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

…και για μια χούφτα κασέτες

Και για του λόγου το αληθές να και δυο κασέτες από τις ραδιοφωνικές εκπομπές που ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση και τις οποίες ξέθαψα από ένα χαρτοκιβώτιο.
Η πρώτη (εκπομπή) είχε τίτλο «22 Χρόνια Ελληνικό Ροκ», με τη συγκεκριμένη να μεταδίδεται στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ την 13/3/1986. Παρουσιαστής ήταν ο Γρηγόρης Βάιος. Σήμα της το “Miss Marples theme” με τους M.G.C. Το… track list περιελάμβανε την… greek-americana «Σακραφλατία» (1977) του Ηρακλή Τριανταφυλλίδη, το pop Honalulu baby” (1975) με την Mariangela, το φεστιβαλικό «Ο θάνατος του κλόουν» (1976-77) με τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο, το light-prog Metro music man” (1977) με τους Ypsilon, το… ας το πω ελαφρoρόκ «Μου μίλησαν» (1977) με τον Ηλία Ασβεστόπουλο, το οργανικό “Sunset” (1977) με τους Sunset (το γουστάρω πολύ), τη λυρική μπαλάντα «Καλοκαίριασμα στη Νικαριά» (1977) του Περικλή Χαρβά, το φαζαριστό «Μια αγάπη καινούργια» (1977) με την Τζέσσικα, τις κλασικές στον ήχο ελληνοροκιές «Τι μένει σε μένα» (1975) και «Δάκρυα» (1978) των Janis Gravel και Gravel αντιστοίχως, το συμπαθέστατο «Κουρδιστά ανθρωπάκια» (1978-79) των Ωρίωνες… Ελληνικό ροκ δηλαδή από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70.
Η δεύτερη εκπομπή ήταν το «Στούντιο 13» με motto το… ένα μουσικό ταξίδι στους άγνωστους χώρους του ροκ, που ακουγόταν στο Δεύτερο Πρόγραμμα (μάλλον) με παρουσιαστή τον Πητ Κωνσταντέα. Ως σήμα έπαιζαν τα πρώτα λεπτά από το “Spanish galleon” των Lucifers Friend, βγαλμένο μέσα από το άλμπουμ “Banquet” (1974). Την 26/10/1989 είχαν ακουστεί από το «Στούντιο 13» τραγούδια των συγκροτημάτων Tear Gas (τα καταπληκτικά σκληρά “Woman for sale” και “Where is my answer” από το δεύτερο άλμπουμ τους, του 1971), Crow (το “Easy street” από το “Mosaic” του 1971), Bangor Flying Circus (το psych-jazz Ode to sadness” από το φερώνυμο LP τού 1969), Patto (το πυρωμένο “Red glow” από το κίτρινο LP του 1970, με την κιθάρα του κορυφαίου Olly ή Ollie Halsall να σκοτώνει), Stone the Crows (το “Sad Mary” και το ανατριχιαστικό “Danger zone” του Percy Mayfield, αμφότερα βγαλμένα από τον καλύτερο δίσκο του γκρουπ, το “Ode to John Law” του 1970), Warhorse (το κλασικό στον ήχο του hard-prog Burning” από το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος), May Blitz (το “I dont know” από το επίσης πρώτο LP του άξιου power trio) και Alan Bown (το αγαπημένο “Pyramid” από το “Listen” του 1970). Ωραία πράγματα

13 σχόλια:

  1. Κάτι εχω και γώ αλλα σε μπομπινες...Πάντως ο Κωνσταντέας δεν ειχε σχέση με οτι παιζόταν στο ράδιο τότε.Αυτός έβαζε Haystacks Balboa κ Banchee και οι άλλοι Boomtown Rats και Clash.
    Αλλος καλός παραγωγός του 2ου(αλλα πιο μετα γύρω στο '85 δε θυμάμαι και καλα)ηταν ο Μαρκάκης που έπαιζε Kebnekaise μεσημεριάτικα και μας είχε κουφάνει.Ωραία χρόνια πραγματικά!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Φρικτέ Νάνε
    Ε ναι, ο Κωνσταντέας ήταν παλαιοροκάς. Περαιτέρω είχε ωραία φωνή (ραδιοφωνική όπως λέμε) και έδινε και σωστά (γενικώς) πληροφοριακά στοιχεία.
    Ο Μαρκάκης είχε ζήσει στη Σκανδιναυία και ήξερε τα πράγματα από πρώτο χέρι. Τον θυμάμαι και στο ραδιόφωνο. Περί το 1983 είχε δώσει και το ελληνικό άλμπουμ των Bazaar/ Istanbul Express. Δες κι εδώ…

    http://diskoryxeion.blogspot.com/2010/02/bazaar-istanbul-express.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα,
    Δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με τα βινύλια αλλά λέω να αποκτήσω. Κανα-δυο από του δίσκους που έχω, έχουν τα κακά τους τα χάλια και χρειάζονται καθάρισμα. Κάπου διάβασα ότι ένας καλός τρόπος είναι με πράσινο σαπούνι και νερό. Άλλοι μου είπαν ότι οι δίσκοι δεν πρέπει να καθαρίζονται. Ποια είναι η γνώμη σας;
    Το ξέρω ότι δεν είναι το κατάλληλο μέρος για αυτά τα θέματα αλλά εμπιστεύομαι πολύ αυτό το blog και τους σχολιαστές του.
    Καλό απόγευμα.

    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα σου πω τι κάνω εγώ Αλέξανδρε.
    Τα LP τα καθαρίζω μ’ ένα κλασικό αντιστατικό βουρτσάκι. Όταν πέσω σε μεταχειρισμένο με πολύ σκόνη και το γουστάρω πολύ, το πάω για καθάρισμα σε φίλο που διαθέτει το σχετικό (ακριβό) μηχάνημα πλυσίματος. Πάντως, αν δεν μου αρέσει πολύ το LP το αφήνω με τη σκόνη…
    Τα 45άρια, που μαζεύονται από ’δω κι από ’κει, τα πλένω με νεράκι και κοινό σαπούνι. Πράσινο, κόκκινο, ό,τι να ’ναι. Ζωντανεύουν όσο δεν φαντάζεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα
    Δεν θα ήταν όμορφο κάποια στιγμή να κυκλοφορήσουν συλλογές με κομμάτια όπως αυτά που αναφέρονται στο πόστ ,στα πρότυπα των συλλόγων της now again records .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρότι η παραγωγή των πάλαι ποτέ μεγάλων ελληνικών εταιριών έχει εκμηδενιστεί, η πολιτική τους όσον αφορά στα δικαιώματα των παλαιών τραγουδιών εξακολουθεί (γενικώς) να είναι απαράδεκτη. Αν είναι να δώσει κάποιος μερικές χιλιάδες ευρώ για να καταφέρει να φτιάξει μια τέτοια συλλογή, τότε δεν έχει νόημα. Η αγορά είναι μικρή και τα χρήματα δεν βγαίνουν. (Και δεν λέω για να κερδίσει, αλλά για να ρεφάρει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με Μαριαντζελα τι γινεται; Ψαχτηκα και δεν βρηκα τιποτα στο blog. Δραττομαι της αφορμη; Γιατι βρηκα σε αναζητηση μου σημερα στο ebay ενα σινγκλακι και θα ηθελα να μαθω κατι παραπανω. Εχεις αναρτησει κατι περισσοτερο εκτος απο αυτην την αναφορα στο παρον; Ευχαριστω θερμα.
    Greek Popsychey

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω γράψει κάτι ιδιαίτερο για την γεννημένη στο Μιλάνο από τενόρο πατέρα και σοπράνο μητέρα Μαριάντζελα, η οποία σε ηλικία 11 ετών άρχισε να παίζει και να τραγουδά με την κιθάρα της. Κάποια στιγμή λοιπόν να πούμε μερικά λόγια και για την περίπτωσή της...

      Διαγραφή
  8. Θα ηταν καλο να ειχαμε κατι. Διαβασα αρκετα σε ενα ετερο blog , ετσι και ψηθηκα να αποκτησω τα βινυλια. Θεωρω οτι η ιστορια της θα εχει αρκετο ενδιαφερον. Ειδικα τιποτα ροκ-ο-πιπερατες ιστοριες απο socrates, vangelis κλπ. Τελος να πω οτι σε ερευνα μου για την αξια των singles δε βρηκα κατι οποτε καλο θα ηταν να με, μας, πληροφορησεις αντικειμενικα και υπευθυνα.
    Greek popsychey

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειδα και Βαιο παραπανω. Τον αποκαλουμενο και ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ του ελληνικου garage punk/psych.
    Φοβερη μορφη, καλος ανθρωπος, πολλες γνωσεις.
    Υγ. Αν ειναι Πατριαρχης, επισκοπος ή αλλο δε ξερω παντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πείτε τι αξίζει, αν γνωρίζει κανείς, ΔΕΝ υπάρχει σε κανένα site κάποια πληροφορία! είναι κάτι σπάνιο ή μούφα;

    http://www.ebay.com/itm/GREEK-POP-PSYCH-MARIANGELA-7-SINGLE-GALAZIE-OURANE-TOURNAS-POKORA-VANGELIS-EX-/131351118610?pt=Music_on_Vinyl&hash=item1e95230312

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξανακυκλοφορεί η Mariangela https://dangerousminds.net/comments/thirteen-year-old_mariangela_and_her_adventurous_pop_album_produced_by_vang

    ΑπάντησηΔιαγραφή