Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

KRZYSZTOF KOMEDA η πορεία του μεγάλου πολωνού συνθέτη (η jazz, τα OST των ταινιών του Roman Polanski κ.ά.)

Υπάρχουν διάφορες βιογραφίες του Krzysztof Komeda (1931-1969), όμως εκείνη της Ewa Bigus, όπως την διαβάζουμε στ’ αγγλικά στο ένθετο του CD “The complete recordings of KRZYSZTOF KOMEDA/ FILM MUSIC: ROSEMARY’S BABY, VAMPIRE KILLERS” [Polonia Records, 1998] μοιάζει να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες, αφού συνταιριάζει τα στοιχεία τής αναλυτικής καλλιτεχνικής πορείας του διάσημου πολωνού συνθέτη (ψυχρά, χωρίς θαυμαστικά και επιφωνήματα…), μ’ ένα κάποιο ανθρώπινο, προς το τέλος, στοιχείο. Πάμε…
Ο Krzysztof Trzciński (το Komeda θα υιοθετηθεί αργότερα) γεννήθηκε το Απρίλιο του 1931 στο Poznań. Ο πατέρας του ήταν υψηλόβαθμος υπάλληλος τραπέζης κι έτσι η κοινωνική θέση της οικογένειας τής επέτρεπε να έχει ένα μεγάλο πιάνο. Συνεπώς, δεν απετέλεσε έκπληξη, όταν το 1938 ο Krzysztof γράφτηκε σε τάξη πιάνου στο Ωδείο του Poznań.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου η οικογένειά του μετακόμισε στην Częstochowa (μια πόλη στη νότια Πολωνία), χωρίς ο ίδιος να διακόψει τις σπουδές του. Μετά τον πόλεμο, η οικογένεια Trzciński έζησε για λίγο στην πόλη Wałbrzych της Σιλεσίας και τελικά εγκαταστάθηκε στο Ostrów Wielkopolski, στη δυτική Πολωνία. Εκεί είναι που ο Krzysztof τελείωσε το Γυμνάσιο και παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου. Έμαθε να παίζει το κλασικό ρεπερτόριο (Σοπέν, Μπαχ, Μπετόβεν), το οποίο αργότερα ερμήνευσε σε επίσημες τελετές και κονσέρτα σε όλη τη χώρα.
Η πρώτη επαφή του με την τζαζ ήταν μέσω του πρακτορείου τού Witold Kujawski, ενός τύπου που έμενε στην Κρακοβία και ο οποίος του έφερνε νέα για την τζαζ από ’κει. Αυτό ενέπνευσε τον Trzciński να ιδρύσει αυτό που ο ίδιος ονόμαζε «Ιδιωτική Λέσχη Νέας Μουσικής», ένα μέρος στο οποίο ο κόσμος θα μπορούσε να ακούσει δίσκους φερμένους από τη Δύση, όπως και τις τακτικές εκπομπές του ραδιοφώνου του Μονάχου «This Is Jazz».
Πρέπει να είχε ήδη δοκιμάσει αυτοσχεδιασμούς στο πιάνο, γιατί το 1950, κατά τη διάρκεια μια σύντομης επίσκεψής του στην Κρακοβία, συμμετείχε στο πρώτο του jam session με τους τότε διάσημους μουσικούς Jerzy Matuszkiewicz και Andrzej Trzaskowski.
Αφού πέτυχε στις απολυτήριες εξετάσεις του σχολείου, ο Krzysztof Trzciński μπήκε στην Ιατρική Ακαδημία του Poznań, ακολουθώντας την συμβουλή των γονιών του. Τον οδηγούσε περισσότερο η λογική και όχι η πίστη σε μια επιτυχημένη καριέρα πιανίστα, από την οποία θα μπορούσε να ζήσει. Συγχρόνως άρχισε να συνεργάζεται με το γκρουπ του Jerzy Grzewinski, που έπαιζε ελαφρά ψυχαγωγική μουσική, όμως δυσκολευόταν να συμφιλιώσει μέσα του τη μουσική με την ιατρική. Ταξίδευε στη Βαρσοβία για να συμμετάσχει σε jam session και, ανάμεσα στα ακαδημαϊκά εξάμηνα, έπαιζε με τους Melomani.

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/music/57676

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου