Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ - ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε ο νέος Μετρονόμος (τεύχος 61) μ’ ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον σπουδαίο Νίκο Παπάζογλου (1948-2011). Το περιοδικό έχει 88 σελίδες συνολικώς, οι 50 εκ των οποίων αφορούν στον Παπάζογλου, ενώ προσφέρεται και CD μ’ ένα (ακόμη όχι πολύ γνωστό) τραγούδι του από τον Ερωτόκριτο του Βασίλη Ρώτα, σε μουσική Πάρη Παρασχόπουλου (το πλήρες CD κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες επίσης από τον Μετρονόμο).
Δεν χρειάζεται να πούμε, τώρα εδώ, πόσο σημαντικός υπήρξε ο Νίκος Παπάζογλου για το ελληνικό τραγούδι. Τα γράφουν εξάλλου όλοι όσοι συμμετέχουν με κείμενά τους στο περιοδικό (Θανάσης Γιώγλου, Σταύρος Καρτσωνάκης, Θανάσης Συλιβός, Αλέξης Βάκης, Αντώνης Μποσκοΐτης, Ναταλί Χατζηαντωνίου κ.ά.), ενώ γράφω κι εγώ κάποια σχετικά που αφορούν στο ροκ παρελθόν τού θεσσαλονικιού τραγουδοποιού.

Είναι αλήθεια πως γύρω από αυτό ακριβώς το «ροκ παρελθόν» έχουν γραφεί κατά καιρούς διάφορες ανακρίβειες και ήταν ευκαιρία, μέσω του συγκεκριμένου κειμένου, να αποκατασταθεί όσο γινόταν η σωστή ιστορία.
Τις περισσότερες, δε, απ’ αυτές τις ανακρίβειες μαζεμένες τις έχει αραδιάσει ο άσχετος μ’ αυτά τα θέματα Χρήστος Βασιλόπουλος στην πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του «Η Μηχανή του Χρόνου» (ΕΡΤ1), που αναφερόταν στον Παπάζογλου (9/7/2016).
Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, ακούμε τον Βασιλόπουλο, με το ύφος και το στόμφο τού ειδήμονα, να λέει:
«Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 η νεολαία της Θεσσαλονίκης ξεσηκώνεται από τους ρυθμούς των τραγουδιών ενός νέου ροκ συγκροτήματος με την ονομασία Μακεδονομάχοι».
Οι Μακεδονομάχοι δεν ήταν συγκρότημα της δεκαετίας του ’60, αλλά των early seventies.
«Μαζί του στο γκρουπ είναι ο Γιάννης Καντζός και ο Μίμης Αντωνόπουλος».
Στους Μακεδονομάχους δεν συμμετείχε ο Μίμης Αντωνόπουλος.
«Συνολικά ο Παπάζογλου συμμετείχε σε τέσσερα συγκροτήματα. Όλα έπαιζαν ξένα τραγούδια. Το πρώτο ήταν οι Golden Boys, που διαλύθηκε γιατί οι δύο από τους τρεις πήγαν φαντάροι».
Ο Παπάζογλου υπήρξε βασικό μέλος σε πέντε συγκροτήματα (Ronnie and Those, Olympians, Blow Up, Μακεδονομάχοι, Ζηλωτής) και όχι σε τέσσερα, ενώ πέρασε για ένα βράδυ από τους M.G.C. και τους Fratelli. Ο Παπάζογλου δεν υπήρξε μέλος των Golden Boys, ενώ υπήρξε μέλος των Ronnie and Those και των Blow Up, οι οποίοι δεν αναφέρονται καν στην εκπομπή του Βασιλόπουλου.
«Όταν απολύθηκε από το στρατό ο Πασχάλης ο Παπάζογλου συνέχισε με τους Fratelli».
Ο Παπάζογλου δεν υπήρξε μέλος των Fratelli. Τραγούδησε μόνο για… ένα φεγγάρι (Τάσος Ψαλτάκης).
«Φυσικά κι αυτό το συγκρότημα διαλύθηκε όταν ο ίδιος πήγε φαντάρος».
Φυσικά, οι Fratelli δεν διαλύθηκαν επειδή πήγε φαντάρος κάποιος που δεν ήταν μέλος τους.
«Το επόμενο συγκρότημα που δημιουργεί ήταν οι Μακεδονομάχοι, που έκαναν θραύση».
Δεν δημιούργησε, μόνος του, ο Παπάζογλου τους Μακεδονομάχους. Οι Μακεδονομάχοι ήταν μια μετεξέλιξη των Fratelli (όχι με τα ίδια ακριβώς μέλη).
Τέλος πάντων στο περιοδικό θα διαβάσετε για το πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα…
Πέραν όλων τούτων ο νέος Μετρονόμος συμπληρώνεται με μια συνέντευξη του Σταύρου Ξαρχάκου στον Θανάση Θ. Νιάρχο, μια συνέντευξη της στιχουργού Ελένης Φωτάκη στον Σπύρο Αραβανή, ένα κείμενο για την μαντινάδα του Κώστα Φασουλά, μια συζήτηση του Γιώργου Αλτή με τον λαϊκό κοντραμπασίστα Αντώνη Τζίκα και με άλλα διάφορα.
Ένα πολύ «γεμάτο», για ακόμη μια φορά, τεύχος, ενός μουσικού περιοδικού που το παλεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 

2 σχόλια:

  1. φώντα ξέρουμε τίποτα παραπάνω για ρόνι εντ δόουζ?

    Α.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν αναφορές στους Μοντέρνους Ρυθμούς.
      Υπάρχει αυτό το ωραίο πρόγραμμα…
      http://www.greekbandsofsixties.com/tag/ronnie-and-those/ .
      Γράφει ο Νίκος Σάρρος στο βιβλίο του.
      Γράφω κι εγώ στον Μετρονόμο…

      Διαγραφή