Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ τις ημέρες του Πολυτεχνείου

Το πώς φυγαδεύτηκε κατ’ ουσίαν ο Μίκης Θεοδωράκης από τις φυλακές του Ωρωπού τον Απρίλιο του 1970, μέσω του γάλλου πολιτικού Jean-Jacques Servan-Schreiber (o οποίος είχε έλθει στην Αθήνα για να απελευθερώσει τον καθηγητή Σάκη Καράγιωργα, που μόλις είχε καταδικαστεί στη δίκη της Δημοκρατικής Άμυνας, αλλά, τελικώς, πήρε μαζί του τον Θεοδωράκη) είναι γνωστό.  
Έχει γράψει αναλυτικά, για τα γεγονότα ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης στο Χρέος/ Αυτοβιογραφία, τόμος Α [α έκδοση Τετράδια της Δημοκρατίας, Ρώμη 1971/72, τελευταία έκδοση Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2011], η Gail Holst στο βιβλίο της Μίκης Θεοδωράκης/ μύθος και πολιτική στη σύγχρονη ελληνική μουσική [Ανδρομέδα 1980, Μετρονόμος 2014] κ.ά., ενώ κάποια στιγμή μάθαμε και το παρασκήνιο της υπόθεσης (Τζάκι, Ωνάσης και λοιπά), όταν άνοιξαν τα αρχεία τού Foreign Office (δες «Πώς και γιατί αποφυλακίστηκε ο Μίκης» στο tovima.gr της 31/12/2000).
Αν και ευρισκόμενος στο εξωτερικό, μέχρι και την 24η Ιουλίου 1974, ο Θεοδωράκης δεν ήταν εντελώς απών από την Ελλάδα όλο εκείνο το μεσοδιάστημα. Έδινε συνεντεύξεις σε περιοδικά κι εφημερίδες, ενώ είχε τυπωθεί κιόλας από τις εκδόσεις Ολκός (1972) το πολύ σημαντικό βιβλίο του Μουσική για τις Μάζες –αποσπάσματα είχαν δημοσιεύτηκαν, επίσης, στο πρώτο τεύχος τού αντί, τον Μάιο του 1972–, ένα βιβλίο που είχε συμβάλλει (κι εκείνο) στη διαμόρφωση της αντιδικτατορικής πάλης, η οποία θα οδηγούσε ένα χρόνο αργότερα στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Η συνέχεια εδώ…

3 σχόλια:

  1. "Προσωπικά, αν ήμουν στην ηλικία του (δηλαδή, αν είχα γεννηθεί το ’59), το ’74 θα άκουγα Gary Glitter, ΑΒΒΑ και 2002 (με Ηλία Ασβεστόπουλο)..."


    Ναι ρε φίλε, Gary Glitter "Rock And Roll Part 1" και, ελπίζω να μην το διαβάζει αυτό ο Rocklopedia, Bay City Rollers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να μας πει τώρα ο Αγγελάκας, μωρέ.
      Άκου, λέει, δεν είχε τι ν' ακούσει...

      Διαγραφή
  2. Αυτό πάλι, πολύ άστοχο μου φάνηκε. Λες και η πακόσμια rock σκηνή περίμενε τον Αγγελάκα να της δώσει τα φώτα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή