Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

KENNETH ANGER η πιο βαθιά αποκρυφιστική ροκ ιστορία

Στο ροκ ο αποκρυφισμός, ο μυστικισμός, η μαύρη μαγεία, οι πάσης φύσεως τελετουργίες και όλα τα υπόλοιπα αποτελούν, από τη γέννησή του σχεδόν μέχρι και τις μέρες μας, μία από τις συχνές-συχνότατες στιχουργικές (και όχι μόνον) αναφορές του.
Πρόκειται για ένα θέμα πολύ βαθύ, και σοβαρό, πάνω στο οποίο έχει απλωθεί απίστευτη σπέκουλα. Είτε από τα ίδια τα συγκροτήματα και τους καλλιτέχνες (από τα περισσότερα δηλαδή και όχι κατ’ ανάγκην όλα), που ξέρουν ότι τέτοια πράγματα απλώς πουλάνε, είτε από διάφορους γελοίους υπερασπιστές τού… καλού και του αγαθού (στο εξωτερικό κυρίως, αλλά κι εδώ), που έχουν καταρτίσει μέχρι και καταλόγους με σατανιστικά (υποτίθεται) συγκροτήματα, κάπως σαν index, που πρέπει πάση θυσία ν’ αποφεύγουμε.
Σ’ αυτές τις αστείες λίστες μπορείς να συναντήσεις ονόματα όπως εκείνα των Pink Floyd, Fleetwood Mac, Who, Led Zeppelin, Bee Gees, Rolling Stones, Queen, Santana, Beatles, Kinks και πάει λέγοντας. Όλο το ροκ δηλαδή, το οποίο συλλήβδην απορρίπτεται ως «σατανιστικό». Μάλιστα, ως «σατανιστές» αναφέρονται συχνά ακόμη και οι ABBA(!), επειδή από το 1976 και μετά το δεύτερο “B” τού ονόματός τους γραφόταν στους δίσκους τους αντεστραμμένο (κι αυτό κάτι σήμαινε για τους εχθρούς του… Σατανά).
Έτσι, όταν ακούτε ABBA, για καλό και για κακό ρίχνετε πού και πού κανα λιβάνισμα…
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, όπως προείπαμε, για να παίζεις μαζί του ελαφρά τη καρδία, και αν το καλοεξετάσει κάποιος θα διαπιστώσει πως ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις εκείνες πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηθεί μια σοβαρή κουβέντα, που να έχει νόημα και να μην αποτελεί μιαν απόπειρα φτηνού εντυπωσιασμού ή φαιδρής ηθικολογίας.
Το πρόσωπο που θα μας οδηγήσει σ’ αυτό το… μυστήριο, όσο και πολυδιάστατο σύμπαν δεν είναι άλλο από τον 89χρονο Kenneth Anger, τον θρυλικό αυτόν αμερικανό σκηνοθέτη και συγγραφέα του underground, ο οποίος μέχρι πριν λίγα χρόνια γύριζε ακόμη ταινίες.

Η συνέχεια εδώ…

4 σχόλια:

  1. http://dangerousminds.net/comments/lucifer_rising_live_in_concert_watch_bobby_beausoleil_perform_his_kenneth_a

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. LUCIFER RISING LIVE IN CONCERT: WATCH BOBBY BEAUSOLEIL PERFORM HIS KENNETH ANGER SOUNDTRACK, 1978 :
    http://dangerousminds.net/comments/lucifer_rising_live_in_concert_watch_bobby_beausoleil_perform_his_kenneth_a

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάβασα το πολύ ενδιαφέρον άρθρο, είδα το "Scorpio Rising" και το "Lucifer Rising" και διάβασα στο Wikipedia και για τις δύο ταινίες. To "Lucifer Rising" μ' άρεσε περισσότερο, πιο ολοκληρωμένο, αισθητικά και τεχνικά και όχι τόσο σκοτεινό και νοσηρό όσο το "Scorpio Rising". Έχει άποψη πάντως ο Anger και βλέπεις ότι έχει επηρεάσει σκηνοθέτες όπως ο David Lynch.

    Επίσης, στο "Lucifer Rising" νομίζω απεικονίζεται ωραία η ατμόσφαιρα των μυστικιστικών 60s-70s. Στα plus και το soundtrack.

    Πάντως, εδώ που τα λέμε, αν και ο μυστικισμός δημιουργεί ωραία ατμόσφαιρα και αισθητική σε καλλιτεχνικό επίπεδο, θεωρώ πως φιλοσοφικά είναι επιφανειακός. Προσωπική άποψη πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αυτό αλλά είπα να στο στείλω: https://youtu.be/4NVIatbghiE

    ΑπάντησηΔιαγραφή