Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

1. Ποιο είναι το πρώτο πραγματικό LP του Leonard Cohen; 2. Ο Graeme Allwright τραγουδά Leonard Cohen

1. Ελάχιστες δισκογραφίες του Leonard Cohen ξεκινούν από το πραγματικό πρώτο-πρώτο άλμπουμ του, που δεν είναι φυσικά το “Songs Of Leonard Cohen” [Columbia, 1967], αλλά το “Six Montreal Poets”, που είχε κυκλοφορήσει από την Folkways [FL 9805] δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1957.
Σ’ εκείνο το LP καταγράφονταν, όπως διαβάζουμε και στον τίτλο του, ποιητές του Μόντρεαλ, και ανάμεσά τους ο Leonard Cohen. Οι υπόλοιποι συνοδοιπόροι τού Cohen ήταν οι A.J.M. Smith, Irving Layton, Louis Dudek, F.R. Scott και A.M. Klein. Όλοι διαβάζουν ποιήματά τους, με τον Cohen να επιλέγει τα “For Wilf and his house”, “Beside the shepherd”, “Poem”, “Lovers”, “The sparrows”, “Warning”, “Les Vieus” και “Elegy”, όλα από το πρώτο ποιητικό βιβλίο του Let Us Compare Mythologies [McGill Poetry Series Number One/Contact Press, Toronto 1956].
2. Πριν πολλά χρόνια είχα βρει στο Μοναστηράκι ένα LP του «Γάλλου» Graeme Allwright, το “Chante Leonard Cohen” [Mercury 6325 600, 1973], στο οποίο ο νεοζηλανδός, αλλά πολιτογραφημένος γάλλος τραγουδοποιός απέδιδε εννέα τραγούδια του Cohen. Απλές, ωραίες versions (με στίχους στη γαλλική) στο πνεύμα του Cohen, με το “L'étranger” (το “Stranger song) να συναγωνίζεται σε αξία το πρωτότυπο. Εκπληκτικό!
Για πρώτη φορά έγραψα στο 'δισκορυχείον' για τον Graeme Allwright την 1/11/2009
Ο Allwright είχε τραγουδήσει και σε παλαιότερους δίσκους του Cohen, όπως και Woody Guthrie, Bob Dylan, Tom Paxton, Jackson C. Frank, ενώ το φοβερό άλμπουμ του είναι το “a long distant from present from thee... ‘BECOMING’”, ένα folk-psych-prog κομψοτέχνημα από το 1970 που αξίζει να το ανακαλύψετε.
Επίσης, ο Allwright έχει συνεργαστεί και με την Νάνα Μούσχουρη στην απόδοση τραγουδιών του Leonard Cohen.
 

1 σχόλιο:

  1. Εκτός από τον Leonard Cohen είχε τραγουδήσει και ο Aris San στα προγράμματα εμψύχωσης του ισραηλινού στρατού στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ (Οκτώβρης 1973).

    https://www.youtube.com/watch?v=AlJLTJUd940

    Ο Cohen είχε περάσει από πολλές φάσεις στη ζωή του…

    http://1stcovenant.org/articles/LeonardCohen.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή