Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

DEAF RADIO για το “Modern Panic”

Όπως διαβάζουμε στο bandcamp... οι Deaf Radio είναι ένα ροκ κουαρτέτο, που κινείται μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Μετά το πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο τους (“Alarm”, 2017) θα έχουν σε κυκλοφορία, τον Νοέμβριο, και το πιο καινούριο άλμπουμ τους, το “Modern Panic. Είμαστε ακριβώς εδώ. Το Modern Panic (2019) έχει ήδη τυπωθεί σε βινύλιο από την Ihaveadrum Records, που έχει στο ρόστερ της τους Planet of Zeus και άλλους, και γι’ αυτό θα γράψουμε στις επόμενες γραμμές.
Ας πούμε λοιπόν πως μέλη των Deaf Radio είναι οι Πάνος Γκλίνος, Δημήτρης Σακελλαρίου, Δημήτρης Γεωργόπουλος και Γιώργος Διαθεσόπουλος, πως το “Modern Panic” περιέχει εννέα tracks (βασικά οκτώ) και πως όλα είναι γραμμένα, από κοινού, από τα μέλη του συγκροτήματος.
Η μπάντα είναι σκληρή, παίζει σκληρά. Υπάρχουν και πιο hard rock στοιχεία, αλλά βασικά υπάρχουν grunge. Και να το ξεκαθαρίσουμε... δεν υπάρχουν stoner και τέτοια. Η μουσική των Deaf Radio είναι ανεβαστική, δεν είναι χλωμή, δεν είναι dark και καταθλιπτική. Παρά ταύτα δεν συνάδει με το περιεχόμενο των στίχων, που είναι –αυτό που ακούμε να λέγεται, συχνά, για τα lyrics διαφόρων σχημάτων– δυστοπικοί. Υπάρχει, λοιπόν, αυτή η αντίφαση, ας το πούμε έτσι, που εν πάση περιπτώσει λειτουργεί σ’ ένα επίπεδο χωρίς εμφανή κενά, οπότε ok.
Όσον αφορά στις μουσικές, και όσον αφορά στην πρώτη πλευρά του LP, προσωπικώς δηλώνω συγκρατημένος. Έχω τη γνώμη πως πέραν του πάθους, της δύναμης και της σιγουριάς που διακρίνει τους Deaf Radio (όλα στα υπέρ τους), απαιτείται μιαν ωριμότερη επεξεργασία του υλικού τους – μιαν επεξεργασία, που θα καταλήγει σε τραγούδια, που θα κολλάνε στο αυτί σου από το πρώτο άκουσμα... και αυτό δεν το ακούω, τη εξαιρέσει της «Αστυπάλαιας» που μαρσάρει με τον σωστό τρόπο (και με τις συνακόλουθες riff-ολογίες).
Όμως η δεύτερη πλευρά είναι διαφορετική – εγώ θα την χαρακτήριζα «διαφορετική». Εδώ είναι μαζεμένα τα ωραιότερα τραγούδια του δίσκου (“Modern panic”, “Colours”, “Fossils”, “Gas station people” – το ένα καλύτερο από το άλλο), που δείχνουν ότι οι Deaf Radio δεν είναι απλώς μια πολύ σοβαρή μπάντα, αλλά κι ένα σχήμα με ακόμη περισσότερες δυνατότητες ανέλιξης και περιθώρια βελτίωσης προς πάσα κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου