Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

DUSKO GOYKOVICH το ξεχασμένο αριστούργημά του “Sketches of Yugoslavia” από το 1973-74

Μεγάλος jazzman, συνθέτης και τρομπετίστας ο Σέρβος (ή και Σερβοβόσνιος) Dusko Goykovich. Μεγάλος και σε ηλικία, αφού πλησιάζει τα 90 πια, μεγάλος και σε αξία. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ξανά τις επιδραστικές ηχογραφήσεις του από τα sixties ήδη, όπως το θρυλικό “Swinging Macedonia” [Philips, 1967], ένα ευρωπαϊκό “Sketches of Spain”, ούτε τα άλλα πολλά, πάρα πολλά, balkan-jazz αριστουργήματά του, σαν τα “Belgrade Blues” (1967), “Slavic Mood” (1975), “Trumpets & Rhythm Unit” (1979) κ.λπ. Ο Dusko Goykovich λοιπόν είναι εδώ το θέμα μας, ο Goykovich που δεν σταμάτησε να ηχογραφεί εξαιρετικά άλμπουμ και τα πιο κοντινά μας χρόνια, βασικά στην ENJA, άλμπουμ για τα οποία έχουμε γράψει και παλαιότερα στο Jazz & Tζαζ, όπως και πιο πρόσφατα στο δισκορυχείον (να θυμηθούμε το “Samba do Mar από το 2003, το “Samba Tzigane” από το 2006 ή το “Latin Haze” από το 2015).
Το παρόν Sketches of Yugoslavia [ENJA /AN Music, 2019], με τον σαφώς υπαινικτικό τίτλο, είναι ένα ακόμη αριστούργημα. Παλαιό και ανέκδοτο έως σήμερα.
Πρόκειται για εγγραφές από την περίοδο 1973-74 και από δύο δυτικογερμανικά sessions που έλαβαν χώρα, το πρώτο, στο διάστημα 12/6-14/6/1973 και, το δεύτερο, στο διάστημα 10/6-14/6/1974 (αμφότερα στο Ανόβερο). Στο πρώτο session γράφτηκαν τα πρώτα έξι tracks του CD και στο δεύτερο τα δύο τελευταία. Αν και όλα τα tracks είναι γνωστά από παλαιότερα άλμπουμ του Dusko Goykovich (καθώς όλα περιέχονται στο 2CDBalkan Blue” του ’97, που αφορούσε όμως σε άλλο session, με άλλους μουσικούς, ενώ κάποια tracks ακούγονται και στα ιστορικά LPSwinging Macedonia” του ’67, “Its About Blues Time” του ’72 και “Slavic Mood” του ’75), στην πράξη έχουμε ένα «νέο» και αυτοδύναμο CD με εκπληκτικά παιξίματα (καλά... για τις συνθέσεις δεν το συζητάμε) και με εξαιρετικές ενορχηστρώσεις.
Δεν είναι λοιπόν μόνον οι σολίστ –πέραν του Goykovich στο πρώτο session συμμετέχουν οι Fritz Pauer πιάνο, Peter Trunk μπάσο, Tony Inzalaco ντραμς και στο δεύτερο οι Fritz Pauer πιάνο, Bo Stief μπάσο, Ronnie Stephenson ντραμς– είναι και η εξαίρετη NDR Radio Orchestra Hannover υπό τον Hans Hammerschmid, που προσφέρει στην εγγραφή, με τα brass και woodwind τμήματά της, ένα μεγαλόπρεπο πνεύμα.
Κάθε σύνθεση εδώ (“Balkan dance”, “Bosna calling”, “Haze on the Danube”, “Shumadya”, “Macedonia”, “East of Montenegro”, “Pannonia”, “Finale”) είναι και μια μελετημένη καταβύθιση στον ηχητικό βαλκανικό προμαχώνα, με τούτες τις απίστευτες, θλιμμένες και χαρούμενες, ταξιδιάρικες μελωδίες, έτσι όπως τις βίωσε, τις άκουσε και τις ανέλυσε ο σπουδαίος Dusko Goykovich.
Τι σημασία έχει αν εδώ έχουμε να κάνουμε με εγγραφές των seventies; Το “Sketches of Yugoslavia” είναι ασυζητητί ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς. (Εννοώ απ’ αυτά που άκουσα εγώ μέσα στη χρονιά).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου