Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

ION “North Wind” – ένα kraut άλμπουμ του Γιάννη Παπαϊωάννου

Να μπούμε με φόρα. ΤοNorth Wind[Same Difference Music, 2019] του ION είναι ένα τυπικό, ένα καθαρό krautrock άλμπουμ. Με το «χάσιμό» του, με τα πλήκτρα του, με τα τσέλα του (το σκοτεινό όργανο-σύμβολο του kraut), με τις κιθάρες του, με τα όλα του. Αυτός είναι ο βασικός χαρακτηρισμός... και όλοι οι υπόλοιποι (κάτι ambient, κάτι drone, κάτι techno και electronic) είναι εντελώς επιμέρους και απολύτως δευτερεύοντες.
Τώρα, για το ποιος είναι ο ION (Γιάννης Παπαϊωάννου) δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Όλοι γνωρίζουν πια τους Rehearsed Dreams, τους Raw, τους Spiders Web και τους Mechanimal, ενώ όσοι γνωρίζουν τα προηγούμενα ονόματα θα ξέρουν σίγουρα και τις δουλειές τού Παπαϊωάννου ως ION (ένα project, να το πούμε έτσι, με υπερ-εικοσαετή ιστορία).
Στο “North Wind” ο ION εμφανίζει ένα χαλαρό στη σύλληψή του, αλλά ουσιαστικό στην εκτέλεσή του concept. Όπως λέει και ο ίδιος:
«Η ιδέα τού άλμπουμ, όταν ξεκίνησα να το δουλεύω, ήταν να συνεχίσω εκείνο που κάποτε με κινητοποίησε ως κάτι ενδιαφέρον και απλό: μια μακριά, σχεδόν μόνιμη, νύχτα στον σουηδικό βορρά. Ακούγοντας τον άνεμο στο απέραντο τοπίο της Αρκτικής σκεπτόμουν τι σημαίνει η φυσική και συμβολική απουσία τού φυσικού φωτός σε όλους εμάς. Η νύχτα είναι η μητέρα των ονείρων και ο άνεμος είναι το τραγούδι της. Το “North Wind” μπορεί να είναι μια ισχυρή άγρια ​​δύναμη, μερικές φορές μια μεταφορική εικόνα για τα δεινά του κόσμου, αλλά μπορεί επίσης να είναι κι ένας μυστηριώδης φυσικός τρόπος για να έχουμε σε εγρήγορση τις αισθήσεις μας, ανάλογα και με το πόσο έτοιμοι είμαστε, ώστε να μας βοηθήσουν να γίνουμε ο αληθινός μας εαυτός».
Τέλος πάντων όλα αυτά μετατρέπονται σε μουσική –και αυτό μας ενδιαφέρει εδώ– μια μουσική με συνεπή ροή, ικανή να σε παρασύρει σ’ ένα... παραδοσιακό cosmic trip. Οι αναφορές σε early Tangerine Dream και Klaus Schulze (και σε άλλα μεταγενέστερα ονόματα βεβαίως) είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς στο “North Wind” – και όχι απλώς είναι εμφανείς, αλλά έχουν και τη δύναμη να σε απογειώνουν με τον ίδιο εκείνον (τον παλαιό και τόσο δοκιμασμένο) αριστοτεχνικό τρόπο.
Ο ION, που χειρίζεται ταινίες και ηλεκτρονικά, βοηθιέται εδώ από μερικά ακόμη πρόσωπα. Τον Henrik Meierkord τσέλο σε τρία tracks, τον Νίκο Βελιώτη τσέλο σε ένα track και τον Γιώργο Θεοφανίδη ηλεκτρική και e-bowed κιθάρα σε ένα track.
Το άκουσμα είναι σοβαρό, υποβλητικό, σκιώδες, αργό, υπαινικτικό, ψυχεδελικό, ταξιδευτικό... διαθέτοντας σε περίσσεια όλα εκείνα που μπορεί να αναζητήσει ο καθείς, από την μεγάλη και αυστηρή παρακαταθήκη της kosmische musik.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου