Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

SIRKIS/BIALAS IQ progressive jazz, από ένα άξιο σημερινό γκρουπ

Συγκρότημα είναι οι Sirkis/Bialas IQ, το οποίο αποτελούν ο Ισραηλινός Asaf Sirkis ντραμς, κρουστά, η Πολωνή Sylwia Bialas τραγούδι, ο Βρετανός Frank Harrison πιάνο, πλήκτρα και ακόμη ο (Βρετανός υποθέτω) Kevin Glasgow μπάσο. Όλοι έχουν την μικρή ή μεγαλύτερη προϊστορία τους, ενώ ειδικότερα για τον Sirkis έχουμε γράψει κάμποσες φορές στο blog, αφού τον συναντάμε σε εγγραφές των Ant Law, Dusan Jevtovic, Dwiki Dharmawan, Mark Wingfield και Τάσου Σπηλιωτόπουλου, υπενθυμίζοντας συγχρόνως και τις εγγραφές του στην MoonJune με τα σχήματα Wingfield / Reuter / Sirkis και Wingfield / Reuter /  Stavi / Sirkis. Φυσικά, η δισκογραφία και οι συμμετοχές τού Sirkis είναι πολύ περισσότερες, καθότι ο ισραηλινός ντράμερ, και κάτοικος Λονδίνου εδώ και καιρό, αποτελεί ένα σημαντικό πρόσωπο, τουλάχιστον για την εκεί σκηνή. Στο Λονδίνο είναι ηχογραφημένο, εξάλλου, και το ορχηστρικό, ας το πούμε έτσι, τμήμα του άλμπουμ, που μας απασχολεί εδώ – καθώς το φωνητικό μέρος του είναι γραμμένο στη Γερμανία.
Ας πούμε, λοιπόν, πως το Our New Earth (2019) είναι το δεύτερο άλμπουμ των Sirkis/Bialas IQ και πως κυκλοφορεί σε διπλό CD από την MoonJune, με δέκα tracks συνολικώς (πέντε ανά δισκάκι).
Το συγκρότημα είναι ένα κουαρτέτο βεβαίως, του τύπου πιάνο-μπάσο-ντραμς-φωνή – ας μην μας διαφεύγει αυτό. Αν και ως τρίο το σχήμα δουλεύει άψογα, ως κουαρτέτο φαντάζει και είναι ακόμη πιο ολοκληρωμένο, γιατί και η φωνή της Bialas είναι εξαιρετική –πλούσια, με μεγάλη έκταση, εκφραστική, με δουλεμένες βοκαλιστικές τεχνικές, σκατ κ.λπ.– και η γενικότερη παρουσία της ως στιχουργού και περκασιονίστριας προσθέτει κι άλλες δυνατότητες στους Sirkis/Bialas IQ.
Η jazz του λονδρέζικου σχήματος είναι οπωσδήποτε σύγχρονη, contemporary. Είναι η jazz ενός ευρωπαϊκού γκρουπ, που έχει απομακρυνθεί αρκετά από τα κλασικά διδάγματα (χωρίς να τα αγνοεί φυσικά), ενσωματώνοντας στους ήχους του folk, ethnic (διάβαζε indian), progressive rock και ambient στοιχεία. Αυτοσχεδιαστικά περάσματα υπάρχουν, οπωσδήποτε, σε όλα τα κομμάτια –με τα πολλά και ποικίλα κρουστά να κρατούν έναν πολύ σοβαρό ρόλο στην εγγραφή–, αλλά βασικά, εδώ, έχουμε συνθέσεις. Συνθέσεις, που διακρίνονται για τις ατμόσφαιρες που δημιουργούν, για τη δυναμική διευθέτησή τους, μα ορισμένες φορές και για τον λυρισμό τους – πάντα με άξονα την φωνή τής Bialas, που καθορίζει εν πολλοίς και το προς τα πού θα κινηθεί το σχήμα. 
Η διμερής σουίτα “The Earth Suite” (“Rooting”, “Our new Earth”) στην αρχή του δεύτερου CD είναι η κορυφαία στιγμή τούτου τού πολύ απαιτητικού άλμπουμ – ένα fusion / progressive / indo-jazz track, με εκπληκτικά «κρουστά» φωνητικά (konnakol τραγούδισμα από τους Sirkis / Bialas στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους) και απολύτως «τζαζ-ροκική» progressive κάλυψη.
Ένα συναρπαστικό κατά τόπους, και απολύτως ενδιαφέρον γενικώς 2CD είναι το “Our New Earth”, που τιμά με λόγια ωραία και ο σημαίνων Bill Bruford στο ένθετο.
Επαφή: www.moonjune.com, www.asafsirkis.com, www.sylwiabialas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου