Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

ANDRÁS SCHIFF / ORCHESTRA OF THE AGE OF ENLIGHTENMENT τα δύο κονσέρτα για πιάνο και ορχήστρα του Johannes Brahms

Μία από τις πλέον πρόσφατες παραγωγές τής ECM New Series (AN Music) αποτελεί και η έκδοση των πιανιστικών κοντσέρτων του Johannes Brahms (1833-1897), τα οποία αποδίδονται από τον András Schiff (γενν. 1953) –έναν από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους πιανίστες και αρχιμουσικούς– και την Orchestra of The Age of Enlightenment.
Λέμε για τα έργα “Concerto for Piano and Orchestra No.1 in D minor, op. 15” και “Concerto for Piano and Orchestra No.2 in B-flat major, op. 83”, τα οποία καταλαμβάνουν κάθε ένα από τα δύο CD της συγκεκριμένης έκδοσης (2021).
Ένα double CD λοιπόν, με τον γνωστό ηχογραφικό περφεξιονισμό της γερμανικής εταιρείας (η εγγραφή έγινε στα Abbey Road Studios του Λονδίνου, τον Δεκέμβριο του 2019), που δεν μπορεί παρά να αφορά όλους τους φίλους της λεγόμενης «σοβαρής μουσικής». Πόσω μάλλον όταν το πιάνο τού András Schiff, ένα Blüthner, κατασκευασμένο στην Λειψία το 1859, δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο από μια συνολική παραγωγή τής ECM New Series.
Η έκδοση είναι ιδιαιτέρως περιποιημένη, καθώς πέραν της τεχνικής-ηχογραφικής επάρκειάς της προσφέρει και αναλυτικότατο, δίγλωσσο (αγγλικά-γερμανικά) booklet, με κείμενα τόσο του András Schiff (Βασιλεία, Φεβρουάριος 2021), όσο και του μουσικολόγου Peter Gülke, σχετικά με τον Brahms, τα έργα κ.λπ. Διαβάζουμε στην αρχή τού κειμένου τού András Schiff:
«Ο ενθουσιασμός μου για τον Brahms με πάει πίσω, στα νιάτα μου, και τα πιανιστικά κοντσέρτα του είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα γι’ αυτό. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 είχε επισκεφθεί την πόλη που γεννήθηκα, την Βουδαπέστη, ο Arthur Rubinstein, παίζοντας, μεταξύ άλλων έργων, και το Concerto for Piano and Orchestra No.2 in B-flat major – ήταν κάτι το υπέροχο, το μαγευτικό, το απολλώνιο! Λίγο αργότερα, η υπέροχη ουγγαρέζα πιανίστρια Annie Fischer είχε δώσει μιαν αξέχαστη παράσταση αυτού του κομματιού, που με είχε εντυπωσιάσει πάρα πολύ. Οι πρώτες μου αναμετρήσεις με το Concerto for Piano and Orchestra No.1 in D minor θα ακολουθούσαν αμέσως μετά, μέσω συναυλιών με τους Claudio Arrau και Sir Clifford Curzon στο πόντιουμ. Σ’ εκείνη τη φάση της ζωής μου, ο Brahms ήταν ο αγαπημένος μου συνθέτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου