Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

NILS LANDGREN FUNK UNIT «το φανκ είν’ η θρησκεία μου»

Το ενδέκατο και πιο πρόσφατο άλμπουμ των Nils Landgren Funk Unit (του γκρουπ του σουηδού τρομπονίστα και τραγουδιστή Nils Landgren), που αποκαλείται Funk is my Religion [ACT Music + Vision / AN Music, 2021], είναι ένα από τα καλύτερά τους. Και τούτη είναι μια μεγάλη κουβέντα, όταν την λες για το... ενδέκατο άλμπουμ οποιουδήποτε συγκροτήματος.
Funk
μπάντα με τα όλα της, οι Nils Landgren Funk Unit, που συμπληρώνουν, εφέτος, 27 χρόνια στη σκηνή, μπορούν να υπερηφανεύονται όχι μόνον για τους καταπληκτικούς δίσκους τους μέσα σ’ αυτές τις τρεις σχεδόν δεκαετίες, μα και για τις πολλές και ουσιαστικές συνεργασίες τους, που φανερώνουν, ανάμεσα σε διάφορα, και το πόσο μετράνε σαν παίκτες-μουσικοί στην... φανκ πιάτσα. Έτσι, το ότι έχουν βρεθεί δίπλα στους Σουηδούς ονόματα σαν εκείνα των Maceo Parker, Bernard Pretty Purdie, Airto Moreira, Michael & Randy Brecker, Esbjörn Svensson, Roy Hargrove, Don Alias, Fred Wesley, Tim Hagans, Ray Parker Jr. κ.ά. δεν μπορεί να είναι (αυτό το συγκεκριμένο γεγονός) ένα από τα πιο ισχυρά διαπιστευτήρια, για την αξία και την σημαντικότητά τους.
Με τους Nils Landgren τρομπόνι, φωνή, Magnum Coltrane Price μπάσο, φωνή, πλήκτρα, Jonas Wall τενόρο σαξόφωνο, φωνή, Andy Pfeiler κιθάρα, φωνή, Petter Bergander πλήκτρα, φωνή και Robert Ikiz ντραμς, οι Nils Landgren Funk Unit παρουσιάζουν στο “Funk is my Religion” δέκα δικά τους tracks, και καμία διασκευή – tracks, τραγούδια και ορχηστρικά, συντεθειμένα από διάφορα μέλη του συγκροτήματος, μα κυρίως από τον Landgren.
Με την παραγωγή τού Magnum Coltrane Price να αξιοποιεί τις σύγχρονες δυνατότητες, χωρίς να μεταβάλλει το αποτέλεσμα σε κάτι τυπικό και αναμενόμενο, και με όλη την ομάδα να πετάει φωτιές, τόσο στα σολιστικά μέρη, όσο και στα ομαδικά, το “Funk is my Religion” δεν είναι τίποτα λιγότερο από έναν... δυναμίτη.
Και κλασικό funk έχουμε εδώ, mid-seventies James Brown-ικού τύπου ας πούμε, και afro-funk και afrobeat και άλλα διάφορα τέλος πάντων είδη και υποείδη, που, όλα μαζί, συναπαρτίζουν, ένα ακαταμάχητο CD. Ναι μεν υπάρχουν τραγούδια που «φυσάνε» στο “Funk is my Religion”, όπως το “Play funk” του Magnum Coltrane Price, αλλά είναι τα ορχηστρικά εκείνα που κόβουν  την ανάσα, με πρώτα ανάμεσά τους τα “See ya is court” (σύνθεση του τενορίστα Jonas Wall), “ES in memoriam” (σύνθεση του Nils Landgren – όλοι αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο ES) και “Brand new funk” (κομμάτι συντεθειμένο από ολάκερη την μπάντα).
Άλμπουμ «διαμάντι», για μιαν ακόμη φορά, από τους Nils Landgren Funk Unit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου