Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

LARS DANIELSSON LIBERETTO splendid jazz

Το Liberetto δεν ήταν εξ αρχής συγκρότημα – ήταν τίτλος δίσκου, για να γίνει τίτλος συγκροτήματος στην πορεία. Κατ’ αρχάς υπήρχε το άλμπουμ “Liberetto” [ACT, 2011] του Lars Danielsson (με Tigran, Magnus Öström, Arve Henriksen, John Parricelli), για να ακολουθήσουν το “Liberetto II” [ACT, 2014] ξανά με επικεφαλής τον Lars Danielsson (συν Tigran, John Parricelli, Magnus Öström στην ομάδα) και μερικά χρόνια πιο μετά το “Liberetto III” [ACT, 2017] με τον Lars Danielsson πάντα ως leader (και με τους Magnus Öström, Grégory Privat, John Parricelli να τον συνοδεύουν).
Έτσι λοιπόν, και μετά από τρία “Liberetto”, φθάνουμε τώρα σ’ ένα τέταρτο, που αποκαλείται Cloudland [ACT Music + Vision / AN Music, 2021] και το οποίον υπογράφουν οι Lars Danielsson Liberetto, δηλαδή οι Lars Danielsson κοντραμπάσο, τσέλο Grégory Privat πιάνο, John Parricelli κιθάρες και Magnus Öström ντραμς, κρουστά (συν τους guests Arve Henriksen τρομπέτα και Kinan Azmeh κλαρινέτο). Για το “CloudlandCD λοιπόν θα γράψουμε ευθύς αμέσως, ένα άλμπουμ που περιλαμβάνει δώδεκα tracks, όλα συντεθειμένα από τον Lars Danielsson.
Όποιοι και όποιες έχουν υπ’ όψιν τους τα προηγούμενα “Liberetto” τού σουηδού κοντραμπασίστα (ένας μουσικός που είχε γίνει εξώφυλλο και στο Jazz & Τζαζ, στο τεύχος #228, τον Φεβρουάριο του 2012) θα έχει αντιληφθεί την αξία τούτων των μαγικών, με λίγα λόγια, δίσκων. Θαυμάσιες μελωδικές περιγραφές ψυχικών, συναισθηματικών και άλλων καταστάσεων, περαιωμένες από μουσικούς μεγάλης κλάσης, σε άρτιες ηχογραφήσεις-παραγωγές.
Η συνέπεια εκείνων των τριών δίσκων ανιχνεύεται αμέσως, και από το πρώτο άκουσμα, και σε τούτο το καταπληκτικό CD, το “Cloudland”, που ενθουσιάζει με τις υπέροχες προτάσεις του (από πλευράς συνθέσεων, παιξιμάτων κ.λπ.).
Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Αληθινά ταξιδευτικά κομμάτια σαν το φερώνυμο “Cloudland”, με τα πνευστά να αποδίδουν μαγικά την grande μελωδία και με τον πιανίστα Privat να οικοδομεί μία το ίδιο «νοσταλγική» συνοδεία. Και όμως στο επόμενο κομμάτι, το “The fifth grade”, εκείνο που κάνει την διαφορά είναι το rhythm section, που ορίζει ένα indian-like pattern, μέσα από τo οποίo ξεπετάγονται, το ένα μετά το άλλο, τα ποικίλα soli και breaks, που δίνουν στο track μιαν εξώκοσμη αύρα.
Από την άλλη κομμάτια σαν το “Nikitas dream” σε... λιγώνουν με τον μελωδικό πλούτο τους (σίγουρα, η σύνθεση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σ’ ένα μοναδικό τραγούδι), με το ακόλουθο “Tango magnifique”, να προσφέρει ένα αξιομνημόνευτο σόλο στην κιθάρα από τον John Parricelli.
Οι κιθάρες (και ηλεκτρικές αυτή την φορά) πρωταγωνιστούν και στο ανατολίτικο “Desert of Catanga”, με το πιάνο να κάνει τη διαφορά στο “River of little” (όπως βλέπουμε ο Danielsson μοιράζει με «δίκαιο» τρόπο το παιγνίδι), όπως και στο επόμενο “Yes to you” εξάλλου, το οποίον περιλαμβάνει κι ένα θαυμάσιο μικρής διάρκειας σόλο τού σουηδού κοντραμπασίστα.
Ασυζητητί ένα από τα πιο απολαυστικά κομμάτια τούτου του πρώτης τάξεως CD είναι και το “Villstad”, που διακρίνεται όχι μόνο για την θεσπέσια μελωδία του, μα ακόμη για την ιδιοφυή χρήση των πληκτροφόρων γενικότερα, όπως και για μία παρέμβαση του Danielsson στο τσέλο (ένα ιδιόμορφο τσέλο, που παίζεται με distortion και που ακούγεται σαν ηλεκτρική κιθάρα!).
Τα δύο τελευταία κομμάτια του “Cloudland”, το “Sacred mind” και το “Imagine Joao”, απλώς υπογραμμίζουν την αξία αυτής της εγγραφής, που καλύπτει 100% όλους τους jazz fans, και βεβαίως όλους τους φίλους των splendid και elegant ήχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου