Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ νέο τεύχος αφιερωμένο στον στιχουργό Κώστα Τριπολίτη

O Μετρονόμος, το καλό περιοδικό για το «έντεχνο τραγούδι», συνεχίζει την έντυπη πορεία του.
Το νέο τεύχος, το 77-78 (Απρίλιος-Ιούνιος 2021), διαθέτει ογδόντα σελίδες, έχει άψογη σελιδοποίηση, ωραίο χαρτί, δυνατά τυπώματα και ράχη, είναι πάντα ασπρόμαυρο και κοστίζει 6 ευρώ.
Σ’ αυτό το τεύχος κυριαρχεί το αφιέρωμα στον σημαντικό στιχουργό Κώστα Τριπολίτη, το οποίον επιμελούνται οι Μάκης Γκαρτζόπουλος και Θανάσης Συλιβός. Η έκταση του αφιερώματος είναι μεγάλη και καταλαμβάνει τις πενήντα, χοντρικά, από τις ογδόντα σελίδες του τεύχους.
Για το ποιος είναι ο Κώστας Τριπολίτης και το τι ακριβώς σημαίνει το όνομά του για το θέμα «ελληνικό τραγούδι» δεν χρειάζεται να πούμε κάτι, τώρα, εμείς, αφού άλλα μάλλον τα ξέρετε, αλλά μάλλον τα φαντάζεστε και άλλα, που ούτε τα ξέρετε, ούτε τα φαντάζεστε, είναι εύκολο να τα βρείτε στο παρόν τεύχος, να τα διαβάσετε και να τα αξιολογήσετε.
Μια μεγάλη σε έκταση συνέντευξη, αναλύσεις πάνω σε συγκεκριμένες όψεις της στιχουργικής του, προσωπικές μαρτυρίες θιασωτών των λόγων του, μεγεθύνσεις στην δισκογραφία του – και ακόμη έξι διηγήματά του, μια αναδημοσίευση από την γνωστή στους παλαιότερους στήλη του στο περιοδικό «Μουσική» (1983), την Altera Pars, κείμενα από δικά του ραδιοφωνικά προγράμματα κ.λπ.
Και όλα αυτά με μια σειρά και μια συνέπεια, ώστε να καλυφθεί με τον πρέποντα τρόπο ένα σημαντικό τμήμα της παρουσίας του Κ. Τριπολίτη στο ελληνικό τραγούδι – από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70 έως τα πιο πρόσφατα χρόνια.
Στο αφιέρωμα γράφουν οι Σπύρος Αραβανής, Ειρήνη Ψαρρού, Αλέξης Λιόλης, κ.ά.
Μία αγαπημένη στιχουργική επιλογή από το λόγο του Κώστα Τριπολίτη, χωρίς κανένα περαιτέρω σχόλιο:
Τώρα πια η καλημέρα λέγεται γκουντ ντέι
Κι αν ρωτάς όλοι εδώ πέρα, είμαστε οκέι
Αν ρωτάς τι τρέχει, γκαρσόνια ο τόπος έχει
Αν ρωτάς πώς πάει, ο κόσμος δεν μιλάει
Αν ρωτάς για μένα, νεύρα τεντωμένα

(Από το τραγούδι «Αν ρωτάς τι τρέχει», που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ τού Γιώργου Χατζηνάσιου «Πίσω απ’ τη βιτρίνα», που είχε τυπωθεί στην Lyra, το 1981. Τραγουδούσε ο Γιάννης Κούτρας)
Από κει και πέρα, πέραν του αφιερώματος εννοούμε του Μετρονόμου στον Κώστα Τριπολίτη, υπάρχει και όλη η υπόλοιπη ύλη του περιοδικού. Με τη σειρά:
Ένα δικό μου κείμενο για την συνεργασία Αντώνη Καλογιάννη-Ζωρζ Μουστακί, ένα κείμενο για τον Τάκη Μουσαφίρη (Γιώτα Συκκά), μια συνέντευξη του Λευτέρη Μυτιληναίου στον Δημήτρη Βάκη, άλλη συνέντευξη του συνθέτη Βαγγέλη Κατσούλη, οι «σελίδες ημερολογίου» του Θανάση Θ. Νιάρχου κ.ά.
Στηρίζουμε ασμένως.
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου