Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

BARRY ALTSCHUL’S 3DOM FACTOR με Jon Irabagon και Joe Fonda

Ο θρύλος ντράμερ της free jazz Barry Altschul, που πλέον βρίσκεται στα 78 του, εξακολουθεί φυσικά να ηχογραφεί, δίνοντας καταπληκτικούς δίσκους.
Ένα από τα σχήματα, με τα οποία έπαιξε και δημιούργησε όλη την προηγούμενη δεκαετία ο Barry Altschul ήταν και οι 3Dom Factor, με τους οποίους έχει ηχογραφήσει μέχρι σήμερα τέσσερα άλμπουμ (το τέταρτο είναι αυτό, για το οποίο θα γράψουμε τώρα). Το γκρουπ, το σχήμα, το τρίο αυτό αποτελείται από τους Βarry Altschul ντραμς, κύμβαλα, Jon Irabagon τενόρο & σοπρίλο σαξόφωνα, άλτο κλαρίνο και Joe Fonda μπάσο.
Αυτοί οι τρεις μουσικοί βρέθηκαν κατά πρώτον μαζί στο προσωπικό CD τού Barry Altschul “3Dom Factor” [TUM Records, 2013] και από ’κει και πέρα στα άλμπουμ των Barry Altschuls 3Dom FactorTales of the Unforeseen” [TUM Records, 2015] και Live in Kraków” [Not Two, 2017], για τα οποία έχουμε γράψει υμνητικά reviews στο blog (ιδίως για το «live στην Κρακοβία», που το είχαμε χαρακτηρίσει ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ εκείνης της χρονιάς).
Φαίνεται, λοιπόν, πως ο μεγάλος αυτός ντράμερ και περκασιονίστας έχει εναποθέσει πολλά στο εν λόγω σχήμα, έχοντας δίπλα του τους «άσσους» Irabagon και Fonda (δύο μουσικούς, που, επίσης, τους συναντάμε πολύ συχνά σε παρουσιάσεις στο blog), και κάπως έτσι μάς έρχεται από την Πολωνία και τούτη εδώ η τέταρτη απόπειρά τους, που τιτλοφορείται Long Tall Sunshine [Not Two, 2021] – μια δουλειά με παλαιότερο κατά βάση υλικό, συντεθειμένο ολάκερο από τον Altschul.
Πιο συγκεκριμένα ακούγονται με τη σειρά τα tracksLong tall sunshine” (το μοναδικό καινούριο) και από ’κει και πέρα τα “The 3dom factor” (από το φερώνυμο άλμπουμ τού 2013), “Irina” (από το φερώνυμο LP τού 1983, στην Soul Note, με John Surman, Mark Elias και Enrico Rava, με το track να ακούγεται και στο CD του 2013, και στο live στην Κρακοβία, και αλλού), “Be out scool” (πάλι από το CD του 2013) και “Martins stew” (επίσης από το CD του ’13 και το live στην Κρακοβία).
Παρατηρούμε, λοιπόν, πως ο Barry Altschul επανέρχεται σ’ ένα υλικό, που εν πολλοίς το έχει αποδώσει πολλές φορές στα live προφανώς, μα και στην δισκογραφία, μαζί με τους Irabagon και Fonda, κάτι που κατά μίαν έννοια παραξενεύει. Μόνο κατά μίαν έννοια όμως, γιατί επί της ουσίας εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται το πλήρες νόημα τού αυτοσχεδιασμού, χτισμένο στη βάση τού να παίζεις το ίδιο κομμάτι ξανά και ξανά, «βλέποντάς» το από διαφορετικές μεριές, αναδεικνύοντας κρυφές πτυχές του, και γενικότερα τοποθετώντας το, κάθε φορά, πάνω σ’ ένα καινούριο πλαίσιο, που μπορεί να εκκινεί από κάποιο προηγούμενο, πηγαίνοντάς το, όμως, παραπέρα.
Και εδώ, στα κομμάτια που μας είναι γνωστά από το live στην Κρακοβία ας πούμε, υπάρχουν ουκ ολίγες διαφορές και στην ανάπτυξή τους και στα soli και στις επινοήσεις των τριών μουσικών – ιδίως του Irabagon, που είναι για μιαν ακόμη φορά εντυπωσιακός, με τις ιλιγγιώδεις ταχύτητές του, τα εξώκοσμα timbre και τις εν γένει εκτός τόπου και χρόνου πρωτοβουλίες του (π.χ. τα τελευταία δύο λεπτά του 14λεπτου “The 3dom factor” είναι εξωφρενικά, με απίστευτα multiphonics).
Φυσικά, σ’ ένα σχήμα σαν τους 3Dom Factor, που κυλάει «σαν ένα», με μιαν απόλυτη σύμπνοια, είναι αδύνατον να εντοπίσεις «κοιλιές» ή γενικότερες ατασθαλίες. Η εξέλιξη είναι καταιγιστική, οι Altschul και Fonda ανταποκρίνονται ψυχή τε και σώματι στις απαιτήσεις τού live (είναι προφανές πως ό,τι ακούμε εδώ καταγράφει τη στιγμή), με συνεχή γεμίσματα και εναλλαγές, στους τρόπους μετάδοσης της έντασης, δημιουργώντας ένα τελείως ρευστό ρυθμικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο ο Irabagon έρχεται να παρέμβει, με έμφαση, σε όλα τα επίπεδα.
Μοναδικής έντασης και δυναμικής ηχογράφηση από τρεις masters των οργάνων τους, με ήδη σημαντική (κοινή) ιστορία.
Επαφή: www.nottwo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου