Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

DE PRESS νορβηγο-πολωνικό punk rock και new wave από τις αρχές του ’80 (επανεκδόσεις)

Οι De Press υπήρξαν και είναι (γιατί υπάρχουν ακόμη – έστω και με κενά έτη στην διαδρομή τους, έστω και με αλλαγμένη line-up) ένα από τα πιο αναγνωρισμένα νορβηγο-πολωνικά γκρουπ του punk-rock / new wave.
Σχηματίστηκαν στην σκανδιναυική χώρα το 1980 από έναν Πολωνό, τον Andrej Nebb, που τραγουδούσε και έπαιζε μπάσο, και από δύο Νορβηγούς, τον Jørn Christensen κιθάρες και τον Ola Snortheim ντραμς, κρουστά.
Οι De Press έδωσαν δύο στούντιο άλμπουμ νωρίς, το 1981-82, για να διαλυθούν λίγο πιο μετά, να ξαναφορμαριστούν στα χρόνια του ’90, να αλλάξουν μέλη στην πορεία κ.ο.κ.
Πάντως, εκείνα τα δύο άλμπουμ τους, από τις αρχές των eighties, θεωρούνται σήμερα must have για την νορβηγική (μα και για την πολωνική) σκηνή τού new wave και είναι αυτά που επανεκδίδονται τώρα από την (νορβηγική) Apollon Records, σε LP, CD και digital. Φυσικά τα άλμπουμ των De Press είναι φημισμένα και εκτός Νορβηγίας (και Πολωνίας), με τις original κόπιες, σε καινούριες καταστάσεις, να κοστίζουν πλέον αρκετά ευρώ.
DE PRESS: Block to Block [Apollon Records, 2021]
Το πρώτο LP των De Press είχε τίτλο “Block to Block” και είχε κυκλοφορήσει το 1981 από την (νορβηγική) Siberia Music (συμφερόντων Sonet). Στο ένθετο διαβάζουμε σ’ ένα κείμενο τού Andrej Nebb, γραμμένο τον Μάρτιο του 2021:
«Καλοκαίρι του 1981. Οι De Press κυκλοφορούν το “Block to Block”, περιοδεύοντας με τους Kjøtt και τους The Aller Værste! στην Πολωνία – με την χώρα να ανοίγει, προσωρινά, ξανά. Εκείνη την εποχή ό,τι ήταν να συμβεί συνέβαινε στο Γκντανσκ, εκεί όπου οι πολωνοί εργάτες από τα ναυπηγεία, κάτω από το συνδικάτο Αλληλεγγύη, υπό τον Λεχ Βαλέσα, διαπραγματεύονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων με τον στρατηγό Γιαρουζέλσκι. 13 Δεκεμβρίου 1981. Η συμφωνία καταρρέει. Ο Γιαρουζέλσκι εμφανίζεται στην τηλεόραση, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πίσω στο καλοκαίρι του ’81. Οι De Press επισκέπτονται τα γραφεία της Αλληλεγγύης, παρουσιάζοντας το “Block to Block” στον Λεχ Βαλέσα. Την ίδια νύχτα παίζουμε στα ναυπηγεία του Γκντανσκ. Στην αίθουσα το σύνθημα “κάτω η λογοκρισία” είναι παντού στους τοίχους. Η φωτογραφία (σ.σ. υπάρχει μια φωτογραφία στο ένθετο) τραβήχτηκε την επόμενη ημέρα από την παράσταση, από την Sissel Tolaas, μια καλλιτέχνιδα από το Μπέργκεν, δίπλα σε μια από τις Πύλες της πόλης».
Το πρώτο αυτό άλμπουμ των De Press, το “Block to Block”, περιέχει δεκατέσσερα κομμάτια – σχεδόν όλα με διάρκειες από δύο έως τρία λεπτά.
Υπάρχει λοιπόν αυτή η punk attitude, ο δυναμίτης που είναι έτοιμος να εκραγεί ή και που εκρήγνυται εν τέλει, καθώς η μπάντα παίζει εξόχως δυναμικά, σκληρά και αυθάδικα, τραγουδώντας μάλιστα αυτά τα punk-rock τραγούδια της σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, νορβηγικά, πολωνικά και αγγλικά!
Το δέσιμο είναι προφανώς αυτό που πρέπει να ’ναι, δηλαδή τέλειο, τα τραγούδια κυλάνε και εναλλάσσονται χωρίς να το καταλαβαίνεις (σκεφτείτε έναν ήχο σαν τις Τρύπες τού πρώτου LP τους), με κομμάτια σαν τα “Kic me Rusia”, “Dobl steyshen”, “Peyshens” (αγγλόφωνο και φοβερό), “Moniuments” και “On top” να σε κολλάνε στον τοίχο, σαν να σε παρασύρει ωστικό κύμα.
Εξαιρετική μπάντα και περαιτέρω μια το ίδιο συμπαγής ομάδα τραγουδιών, που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, ακόμη και σήμερα (σαράντα χρόνια αργότερα).
DE PRESS: Product [Apollon Records, 2021]
Το δεύτερο άλμπουμ των De Press είχε τίτλο “Product” κι είχε κυκλοφορήσει, και αυτό, από την Siberia Music το 1982.
Γενικώς θα λέγαμε πως το “Product” διαφέρει από το “Block to Block” καθότι είναι περισσότερο new wave και λιγότερο punk-rockpost-punk όπως το λένε), αν και πολλές φορές αυτά τα όρια είναι κάπως ακαθόριστα.
Το διέπει και αυτό η ίδια δύναμη, τόλμη και αποφασιστικότητα, στοιχεία, που, τέλος πάντων, έχουν δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από το γκρουπ, ο οποίος καλά κρατεί ακόμη. Το βασικό συμπέρασμα τούτου του μύθου λέει πως οι De Press υπήρξαν / είναι το κορυφαίο συγκρότημα του νορβηγικού new wave – και ακούγοντας το “Product”, δεν μπορεί παρά να το επιβεβαιώσεις. Κι ας έχεις ελλείψεις σε νορβηγικά ακούσματα... πιστεύεις αυτά που διαβάζεις από τους Νορβηγούς.
Να πούμε επίσης πως τα εννέα από τα δέκα τραγούδια, που καταγράφονται εδώ, είναι τραγουδισμένα στα αγγλικά, με το τελευταίο trackSwienty pokoj” να αποδίδεται στα πολωνικά.
Κι εδώ η ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητη και κομμάτια σαν τα “In a crowded room”, “Product” και “Total corruption” χτυπάνε στα ίσια τις κορυφές του στυλ.
Προσωπικώς, και ανά φάσεις, οι De Press του “Product” έφεραν στη μνήμη μου τους Sharp Ties (έγραψα για Τρύπες προηγουμένως σε σχέση με το “Block to Block”) και δεν παραξενεύομαι, φυσικά, γι’ αυτό...
Δυνατή κίνηση, από μιαν εταιρεία, την Apollon, που μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν με αξιόλογα συγκροτήματα (Brudini, Slomosa, The Opium Cartel κ.λπ.) και που είχε κυκλοφορήσει στο εξωτερικό και το “Under a Common Sky” των Electric Litany
Επαφή: www.apollonrecords.no

1 σχόλιο:

  1. Παραλίγο να τον μάθουμε καραόκε με ένα καλό φίλο... Ας είναι καλά ο φίλος Γιάννης Παπαϊωάννου που μου τον είχε γράψει το 1983!

    ΑπάντησηΔιαγραφή