Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ 1953-2021

Ο Χρήστος Κυριαζής, που πέθανε σήμερα, δεν ήταν κάποια αμελητέα ποσότητα. Απεναντίας ήταν ένας από τους καλύτερους ροκολαϊκούς τραγουδοποιούς από το ’80 και μετά. Δυνατό ροκολαϊκό έφτιαχνε και ο Αντώνης Βαρδής φυσικά, αλλά ο Κυριαζής, εν αντιθέσει με τον Βαρδή, ήταν και ο στιχουργός, σχεδόν πάντα, των τραγουδιών του (ενώ ο Βαρδής σπάνια έγραφε στίχους). Ο Κυριαζής το είχε όλο το «πακέτο» δηλαδή και σαν μελωδός ήταν απλός και πηγαίος, πράγμα που του έδινε πάντα ένα ξεπέταγμα σε σχέση με άλλους, που κάνανε την ίδια δουλειά μ’ εκείνον.
Το ότι επέμενε επίσης να τραγουδάει με την μη-φωνή του σημαίνει πως είχε βρει ένα ακόμη «κουμπί», για να επιβληθεί, καθότι ο κόσμος πολύ συχνά εντυπωσιάζεται από το «λάθος» και την «αδυναμία», αφού ο καθείς βλέπει σ’ αυτά (στα «λάθη και τις «αδυναμίες» των φτασμένων) τον εαυτό του. Σου λέει... αφού καταφέρνει και τραγουδάει ο Κυριαζής, όλα είναι μπορετά.
Τα τραγούδια του Κυριαζή, και αναφέρομαι σ’ αυτά που έλεγε εκείνος, ήταν απλά, και ορισμένα κάπως αστεία, για τα δικά μου γούστα (θυμάμαι πως ξεκαρδιζόμουν όποτε άκουγα το «έλα μωράκι μου, το στρώμα είναι καπιτονέ») αλλά επειδή ο ίδιος είχε κάπου το γνώθι σαυτόν τα καλυτερότερα από τα τραγούδια του τα έδινε να τα πούνε άλλοι.
Να θυμηθούμε το «Κυριακή απόγευμα» (Βασίλης Λέκκας), το «Αύριο» (Ηλίας Ασβεστόπουλος & 2002 GR), τα «Αυτά τα βράδια» και «Βαρέθηκα να ζω» (Βλάσσης Μπονάτσος), το «Χρόνια που έχασες» (Σταύρος Λογαρίδης), το «Και να ’ρθεις με το μίνι-μπας» (Γιάννα Κομνηνού) και ορισμένα ακόμη.
Βασικά ο Κυριαζής ήταν ένας ακομπλεξάριστος τραγουδοποιός, που ήξερε τι ήθελε από το τραγούδι, καταφέρνοντας τελικά, και μετά από πολλές προσπάθειες, να «φυτρώσει» σε μια ρωγμή του χρόνου. Το σημειώνουμε αυτό, γιατί ο άνθρωπος πάλευε από τις αρχές του ’70, για να μπορέσει να κάνει κάτι, φθάνοντας τελικά να το κάνει σχεδόν 20 χρόνια αργότερα.
Ο Κυριαζής δεν πούλησε ποτέ κάτι παραπάνω απ’ αυτό που ήταν, ήξερε να διαχειριστεί την εικόνα του (φάνηκε αυτό, όταν «έκοψε λάσπη» την εποχή που τα εκατομμύρια έπεφταν στα πόδια του με τη σέσουλα), μένοντας πιστός στις αρχές του, και δίχως να απασχολήσει έκτοτε τα μίντια με ανοησίες, πουλώντας σχέσεις, έρωτες και άλλα τινά φούμαρα...
Ίσως το ωραιότερο τραγούδι, που έγραψε ποτέ ο Χρήστος Κυριαζής...

2 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb...

    Kostas Laskos
    Ναι Φώντα. Υπέροχο τραγούδι και υπέροχη ερμηνεία επίσης από τον Βλάση

    Xaris Symvoulidis
    Φοβερή ανάρτηση, Φώντα. Αυτός ήταν ο Χρήστος Κυριαζής, πράγματι

    Katrin Raki
    Δεν το ήξερα,υπέροχο τραγούδι. Κι όσα γράψατε, ένα πολύ ενδιαφέρον πορτραίτο.

    Vassilis Serafimakis
    Άλλο ένα εξαιρετικό κείμενο, και μαζί υπέροχο κατευόδιο. (Γειά σου, κύριε Φώντα, αδέκαστε και αδίστακτε!)

    Lampros Papalexis
    Δεν ήξερα πως είναι δικό του, ωραίο τραγούδι απο τα τραγούδια που έχει πει ο Μπονάτσος και μου είχανε κάνει εντύπωση τότε...

    Nikos Athanassiu
    Εξαιρετικος οπως παντα...

    Νάσος Αβδαρμάνης
    Εξαιρετικό τραγούδι. (Στο μπάσο από το παίξιμο νομίζω πως είναι σχεδόν βέβαιο πως είναι ο Γιώργος Ζηκογιάννης). Εγώ θα τολμήσω να πω, και ας διαφωνήσουν πολλοί, ότι θα προτιμούσα να το έλεγε ο ίδιος ο Κυριαζής, σίγουρα θα εμπεριείχε μεγαλύτερη αλήθεια η ερμηνεία του. Ο Μπονάτσος και λίγος φωνητικά μου είναι και δεν μου βγάζει κανένα συγγενές συναίσθημα με τον στίχο.

    Alexandros Koukoulis
    https://youtu.be/oqa4lpafX28
    Το είχε πει και ο Χρηστάρας
    Χρήστος Κυριαζής - Δραπετσώνα Αυτά τα βράδια | Official Audio Release

    Christos Demekas
    Τα έπιασες όλα !!!

    Άγγελος Γαβριήλ
    Ακριβώς έτσι...!!!

    Nikos Markakis
    Σωστά όσα αναφέρεις για τον Κυριαζή. Αλλά αυτό το ιδίωμα «λαϊκορόκ», με χαλάει. Ανούσιο παραείδος, χωρίς κάτι ενδιαφέρον.

    Georgios Konstantaras
    Πολυ καλό κατευόδιο,
    αντάξιο αυτού του ανθρώπου και τραγουδιστή.
    Καλή του ανάπαυση.

    Θεοδουλος Παρασκευαιδης
    ΦΩΝΤΑ ΜΟΥ ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΣΚΩΠΤΙΚΗ ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΑΘΕΣΗ,ΠΟΥ ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΝΑ ΤΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ Ο ΘΕΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 70 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 80....ΤΟΤΕ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ....ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΣ ΜΝΗΜΗΝ.....ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΠΟΥ ΣΑΤΥΡΙΖΕΙ ΤΑ ΚΑΨΟΥΡΟΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΣΚΥΛΛΑΔΙΚΟΥ ,ΠΕΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΩΝ 70's ,ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΔΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΞΕΥΤΙΛΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ....
    https://youtu.be/4DTsOUbDf80
    ΘΕΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ * Νυσταγμένοι κι οι δυό * του Χρήστου Κυριαζή 1980
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ,ΚΙ ΑΥΤΟ....."ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ"
    https://youtu.be/-9cuG8c4BVY
    Κυριακή Απόγευμα Βασίλης Λέκκας

    Spiros Aggelopoulos
    Είσαι ο μοναδικός που σε όλη την σημερινή καταγραφή στα μέσα δικτύωσης που παρακολούθησα, έγραψες γι αυτό το κομμάτι.Κι εγώ προς τιμήν του αυτό ανέβασα.Μπραβο Φώντα.Εχεις αντίληψη κι αυτό φάνηκε ξανά όπως παντοτε άλλωστε.

    Ilias Bovalis
    Βράδυ Σαββάτου, Παπακωνσταντινου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Konstantinos Kontogiannis
      Αν θυμάμαι καλά και δεν κάνω λάθος, έπαιζε στις Προκες, το συγκρότημα.. Κάπου έχω το σινγκλακι τους, θα τσεκάρω τα ονόματα...

      Michalis Matthaiou
      Nαι Κώστα,έπαιζε.

      Elias Raptis
      200€ το πουλανε, το 7"..... τωρα θα απογειωθει. Αν το εχεις....εγινες!

      Konstantinos Kontogiannis
      Μπαα, αυτά δεν πωλούνται!!!!!!

      Georgios Mathioudakis
      Φανταστικό κείμενο, φανταστικό τραγούδι και φανταστική ερμηνεία από τον μοναδικό Μπονατσο...! Α ρε Χρήστο να είσαι καλά εκεί που πας...

      Dimitris Stratakis
      Rip Έλα ρε γαμω κρίμα. Είχε νομίζω το art Cafe στο Μικρολίμανο. Δεν παίρνω όρκο

      Διαγραφή