Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

SLIGHT LAYERS, PREDICTIONS «ψυχεδελικό» blues-jam από την Ουγγαρία τυπωμένο σε ελληνική εταιρεία

Η Twisted Flowers είναι μια νέα ελληνική εταιρεία, που σχετίζεται με το γνωστό δισκάδικο και site Vinyl Kiosk. Η πρώτη κυκλοφορία της, αν και δεύτερη από πλευράς κωδικών, είναι ένα παράξενο άλμπουμ –καθότι έτσι θα πρέπει να χαρακτηρίζουμε πλέον στις μέρες τέτοιες δουλειές, προτάσεις, δίσκους, πείτε το όπως θέλετε, που ρίχνουν άγκυρα πολύ πίσω στο χρόνο και με τον συγκεκριμένο τρόπο–, το οποίον απλώνεται σε δύο βινύλια (2LP).
Ηχογραφημένο κάπου στην Ουγγαρία το Diviner Blues Sessions (2021) των Slight Layers, Predictions είναι εκείνο που μαρτυρά ο τίτλος του, ένα blues session, ένα blues jam για την ακρίβεια, που αναπτύσσεται με τον τρόπο των late sixties-early seventies.
Η μπάντα, που έχει την έδρα της στο χωριό Páty, κάπου κοντά στην Βουδαπέστη και που αποτελείται από τους Máté Varga ντραμς, Dávid Nagy κιθάρες και Bence Ambrus μπάσο, σχετίζεται και με άλλα συγκροτήματα, όπως τους Lemurian Folk Songs και τους River Flow Reverse (το δικό τους 2LP, θα κυκλοφορήσει οσονούπω από την Twisted Flowers), πράγμα που σημαίνει πως εκεί, στα περίχωρα της Βουδαπέστης, έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας ανθρώπων, που του αρέσει να πειραματίζεται με αυτές τις «ξεχασμένες» και «φευγάτες» μουσικές – και δεν αναφερόμαστε μόνον στο λεγόμενο «ψυχεδελικό blues», μα και στο ανάλογο folk, rock κ.λπ.
Το “Diviner Blues Sessions” ανοίγει με το σχεδόν 24λεπτο “Subconscious takes”, που καταλαμβάνει όλη την Side A – ίσως είναι περιττό να πούμε πως στο 2LP κάθε πλευρά είναι και track, αλλά ας το πούμε.
Οι ούγγροι μουσικοί είναι πολύ καλοί και παίζουν το blues, μ’ έναν τρόπο αρκετά space και «φευγάτο», θυμίζοντας γερμανικά συγκροτήματα των early seventies, παρότι η βάση αυτών των ήχων δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί στις ιστορικές τριπλέτες των Cream και Jimi Hendrix Experience, και ακόμη στους Canned Heat, στους Groundhogs κ.λπ. Μέσα σ’ ένα 24λεπτο λοιπόν blues jam έχεις όλα τα περιθώρια να αυτοσχεδιάσεις σε τελείως νωχελικά (αργά) tempi, «ξεφεύγοντας», όμως, σταδιακώς και προς πιο γρήγορες και σκληροπυρηνικές κατευθύνσεις, χωρίς ιδιαίτερα κόλπα (wah-wah υπάρχει φυσικά) και στουντιακά τερτίπια (ό,τι ακούς είναι γραμμένο σε πρώτο χρόνο), εμμένοντας αποφασιστικά στην ουσία του πράγματος, στην ουσία του jam δηλαδή, που είναι η επικοινωνία της στιγμής (σίγουρα ο αυτοσχεδιασμός έχει θέση εδώ), μέσα από τα αλλεπάλληλα ρυθμικά μοτίβα και τα συνακόλουθα κιθαριστικά ντεμαράζ.
Στο περίπου 19λεπτο “Montpellier blues” οι Slight Layers, Predictions –κινούμενοι σ’ ένα μέσο τέμπο, που κτίζει σταθερά και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, για πάνω από δέκα λεπτά, το ρυθμικό τμήμα τους, δηλ. ο Bence Ambrus μπάσο και ο Máté Varga ντραμς– αφήνουν πολλά περιθώρια ελευθερίας στον κιθαρίστα Dávid Nagy να αυτοσχεδιάσει, συνομιλώντας με τον εαυτό του, και δοκιμάζοντας τις εμπνεύσεις του, μετά το δωδέκατο λεπτό, όταν το κομμάτι «αγριεύει», φέρνοντας στην μνήμη μας τα psych-jams των Νορβηγών Tangle Edge. Εξαιρετικό track!
Το “Detective porn” διαρκεί 18:30 λεπτά και καταλαμβάνει την Side C, του 2LPDiviner Blues Sessions”. Σαν κομμάτι είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα δύο, καθώς ξεκινά σε γρήγορο τέμπο, με την κιθάρα να παίζει τόσο ρυθμικά, σε funk κατεύθυνση, όσο και lead, σε περισσότερο «Jimi-κο» ύφος, μετά το πέμπτο λεπτό υπάρχει μια «χαλάρωση», με το κομμάτι να μετατρέπεται ξανά σε space blues, με μακρύ-συνεχές σόλο, ανεβάζοντας σταδιακά στροφές και με ακαταπόνητο σόλο με wah-wah ή χωρίς, όντας πιο κοντά, τώρα, στο ηλεκτρικό blues, μα και με συνεχείς αυξομειώσεις στην ένταση, κλείνοντας μ’ ένα είδος «ταξιμιού» (ας το πούμε έτσι) με κάποιες eastern αναφορές.
Την Side D ανοίγει το “Vital verifications”, που διαρκεί δεκατρία λεπτά, αλλά δεν την κλείνει αυτό, αφού υπάρχει και bonus track, το “Funk jam”, που διαρκεί λίγο λιγότερο από δέκα (λεπτά). Σε πιο κλασικές psych-blues κατευθύνσεις το πρώτο διεκδικεί τον τίτλο του πιο bluesy track του άλμπουμ, με το δεύτερο να μην διαφοροποιείται και τόσο, καθώς το ξεκίνημά του είναι blues, σε μέσο προς αργό τέμπο, μ’ ένα ψυχεδελικού τύπου κιθαριστικό break προς την μέση να του δίνει άλλον «αέρα».
Γκρουπ... άλλης εποχής οι Ούγγροι Slight Layers, Predictions σπάνε τώρα το καύκαλο με τούτη την ελληνική κυκλοφορία τους.
Επαφή: www.vinylkiosk.com, https://psychedelicsourcerecords.bandcamp.com/album/diviner-blues-sessions

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://psychedelicsourcerecords.bandcamp.com/.../diviner...
    PSYCHEDELICSOURCERECORDS.BANDCAMP.COM
    Diviner Blues Sessions, by Slight Layers, Predictions

    Vassilis Serafimakis
    «ψυχεδελικό blues-jam από την Ουγγαρία τυπωμένο σε ελληνική εταιρεία »-- και μόνο αυτή η περιγραφή αρκεί γιά να μάς στείλει!..
    ...προς τον δίσκο.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ένας καλός τίτλος πάντα βοηθάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή