Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

DANAI NIELSEN το άλμπουμ της ελληνοδανής τραγουδοποιού “Who Are They”

Νέα και νεαρή ελληνοδανή τραγουδοποιός, η Danai Nielsen μετά από διάφορες ψηφιακές ως επί το πλείστον κυκλοφορίες έχει τώρα το πρώτο άλμπουμ της σε φυσική μορφή (LP, CD, μα και digital), που αποκαλείται Who Are They [United We Fly, 2021]. Στο άλμπουμ αυτό η Danai Nielsen γράφει μουσικές, στίχους και τραγουδάει, ενώ είναι υπεύθυνη για τα όργανα που ακούγονται, όπως και για την συνολική παραγωγή (μαζί με τον Κώστα Ζάμπο). Το “Who Are They” περιέχει έντεκα τραγούδια της – δέκα με αγγλικούς στίχους και ένα με αγγλικούς-ελληνικούς.
Για να πoύμε την αλήθεια το πρώτο κομμάτι της Danai Nielsen που ακούσαμε με προσοχή και μας άρεσε πολύ –γιατί είχαμε ακούσει και ορισμένα ακόμη δικά της, παλαιότερα, αλλά στα βιαστικά– ήταν το «Θυμήσου», από το πρόσφατο CD των Μέντα «Τελεφερίκ». Μάλιστα το κομμάτι της Nielsen ήταν το ωραιότερο του δίσκου, στον οποίον συμμετείχαν πολλά «μεγάλα» ονόματα, κάτι που, οπωσδήποτε, μας έκανε να την ψάξουμε περισσότερο. Και κάπως έτσι, πάνω σ’ αυτό το ψάξιμο, έρχεται το πρώτο «φυσικό» άλμπουμ της στα χέρια μας, για να τοποθετήσει την «γνωριμία» μας σ’ ένα άλλο επίπεδο.
Είναι αλήθεια πως ένα τραγούδι μπορεί να σε εντυπωσιάζει για χίλιους-δυο λόγους, αναγκάζοντάς σε να γράψεις τα καλύτερα γι’ αυτό, όμως, στην πράξη, δεν μπορείς να βγάλεις γενικότερα συμπεράσματα για έναν καλλιτέχνη από ένα μόνο κομμάτι του. Χρειάζεσαι κι άλλο υλικό, σίγουρα ένα long-play, ώστε να έχεις την πλήρη και την μεγάλη εικόνα μπροστά σου. Και αυτό το υλικό το δίνει τώρα η Danai Nielsen – ένα υλικό αρκετά καλό, που αφήνει συνάμα «υποσχέσεις» για κάτι ακόμη πιο σημαντικό στο άμεσο μέλλον.
Τα τραγούδια της Danai Nielsen είναι pop – ή και electro-pop μπορείς, άνετα, να τα πεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να διαθέτουν αξιομνημόνευτες μελωδίες, ώστε να μπορεί να σου «καρφώνονται» με την πρώτη στο μυαλό – τουλάχιστον κάποια εξ αυτών. Συμβαίνει (με κάποια εξ αυτών).
Τα τραγούδια ολοκληρώνονται μέσα σε τρία-τέσσερα λεπτά, κατά μέσο όρο, δίχως να εκβιάζουν καταστάσεις. Είναι απλά, αλλά με ουσία ενοργανωμένα, με σωστό προγραμματισμό εννοούμε, κινούμενα σε μέσο τέμπο γενικώς, με καλά φωνητικά από την Danai Nielsen και επίσης με ενδιαφέροντα λόγια, άλλοτε πιο ποιητικά, άλλοτε πιο καθημερινά, που αφορούν κυρίως στις σχέσεις (ερωτικές, αγάπης) και στα παρεπόμενά τους.
Κάποια τραγούδια, εκεί προς την μέση του άλμπουμ, όπως το “Turn back time”, το “Hide away” και το “Documentation” μας άρεσαν ιδιαιτέρως, χωρίς να υστερεί κανένα από τα υπόλοιπα πάντως.
Θα λέγαμε μάλιστα πως και αυτά τα τρία tracks που ονοματίσαμε δύσκολα τα ξεχωρίζεις, γιατί το “Who Are They” αναπτύσσεται δίχως ιδιαίτερα και ηχηρά σκαμπανεβάσματα, δίχως να «κρύβει» κάπου το μεγάλο hit.
Είναι φανερό πως η Danai Nielsen δεν έκανε ένα άλμπουμ για να εντυπωσιάσει σ’ ένα πρώτο (ραδιοφωνικό να πούμε) επίπεδο, αλλά για να το ακούσεις και να σκεφτείς πάνω σ’ αυτό. Σαν ντεμπούτο, μάλιστα, δεν θα το χαρακτηρίζαμε εντυπωσιακό, αλλά ως κάτι με... κρυμμένη δύναμη.
Το μισό αγγλόφωνο- μισό ελληνόφωνο τραγούδι της “Who are they” ίσως να μας προετοιμάζει για κάτι αληθινά εντυπωσιακό στο επόμενο διάστημα – και ο νοών νοείτω.
Επαφή: www.unitedwefly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου