Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

VAULT OF BLOSSOMED ROPES ητίδορφα

Δεύτερο άλμπουμ για τους Vault of Blossomed Ropes, δηλαδή τους Άννα Λινάρδου φωνή, Νίκο Φωκά modular συνθεσάιζερ, ηλεκτρονικά, Στέλιο Ρωμαλιάδη φλάουτο και Γιώργο Βαρουτά ακουστικές κιθάρες, live sampling (όλοι τους γνωστοί μουσικοί, με πολλές συνεργασίες, μα και με προσωπική δισκογραφία, για την οποία υπάρχουν πλείστες όσες αναφορές στο δισκορυχείον). Ο τίτλος του δίσκου είναι Etidorhpa [Tadoma Records, 2021] και έρχεται έξι χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, για το οποίον είχαμε γράψει τα σχετικά στο blog, και μάλιστα δύο φορές (με αφορμή τις CD και LP issues), το 2015.
Τι σημαίνει “Etidorhpa”; Πρόκειται για τον τίτλο βιβλίου του αμερικανού φαρμακολόγου και συγγραφέα John Uri Lloyd (1849-1936), που είχε πρωτοτυπωθεί το 1895 και το οποίον κάποια στιγμή (1999) μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα ελληνικά, από τον Αίολο. Από την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου διαβάζουμε:
«Όταν ο Χ.Φ. Λάβκραφτ επισκέφθηκε τα αχανή σπήλαια της Βιρτζίνια, θυμήθηκε “εκείνο το παράξενο παλιό μυθιστόρημα Ητίδορφα”, όπου μ’ έναν τρόπο μαγικό αναπτύσσεται η θεωρία της Κούφιας Γης. Σήμερα κανείς δεν θυμάται ότι ο πρώτος που αναφέρθηκε διεξοδικά στην πιθανότητα να είναι η Γη κούφια είναι ο μεγάλος αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϋ, το 1692. Η φήμη όμως της Ητίδορφα και του μυστηριώδους συγγραφέα της Τζον Γιούρι Λόιντ (1849-1936), σπουδαίου επιστήμονα αλλά και βαθιού μελετητή των πανάρχαιων αλχημιστικών παραδόσεων, παραμένει. Τελικά τι είναι η Ητίδορφα; Επιστημονική υπόθεση για την Κούφια Γη; Φαντασμαγορική αλχημιστική και αποκρυφιστική αλληγορία; Μυθιστόρημα που περιγράφει την εσωτερική ωρίμανση ενός ιδιοφυούς ανθρώπου; Οι κριτικοί διστάζουν ν’ αποφασίσουν. Ας αποφανθεί ο αναγνώστης».
Επηρεασμένοι από το “Etidorhpa” οι Vault of Blossomed Ropes δημιουργούν ένα «δύσκολο», ένα «προχωρημένο» άλμπουμ, αποτελούμενο από πολλά tracks (δεκαέξι στον αριθμό), με διάρκειες ποικίλες (από 2:58 έως και 8:55 λεπτά), μέσα από τα οποία αποτυπώνεται ένα «κλίμα». Υπάρχει λοιπόν μία ambient, μια περιβαλλοντική διάσταση στον δίσκο – αν και δεν είναι η μόνη, φυσικά.
Εξ ίσου σημαντικές είναι και οι υπόλοιπες διαστάσεις, όπως η folk-ακουστική, η ηλεκτρακουστική, η αυτοσχεδιαστική, μα και άλλες που διαθέτουν pagan ρίζες ή και (ρίζες) αρχετυπικού τραγουδίσματος (με φωνές και φωνήματα, που σχετίζονται με throat singing κ.λπ.), σε συνδυασμό πάντα με ηλεκτρονικές και λοιπές συνεισφορές.
Το “Etidorhpa”, που είναι αφιερωμένο στον πρόωρα χαμένο Βασίλη Φιλιππακόπουλο (τον άνθρωπο πίσω από το δισκάδικο και συναυλιακό χώρο Underflow, όπως και ιδρυτή του label Underflow Record Store & Art Gallery) δεν είναι ένα εύκολο CD – το ξαναλέμε. Έχει «δύσβατα» σημεία, που κατά τόπους κρίνονται και ως αυτοαναφορικά, απαιτώντας την απεριόριστη συγκέντρωση και την τεταμένη προσοχή του ακροατή, προκειμένου να γίνει τούτο κατανοητό στην ολότητά του.
Επαφή: https://vaultofblossomedropes.bandcamp.com/album/etidorhpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου