Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

RABBI MEERKAT / BELLEROPHONE μία split κασέτα, δύο ελλήνων πειραματιστών

Πρόκειται για μία κασέτα της θεσσαλονικιώτικης Submersion Records, υπό τον τίτλοHuman Potential(2021), την οποίαν μοιράζονται δύο μουσικοί – ο Rabbi Meerkat, που με το κανονικό ονοματεπώνυμό του μας είναι γνωστός ως ντράμερ των progsters Mother Turtle, και ο Bellerophone (Δημήτρης Σαντζιλιώτης), για δουλειές του οποίου έχουμε γράψει κι άλλες φορές στο blog. Η πρώτη πλευρά της κασέτας με τα οκτώ tracks, ανήκει στον Rabbi Meerkat, ενώ η δεύτερη, με το ένα μόλις track, στον Bellerophone. Η κασέτα είναι φυσικά συλλεκτική καθότι είναι τυπωμένη σε 30 μόλις αριθμημένα αντίτυπα, αλλά υπάρχει και το digital για όποιον ενδιαφερθεί και δεν προλάβει.
Τα κομμάτια του Rabbi Meerkat, που όπως είπαμε είναι οκτώ, με διάρκειες μεταξύ δύο και τεσσάρων λεπτών, αποδίδονται βασικά από τον ίδιο, ο οποίος χειρίζεται ντραμς, κρουστά, πλήκτρα, κάνοντας και φωνητικά, ενώ σε μερικά εξ αυτών υπάρχουν και guests σε rhodes, μπάσο και φωνές.
Το βασικό γνώρισμα αυτών των tracks είναι η συνολική στήριξή τους από τα ντραμς και τα κρουστά. Το «κρουστό τμήμα», ας το πούμε έτσι, που είναι βαρύ και έντονο, υψηλού δυναμικού και volume δηλαδή, κυριαρχεί, και πάνω σ’ αυτό προστίθεται ό,τι προστίθεται. Το γενικότερο πλαίσιο είναι εκείνο του πειραματικού progressive, με στοιχεία punk-jazz και world, με την ρυθμομηχανή σε πρώτο πλάνο, και με όλους τους υπόλοιπους ήχους να συμβάλλουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προς κάτι αισθητικώς τελειωμένο.
Και ευχάριστο, και εποικοδομητικό ως άκουσμα. Κάτι όχι αυτονόητο, οπωσδήποτε.
Η δεύτερη πλευρά της κασέτας, τώρα, έχει καταγραμμένο το 25λεπτο σχεδόν track του BellerophoneZivilisation”. Πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό (από το άκουσμα της πρώτης πλευράς), καθ’ ολοκληρίαν ηλεκτρονικό (τα όργανα-μηχανήματα, που δημιουργούν τους ήχους είναι το μαγνητόφωνο Uher 4000, τα σύνθια Roland Juno-6 και Roland System-100m, ένα no input mixing board κι ένα Roland RE-201 space echo). Το άκουσμα είναι ενιαίο, αναπτύσσεται αργά και με πολύ συγκεκριμένες αλλαγές και μεταπτώσεις, διαθέτει παρεμβάσεις από φωνές και γενικότερες field recordings, ασυζητητί διαθέτει δομές και στοιχεία επαναληπτικότητας, φυσικά τείνει συχνά προς drone και noise κατευθύνσεις, κρατώντας σε σε μιαν εγρήγορση ως ακροατή, παρότι αντιλαμβάνεσαι από νωρίς την περίπου-εξέλιξή του.
Κλασικό electronic-experimental track, στην ροή των προηγούμενων προτάσεων του Bellerophone.
Επαφή: https://submersionrecords.bandcamp.com/album/human-potential

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου