Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

LUNG τεύχος #11, Σεπτέμβριος 2021

Το πιο νέο τεύχος του μουσικού fanzine LUNG (το #11, από τον Σεπτέμβριο 2021) είναι οπτικά εξ ίσου εντυπωσιακό με τα προηγούμενα. Πού τέτοια τύχη για εμάς που ξεκινούσαμε να βγάλουμε fanzines στα τέλη της δεκαετίας του ’80... Ζηλευτά χρώματα, ωραία σελιδοποίηση, «μεγάλες» γραμματοσειρές, ράχη, γερό δέσιμο... μια έκδοση, που μοιάζει με βιβλίο (καταμετρούνται εξάλλου 96 σελίδες).
Το LUNG, που κοστίζει 6 ευρώ, είναι ένα καθαρό fanzine, παρ’ όλη την αρτίστικη κατασκευή του. Και αυτό σημαίνει πως κάθε συντάκτης ή συντάκτρια γράφει για εκείνο που γουστάρει, χωρίς να... απολογείται. Μπορεί το κείμενο να αφορά σε κάποιο παλιό και ξεχασμένο όνομα, μπορεί να σχετίζεται με τελείως σημερινά γκρουπ και καλλιτέχνες, μπορεί το θέμα να προέρχεται από τα 80s, μπορεί να αφορά σε ταινίες, σάουντρακ, βιβλία κ.ο.κ.
Ναι μεν, τις περισσότερες φορές, τα κείμενα είναι μικρά σε έκταση, αλλά είναι πολλά – κι επειδή είναι πολλά πληροφορούν (και) για πολλά θέματα. Δίνουν, δηλαδή, με σωστό τρόπο τις αφορμές για να πας παρακάτω –άμα θέλεις– να επεκταθείς, να ψάξεις και να διαμορφώσεις προσωπική γνώμη.
Επειδή εγώ την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές ακούω συγχρόνως και το CD-RDeviation”, που μοιράζεται μαζί με το ενδέκατο τεύχος, παίρνω αφορμή από κάτι που ακούω, που μου αρέσει και δεν το ξέρω, ψάχνοντάς το μέσα στα κείμενα, σημειώνοντας, μάλιστα, κι ένα-δυο ονόματα για περαιτέρω ψάξιμο...Κάπως έτσι πρέπει να λειτουργούν τα μουσικά fanzines και όταν αυτό συμβαίνει νομίζω πως εκπληρώνεται και ο ρόλος τους από την μεριά των αναγνωστών. Το λέω, γιατί ο πρώτος ρόλος ενός fanzine είναι να ικανοποιεί εκείνους που το γράφουν και το φτιάχνουν.
Πολλή η ύλη εδώ, με δύο πρώτα κείμενα για τους λονδρέζους art-rockers (ας τους πούμε έτσι) black midi (στο μπροστινό εξώφυλλο) και το πιο νέο άλμπουμ τους “Cavalcade” [Rough Trade, 2021], όπως και για τον Brian Eno, με αφορμή την εμφάνισή του στην Αθήνα, τον προηγούμενο Αύγουστο (στο οπισθόφυλλο).
Από κει και πέρα στις σελίδες του LUNG αναπτύσσονται πάμπολλα κείμενα για παλαιά και νεότερα ονόματα κυρίως από το εξωτερικό, χωρίς να απουσιάζει πάντως και η ελληνική πραγματικότητα. Τα θέματα, καλλιτέχνες και συγκροτήματα, τα βλέπετε εξάλλου και στο σχετικό σκανάρισμα... από Dinosaur Jr., Tortoise και Andy Stott, μέχρι Future Sound of London, Nurse With Wound και Evan Parker, και από Ryley Walker, Nerrves (Έλληνες) και Chills, μέχρι Jim Ghedi, GOST (a spiritual exploration into greek soundtracks 1975-1989) και Χριστόδουλο Χάλαρη.
Στο ενδέκατο LUNG γράφουν οι: Άκης Καπράνος, Αναστάσιος Μπαμπατζιάς, Γιώργος Ζούκας, Ελένη Φουντή, Νίκος Φιλιππαίος, Παναγιώτης Σταθόπουλος, Σπύρος Χυτήρης, Χριστίνα Κουτρουλού κ.ά.
Επαφή: www.lungfanzine.gr

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    Για την ιστορία:
    Πάρα πολλά φανζιν _και επί παραγγελία έφτιαξε με φαντασία και πρωτοτυπία, τέλη δεκαετίας του '60 (στη Θεσσαλονίκη), και στην Αθήνα μετά ο δημοσιογράφος Τάσος Ψαλτάκης. (Ο πρώτος που πέθανε στο γραφείο, δουλεύοντας στην Ακρόπολη).
    _συγνώμη για την παρέκβαση.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Για πες κανα τίτλο από τα φάνζιν. Θυμάσαι κανέναν;

    Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    Πέρασαν πάνω από 40 χρόνια. Ούτε πρόσεχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή