Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

KOSMODOME σύγχρονο progressive από την Νορβηγία

Από την ακμαία σκηνή της νορβηγικής πόλης Bergen ένα ακόμη συγκρότημα, που κινείται στο χώρο του σύγχρονου progressive. Λέμε για τους Kosmodome και το παρθενικό κατά πάσα πιθανότητα άλμπουμ τους με τον ίδιο τίτλο, που θα κυκλοφορήσει επισήμως στις 10 Δεκεμβρίου (τρέχοντος) από την Karisma Records.
Οι Kosmodome είναι βασικά οι αδελφοί Sandvik, ο Sturle σε κιθάρες, μπάσο, φωνή, φωνητικά και ο Severin σε ντραμς, κρουστά, φωνητικά, έχοντας όμως κι άλλες έξτρα βοήθειες, στα περισσότερα από τα κομμάτια τους, σε πλήκτρα (fender rhodes, όργανο, πιάνο, μέλοτρον), μπάσο και σόλο κιθάρα.
Το “Kosmodome”, που θα διατεθεί σε LP, CD και digital, περιλαμβάνει οκτώ κομμάτια, μέσης γενικώς διάρκειας, αρκετά έντονα στην εκφορά τους, με τις κιθάρες να κρατάνε τα πρωτεία και με τα πλήκτρα του Jonas Særsten να έπονται (χωρίς ποτέ να είναι αμελητέα, καθώς ακούγονται στα έξι από τα οκτώ tracks).
Το ύφος της γραφής των Kosmodome δεν είναι απλό – απεναντίας είναι πολύπλοκο και σύνθετο, δίχως πάντως να αγγίζει τα όρια της εκζήτησης. Τα κομμάτια κυλούν με άνεση, τα passages είναι αρκούντως εκφραστικά, όπως εκφραστικές είναι οι φωνές και τα φωνητικά (ο Sturle Sandvik είναι ένας πολύ καλός τραγουδιστής), με τις κιθάρες να γαζώνουν και με τα vibes να είναι έντονα και δυναμικά γενικώς, φανερώνοντας (όλα αυτά) πως οι Kosmodome είναι ένα γερό συγκρότημα, που ξέρει πού πατάει. Τα “Waver I” και “Waver II” φερ’ ειπείν είναι εκπληκτικά τραγούδια, που ανταποκρίνονται πλήρως σ’ εκείνο που υποστηρίζει το ίδιο το γκρουπ. Ήτοι:
«Στόχος μας στο “Kosmodome” είναι οι ακροατές μας να αντιληφθούν όλη του την ποικιλομορφία. Σε όλο το άλμπουμ, εν τω μεταξύ, διατηρούμε τα μελωδικά και groovy στοιχεία, που αποτελούν την βάση για βαθιές καταδύσεις σε ογκώδη και βαριά ηχοτοπία, μα και σε διαστημικές δίνες. Τα οργανικά μέρη είναι κεντρικά στη μουσική μας αφήγηση, ενώ υποστηρίζονται περαιτέρω από τα λυρικά μας θέματα. Ενδοσκόπηση και απορία, συνυπάρχουν μαζί με σκέψεις γύρω από την σημερινή κατάσταση της ανθρωπότητας, μα και με απογοητεύσεις σε σχέση με το πώς πορεύεται η σύγχρονη κοινωνία».
Υγιείς σκέψεις και προβληματισμοί, λοιπόν, που μετατρέπονται σε αξιολογότατες συνθέσεις και τραγούδια.
Επαφή: www.karismarecords.no

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου