Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

MECKI MARK MEN ξανά στο δρόμο...

Δεν το πήρα χαμπάρι ότι οι Σουηδοί Mecki Mark Men ξαναφτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια – κυκλοφόρησαν, μάλιστα κι ένα CD το 2007, ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσουν άλλο ένα το προσεχές διάστημα. Ένας… σύνδεσμος σουηδικός με ενημέρωσε μάλιστα για ένα live που θα δώσει η μπάντα, στη Στοκχόλμη την προσεχή Τρίτη, 9 Μαρτίου, για πρώτη φορά μετά από 39(!) χρόνια με τη σύνθεση: Mecki Bodemark, Kenny Hakansson, Bella Linnarsson, Pelle Ekman και Tommy Koverhult. Εννοείται, πως δεν θα έκανα το post, αν δεν εκτιμούσα, όσο δεν πάει άλλο, αυτό τα εξαιρετικό σχήμα.
Πρώτη φορά έγραψα για τους Mecki Mark Men στo Jazz & Tζαζ, τον Αύγουστο του 2000 (τεύχος 89/90). Δεν θυμάμαι ποια ήταν η αφορμή, που με είχε αναγκάσει να τους συμπεριλάβω στο «δισκορυχείον» εκείνου του τεύχους. Ίσως η ετικέτα Limelight… Για να θυμηθώ κι εγώ τι έγραφα… Η Limelight υπήρξε ένα ιδιαίτερο jazz παράρτημα της Mercury, αφού συνέδεσε το όνομά της με ηχογραφήσεις των Art Blakey and His Jazz Messengers, Chet Baker, Gerry Mulligan, Milt Jackson, Dizzy Gillespie, Roland Kirk, Oscar Peterson, Eric Dolphy, Charles Mingus, Cannonball Adderley & John Coltrane, Les McCann κ.ά., την ίδιαν ώρα που το ειδικό της βάρος ήταν επίσης υψηλό στο avant circuit (The Percussions of Strasbourg, Pierre Henry, Beaver & Krause), αλλά και στην psych πρωτο-electro μουσική (Fifty Foot Hose). Ίσως η πιο παράξενη υπογραφή, που έπεσε ποτέ σε συμβόλαιο της Limelight, να υπήρξε εκείνη των Σουηδών Mecki Mark Men, μιας μπάντας που συνδύαζε όλα τα καυτά κεφάλαια της εταιρίας απ' το Σικάγο· την jazz, την avant-garde με και μέσω μιας ευρύτερης psych άποψης. Με ποιόν ακριβώς τρόπο οι φίλοι μας διάβηκαν, έστω και νοερώς σε πρώτη φάση, τον Ατλαντικό, προσωπικώς μου είναι άγνωστο, αφού και οι δύο πρώτοι δίσκοι τους ηχογραφήθηκαν στη Σουηδία, ενώ μόνο το remix του δεύτερου έγινε κάποια στιγμή στο Σικάγο. Αξίζει ακόμη να πω πως το “Mecki Mark Men” [Limelight LS-86054, 1968] είχε πρωτοκυκλοφορήσει στη σκανδιναυική χώρα [Philips PY 842 560] το 1967, ενώ το δεύτερο “Running In the Summer Night” [Limelight LS-86068, 1969] αποτέλεσε αυστηρώς αμερικανική κυκλοφορία.
Εκείνο που κάνει εντύπωση στα δύο πρώτα LP των Mecki Mark Men, είναι ένα δικό τους χαοτικό παιγνίδι με τους ήχους. Μπορεί ν’ αναζητηθούν αναφορές στους πρώιμους Pink Floyd, όμως υπάρχει σαφές "προσωπικό" στίγμα· και στον τρόπο που διαχειρίζονται τα φωνητικά, και στις ενοργανώσεις και βεβαίως στη δόμηση συγκεκριμένης φευγάτης ατμόσφαιρας. Κομμάτια όπως το “Get up” και το “Free” από το πρώτο άλμπουμ, ή το “Being is more than life” από το “Running…” μπορούν να σε παρασύρουν με την πρώτη…
Οι Mecki Mark Men θα δώσουν άλλους δύο σουηδικούς δίσκους, πριν από την επανεμφάνισή τους. Τον… αμερικανικό γραμμένο στα στούντιο της Chess “Marathon” [Sonet SLP-2521] το 1970 – εξαιρετικό άλμπουμ, ευτυχώς κυκλοφόρησε πριν από κάποια χρόνια σε CD – και το “Flying High” [Kompass KO-LP 18] το 1979, λογικώς με τον Mecki Bodemark (όργανο, vibes, φλάουτο, τραγούδι) πάντοτε στη σύνθεσή τους, το μοναδικό εξάλλου μέλος που εμφανίζεται και στα δύο LP της Limelight. Αξίζει τέλος να ειπωθούν δυο λόγια και για τον ντράμερ Thomas Mera Gartz (από την πρώτη line-up της Philips), έναν πλάνητα μουσικό με προσωπική δισκογραφία, που τον συναντάμε σε μερικές από τις καλύτερες σουηδικές μπάντες της εποχής (International Harvester, Harvester, Trad Gras och Stenar, Hot Boys, Arbete och Fritid, Stenblomma κ.ά.) και ακόμη στο εξαίρετο “Bitter Funeral Beer” του Bengt Berger (από τους Arbete och Fritid), που κυκλοφόρησε από την ECM [1179] το 1982. Όλα τα προηγούμενα στο «δισκορυχείον», τον Αύγουστο του 2000. Τι μεσολάβησε από τότε; Ίσως ένα 45άρι που βρήκα στα ενδιάμεσα χρόνια με τα τραγούδια “Midnight land/ Got together” [Philips PF 350 322], μάλλον από το ’67.
Όπως λένε... θά’θελα νά’μουν κι εγώ, εκεί στην Strand... την άλλη Τρίτη...
Ακούστε δύο από τα πιο psych tracks όλων των εποχών, το Free και το Being is more than life (σπανίως υπερβάλλω, κι ούτε εδώ το κάνω). Σκέτο χάσιμο...

Από ’δω http://filespump.com/mecki-mark-men.html κάτι κατεβαίνει...
Και μερικές line-up, επειδή υπάρχει λόγος. Το 1967 το γκρουπ ήταν σεπτέτο, ήτοι: Mecki Bodemark όργανο, τραγούδι, Hans Nordstrom τενόρο, Anders Sjostedt τρομπέτα, Claes Swanberg ηλεκτρική κιθάρα, Jan-Erik Olsson ηλεκτρικό μπάσο, Thomas Gartz φλάουτο, κρουστά, Bjorn Fredholm κρουστά. Στην ηχογράφηση του πρώτου LP πήραν μέρος οι Bodemark, Fredholm, Gartz, Nordstrom και Svanberg. Τo 1968, ουσιαστικά η μπάντα δεν υπήρχε, με τον Mecki Bodemark να ενώνεται με το trio των Baby Grandmothers (Kenny Hakansson κιθάρες, Bengt Linnarsson μπάσο, Pelle Eckman ντραμς), δημιουργώντας μία άτυπη νέα version των Mecki Mark Men – μια και οι τρεις, Bodemark, Hakansson, Eckman, συν τον νέο μπασίστα Bella Fehrlin θα ηχογραφούσαν το επόμενο, δεύτερο, LP “Running In the Summer Night”. Μάλιστα, ο Hakansson θα φέρει στο γκρουπ και τη σύνθεσή του “Being is more than life” (ως μέρος της τριλογίας “The life circle”) – είναι η κομματάρα που ακούτε στο βίντεο –, την οποία είχε πρωτοηχογραφήσει το 1968 σ’ ένα φινλανδικό 45άρι στην εταιρία Forward!, με τους σκληροπυρηνικούς Baby Grandmothers. Όλες οι εγγραφές των Baby Grandmothers κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2007, σε CD και 2LP, από τη σουηδική εταιρία Subliminal Sounds. Το γκρουπ χρήζει ξεχωριστού post. Ίσως, κάποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου