Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

BRUCE LEE η πολεμική τέχνη του θρυλικού πρωταγωνιστή, έτσι όπως αποτυπώθηκε στις καλύτερες ταινίες του

Ο Bruce Lee είναι ένα θρυλικό όνομα, ένα μυθικό όνομα. Ελάχιστοι «ήρωες» και «ηρωίδες» του λαϊκού κινηματογράφου, όπως και του ποπ/ροκ τραγουδιού, που είχαν τον τρόπο και τη δύναμη να ταρακουνούν τα πλήθη, θα μπορούσε να συγκριθούν μαζί του.
Δεν είναι θέμα ενός καθαρά οικονομικού brand name (που ακόμη κι έτσι αν το δεις, δύσκολα θα βρισκόταν κάποιο άλλο ικανό να σταθεί στο ίδιο ύψος, κι ας αφορούσε στον James Dean, την Marilyn Monroe, τον Jim Morrison, τον Hendrix ή την Joplin), είναι κυρίως η ταύτιση, η έκσταση και η λύτρωση που προσέφεραν οι ταινίες του στα παιδιά των seventies και πέραν αυτών –οι λιγοστές «καράτε», που γύρισε μέχρι τον πρόωρο θάνατό του, το 1973, εννοώ– και βεβαίως η ίδια η προσωπικότητά του, έτσι όπως εκείνη ξεχείλιζε από το φιλμ και κατακυρίευε το πανί.
Φαντάζομαι, δε, πως κάτι από την αλήθεια του, κάτι από την αλήθεια των ταινιών τού Bruce Lee, θα πρέπει να κουβαλούν και πλείστα όσα σημερινά games, που είναι βασισμένα στην τέχνη και τον χαρακτήρα του και που εξακολουθούν να συναρπάζουν, μ’ έναν μοναχικό πια τρόπο, τα παιδιά της εποχής μας.
Γιατί, αυτή είναι μια διαφορά που αξίζει να επισημανθεί. Η ιεροτελεστία της παρακολούθησης στη δεκαετία του ’70 και νωρίς στα eighties –πριν τον ερχομό της βιντεοταινίας δηλαδή και της απόλαυσης οίκαδε –μιας ταινίας με τον Bruce Lee, μαζί με άλλους, σε μια γεμάτη αίθουσα. Συχνά, μετά από μια τσόντα (το γνωστό δίδυμο «τσόντα-καράτε») ή ένα καουμπόικο.
Η τσόντα ή το καουμπόικο μπορεί να ήταν βαρετά, φυσικά, αλλά μια ταινία με τον Bruce Lee δεν υπήρχε περίπτωση – και γι’ αυτό το λόγο έπεφτε, συνήθως, δεύτερη. Μια βαθιά σιωπή και μετά η απόλυτη έκρηξη…

Η συνέχεια εδώ…

8 σχόλια:

 1. Υπήρχε και άλλος συνδυασμός πιο θανατηφόρος.
  Καράτε + Bollywood με Νargis ή τούρκικο με Turkan Soray (hot!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. στην ΚΙνα, όταν πήγα το 2004, αυτοί που ρώτησα δεν τον γνώριζαν με το όνομα Bruce Lee. Το όνομα το οποίο γνώριζαν ήταν το Li Xiao Long. Li ο μικρός δράκος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ασχολήθηκες με ποδόσφαιρο, λαϊκοσκυλάδικα, Βουτσάδες, καράτε, μαρξισμό-λενινισμό. Καιρός να ασχοληθείς και με τσόντες, Γκουζγκούνη κλπ.
  Ένα λαϊκό παιδί σαν εσένα χαραμίζεται προσπαθώντας να καταλάβει το ροκ.

  "Σαφές ηλεκτρονικό ίχνος"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βλάκα "Σαφές ηλεκτρονικό ίχνος" έχω ασχοληθεί και με Γκουσγκούνη.
   Διάβασε να μαθαίνεις…

   http://diskoryxeion.blogspot.gr/2012/05/13.html

   Διαγραφή
  2. Σόρρυ. Σε είχα υποτιμήσει...

   "Σαφές ηλεκτρονικό ίχνος"

   Διαγραφή
  3. Σε συγχωρώ.
   Και πάντως, εγώ, δεν σε έχω υποτιμήσει…

   Διαγραφή
 4. Jacques Vache
  σ'ένα τεύχος του cahiers du cinema γύρω στο 1974, όταν το περιοδικό είχε γίνει φιλομαοικό, είχε γραφτεί ότι ο Μπρους Λι αποτελούσε σύμβολο αξιοπρέπειας για όλη την επαναστατημένη Άπω Ανατολή και ότι τις ταινίες του τις έβλεπαν οι Βιετκονγκ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή