Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

ο SCOTT MORGAN μαζί με τον Fred Hersch

Τραγουδιστής με καριέρα που διακρίνεται για τα χρονικά σκαμπανεβάσματά της (έχει τα «πάνω» και τα «κάτω» της δηλαδή), ο Scott Morgan επανεμφανίζεται μ’ ένα ήσυχο και βαθιά συναισθηματικό τζαζ άλμπουμ, το Songs of Life [Miranda Music, 2016], έχοντας δίπλα του, σε ρόλο πιανίστα, ενορχηστρωτή και παραγωγού, τον Fred Hersch (την μπάντα συνοδείας συμπληρώνουν οι Matt Aronoff μπάσο και Ross Pederson ντραμς, με «βοήθειες» σε τενόρο και φωνητικά).
Ο Morgan, που έχει ως έδρα του τη Νέα Υόρκη, επιλέγει από το «κλασικό αμερικανικό songbook» όπως το λέμε, μα ακόμη συνθέσεις του Hersch, του James Taylor (“Secret olife”, “Dont let me be lonely tonight”) και των Beatles (“I will”), δημιουργώντας ένα χαμηλόφωνο, φθινοπωρινό άλμπουμ (ο χαρακτηρισμός δικός του), ικανό να σε παρασύρει με τα απλούστερα των υλικών. Ωραία, ζεστή φωνή, τέλεια ορχήστρα και φυσικά άψογη παραγωγή.
Ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα κομμάτια του CD είναι το 5λεπτο “Little prayer/ Wouldnt it be loverly” γραμμένο από τον χαρισματικό πιανίστα και συνθέτη Dave Catney (το πρώτο μέρος, γιατί το δεύτερο είναι στάνταρντ), ο οποίος πέθανε από το AIDS στα χρόνια του ’80. Ο Morgan τραγουδά με συγκίνηση ένα ωραίο τραγούδι, αφιερωμένο στα πρώιμα θύματα της «επιδημίας του (περασμένου) αιώνα». Μάλιστα, και σε σχέση μ’ εκείνη την περίοδο, ο Morgan έχει συνδέσει κι ένα ακόμη τραγούδι από το “Songs of Life”, το κλασικό “Lost in the stars” του Kurt Weill (με τους στίχους του Maxwell Anderson), το οποίον, όπως σημειώνει και ο ίδιος… «παρόλο τον τότε θυμό μου, δρούσε θεραπευτικά εντός μου». Από τις πιο ξεχωριστές versions του άλμπουμ είναι οπωσδήποτε εκείνη η πιάνο-φωνή στο “Like a lover” του Dori Caymmi, μια φοβερή bossa (τουλάχιστον έτσι την ξέρουμε από τον Sergio Mendes και τους Brasil ’66 από το κλασικό LP τους “Look Around”), που εδώ μετατρέπεται από τους Hersch και Morgan σε μια cool μπαλάντα.
Συνοψίζοντας, θα έλεγα πως το “Songs of Life” είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον χαμηλών τόνων τζαζ-τραγουδιστικό άλμπουμ, με πολύ ελκυστικές στιγμές, προϊόν ενός σοβαρού τραγουδιστή κι ενός «άσσου» πιανίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου