Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

RICH HALLEY 5 the οutlier

Πέρυσι γράψαμε για δύο CD των Rich Halley 4 – το “Creating Structure” και το “Eleven”. Τώρα, για τις ανάγκες τού επόμενου άλμπουμ τους, του “The Outlier” [Pine Eagle, 2016], το αμερικανικό jazz/ improv κουαρτέτο από το Πόρτλαντ του Όρεγκον μετατρέπεται σε κουιντέτο και άρα σε... Rich Halley 5, με την προσθήκη του βαρυτονίστα και μπασοκλαρινετίστα Vinny Golia –ενός 70χρονου μουσικού με καριέρα που ξεκινά στα seventies, φθάνοντας μέχρι τις μέρες μας–, δίχως ν’ αλλάζει, ούτε κατά το ελάχιστον, τον αισθητικό προσανατολισμό του.
Βασικά η improv-jazz έχει, και εδώ, την πρωτοκαθεδρία. Υπάρχει, θέλω να πω, ένας, ώρες-ώρες, μανιακός αυτοσχεδιασμός, που πιάνει κορυφή ήδη από τα πρώτα tracks (“Recipe for improvisers”, “Urban crunch”) και που συνεχίζεται, με άγριους και επίμονους σαξοφωνισμούς, στο τρίτο κατά σειρά κομμάτι, το “Around the fringes”. Τούτο δεν σημαίνει, φυσικά, πως τα «τραγούδια» (όπως θα τα έλεγαν και οι Αμερικανοί) είναι... απροσάρμοστα. Οι Rich Halley 5 δεν είναι κανα γκρουπάκι της γειτονιάς, που τώρα ξεκινά ψάχνοντας το δρόμο του. Ο Halley φερ’ ειπείν παίζει μουσική από τα sixties, ενώ και οι υπόλοιποι της παρέας (πέραν του Golia), έχουν, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, τη δική τους ιστορία.
Κάθε κομμάτι από τα δέκα τού “The Outlier” έχει μια ξεχωριστή λογική στη  διαδρομή τού χρόνου του. Οι αυτοσχεδιασμοί, εννοώ, δεν είναι ουρανοκατέβατοι, και το τελικό αποτέλεσμα πάντοτε σχετίζεται με την μελωδικο-αρμονική δουλειά που αναπτύσσεται στα επιμέρους μέτρα. Υπάρχουν tracks που διαθέτουν μια «κολτρεϊνική» αφήγηση, όπως το “Long blue road” (με τους Halley και Golia να κατεβάζουν «παπάδες»), άλλα που είναι κάπως πιο... αρχιτεκτονικά, προσεγγίζοντας  περισσότερο την «κοουλμανική» παράδοση (“The way through”) και άλλα που ακούγονται... ιεροτελεστικά, κοντά στο «αϋλερικό» χάσιμο, όπως το “The nuthatches” (που διαθέτει και δυναμικό τρομπόνι). 
Σε κάθε περίπτωση το ψάξιμο και η πίστη στην καρδιά της jazz των sixties είναι τα πιο βασικά γνωρίσματα της μουσικής των Rich Halley 5, ενός γκρουπ που, είτε στη μορφή του κουαρτέτου, είτε στην παρούσα του κουιντέτου, έχει πράγματα να προτείνει και να δώσει.
Επαφή: www.richhalley.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου