Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

THE GIRSHEVICH TRIO featuring EDDIE GOMEZ

Δεν είναι εύκολο να συναντήσεις ένα τόσο επαγγελματικό jazz-trio, όπως το Girshevich Trio. Και τούτο για πολλούς λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με τον ντράμερ του σχήματος, τον Aleks Girshevich, ο οποίος είναι μόλις 12 ετών! Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός πως κοντραμπασίστας του trio είναι ο θρυλικός Eddie Gómez, με τον τρίτο λόγο να αφορά στον πιανίστα Vlad Girshevich (ο οποίος χειρίζεται και σύνθια) που είναι ο πατέρας τού Aleks – ένας μουσικός που μεγάλωσε στο Ουζμπεκιστάν, για να μετακινηθεί προς την Αμέρικα, και δη στο Κολοράντο, στις αρχές των nineties.
Ο Vlad έφθασε στις ΗΠΑ έτοιμος μουσικός, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να ανακατευτεί με το κύκλωμα των κλαμπ, εμφανιζόμενος στη διαδρομή με σημαντικά ονόματα (Stanley Jordan, Bob Berg, Ernie Watts κ.ά.). Παρά ταύτα Vlad και Aleks θα συναντήσουν κάποια στιγμή τον Eddie Gómez μάλλον τυχαίως –όταν εκείνος εμφανιζόταν στο κλαμπ DazzleJazz, στην Denver του Κολοράντο–, και κάπως έτσι θα βρουν την ευκαιρία να του δώσουν ένα demo, ώστε να το ακούσει και να πει μια γνώμη. Ο Gómez πρέπει να εντυπωσιάστηκε, όχι μόνον από τον πατέρα πιανίστα, που κουβαλούσε στις μελωδικές φράσεις του μια «παράξενη» γοητεία, αλλά και από τον γιο-ντράμερ, ένα μικρό παιδί που, όπως το ίδιο λέει, είχε πάθει ακούγοντας τον «άσσο» κουβανό ντράμερ Horacio “El Negro” Hernandez. Μ’ αυτά και μ’ αυτά δεν θ’ αργήσει να μπει σε μια τροχιά και η συνεργασία. Το υλικό των Ουζμπέκων ήταν πολύ και καλό, για να μην πούμε εξαιρετικό, με αποτέλεσμα ο Gómez να πιάσει αμέσως δουλειά. Το Algorithmic Society [Tapestry, 2016] θα ηχογραφηθεί σε δύο sessions, τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2014, με τους τρεις μουσικούς να έχουν περαιτέρω στη διάθεσή τους strings και ακόμη τα κρουστά (darbouka, riq, daf) του Λιβανέζου Rony Barrak.
Όλες οι συνθέσεις είναι λιτές, παρά το επιμέρους ενορχηστρωτικό φόρτωμα. Ενίοτε δε απομακρύνονται εντελώς από την jazz –από την jazz όπως την κατανοούν μέσα από την ιστορία τους οι Αμερικανοί–, φέρνοντας στη μνήμη world ήχους. Υπό αυτή την έννοια το “Algorithmic Society” είναι ένα άλμπουμ που αν και… έπεται του καιρού του, δεν παύει την ίδιαν ώρα να είναι αληθινό και υπερήφανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου