Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

BENT BY SORROW «σκληροί» και μελετημένοι

Δεν είναι παλαιό (ελληνικό) συγκρότημα οι Bent by Sorrow, παρά ταύτα έχουν ήδη ένα CD στην κατοχή τους, σε δική τους ανεξάρτητη παραγωγή από το 2013, ενώ πριν λίγο καιρό τέθηκε σε κίνηση και η δεύτερη κυκλοφορία τής μπάντας (Through Fire and Water), ένα βινύλιο έξι κομματιών, που γυρίζει στις 45 στροφές, και που κόπηκε σε 150 αριθμημένα αντίτυπα από την B-otherSide Records.
Οι Bent By Sorrow παίζουν rock, σκληρό rock στα όρια του «μετάλλου», με πλείστες όσες αναφορές από τη σκηνή του ’80, όχι παλαιότερα – αν και το πρώτο κομμάτι τους, το οργανικό “Through fire and water” θα μπορούσε να αναφέρεται ακόμη και στους May Blitz (αυτή την γκρουπάρα από τα early seventies, την οποία δεν ξέρω πόσοι νεότεροι την ξέρουν και την εκτιμούν).
Δεύτερο track στη σειρά το τραγούδι τους “A never sending letter” που στέκεται καλά, και σκάει ακόμη καλύτερα. Οι Metallica μάλλον είναι μια διαχρονική «αγάπη» των Bent By Sorrow, καθώς το κομμάτι στηρίζεται σε μια ωραία μελωδική γραμμή, που υποστηρίζεται από ανεβάσματα και κατεβάσματα τής έντασης και βεβαίως από τα ανάλογα κιθαριστικά soli.
Το μακάβριο θέμα του “Entering the tomb” (αν διαβάσει κανείς του στίχους στο ένθετο, πριν ρίξει το βινύλιο στο πικάπ) σε προετοιμάζει για ένα ακόμη πιο πιστό heavy track, με τα riffs να σκάνε από παντού και με τα φωνητικά να τονίζουν (με τον τρόπο και τη δύναμή τους) ακόμη περισσότερο τη… μεταλλική κατασκευή.
Οι Giannakis Dimi ηλεκτρικές κιθάρες, Vanx P. ντραμς, Dim. Arap. φωνητικά και Dimitris Efr. “Deadend” μπάσο κάνουν σωστή δουλειά, δείχνοντας πως γνωρίζουν τους κώδικες του είδους.
Η δεύτερη πλευρά ανοίγει με το “Things to come, in a port of shadows”, ένα κάπως υπαρξιακό τραγούδι με πολύ ωραία… διαρρύθμιση. Σωστές φωνές και φωνητικά, πενιές σε ισχυρές αλλά όχι ατελείωτες δόσεις, riffs που επιτείνουν και ενδυναμώνουν τα νοήματα και κυρίως όλα αυτά (και άλλα πολλά) δοσμένα με μια σιγουριά, την οποίαν αντιλαμβάνεσαι στα λεγόμενα «μεγάλα συγκροτήματα».
Οι Bent By Sorrow δεν είναι ένα «μαύρο» συγκρότημα, και όσο και να ξεγελάνε τραγούδια όπως το “Between black and grey” (ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο τού άλμπουμ), στην πράξη εκείνο που πηγάζει από το άκουσμα τού “Through Fire and Water” είναι πως… εν τέλει μπορούμε να πάμε παρακάτω, αφήνοντας όλες τα σκοτάδια πίσω μας.
Το ίδιο θα έλεγα ακούγοντας και το τελευταίο κομμάτι του LP τους, το “Betrayed by desires”, που ολοκληρώνεται με τα στιχάκια:
“I don’t know how to change a world that is already dying/ I don’t know how to win this war, maybe I deserve to die/ Tell me you prefer the truth, or you prefer a lie…/ Tell me you prefer to walk or you prefer to fly…”.
Οι Bent By Sorrow είναι ένα καλό ή και πολύ καλό ελληνικό «σκληρό» συγκρότημα, που έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί κι άλλο σε όλους τους τομείς, αν κρίνω από τα καλύτερα tracks αυτού τού παρθενικού βινυλίου τους. 
Επαφή: www.b-otherside.gr

2 σχόλια:

  1. ψαχτε δουλειες τους και απο ποιο παλια.τα παιδια τα εχω ακουσει ζωντανα στο κυτταρο και εχω παθει σοκ με τον ηχο τους.μουσικαρες.fanos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=9VmDxRpFLFw

    ΑπάντησηΔιαγραφή