Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

τρεις τζαζ διανομές της Kari-on Productions, που έχει την έδρα της στην πόλη Evans της Georgia

Η Kari-on Productions ιδρύθηκε το 1988 από την τραγουδίστρια Kari Gaffney, ενώ σήμερα την εταιρεία «τρέχουν» η Gaffney με τον συνεργάτη της (συνθέτης, κιθαρίστας και μπασίστας) Jeff Williams. Η εταιρεία ειδικεύεται σε jazz, world και latin μουσική και τρεις από τις πιο πρόσφατες διανομές της θα σχολιάσουμε παρακάτω.
RON FRANCIS BLAKE: Assimilation [hi speed horns, 2017]
Σκέπτομαι, καθώς ακούω το “Assimilation” του τρομπετίστα Ron Francis Blake, πως η latin-jazz θα παραμένει πάντα ένα ισχυρό genre της jazz της Δυτικής Ακτής. Υπάρχει από τα χρόνια του Cal Tjader (fifties) ισχυρή βάση εκεί, κάτι που κατευθύνει και νεότερους μουσικούς στη μελέτη και λατρεία του στυλ. Πρωτοφανέρωτος είναι ο Ron Francis Blake (τουλάχιστον τούτο εδώ είναι το πρώτο σόλο CD του – το λέω, γιατί ο άνθρωπος έχει εμπειρία από το πάλκο, από συμμετοχές σε sessions κ.λπ.), αλλά καθόλου… πρωτάρα δεν είναι η δουλειά του έτσι όπως εδώ, αυτή, μας παρουσιάζεται. Εννοώ πως ο Blake είναι ένας άριστος συνθέτης, τρομπετίστας και ενορχηστρωτής, ο οποίος πιάνει, όπως θα λέγαμε, την ευκαιρία από τα μαλλιά, για να δείξει από την αρχή πόσο μετράει.
Το “Assimilation” είναι κατά βάση ένα άλμπουμ για μεγάλη ορχήστρα, καθώς εδώ ακούγονται έντεκα βασικοί μουσικοί, πέντε guests και ακόμη ένα brass ensemble έξι οργάνων (τρία φλούγκελχορν, ένα γαλλικό κόρνο, δύο τρομπόνια) σε τρία tracks. Αυτό το μεγάλο όπως και να το κάνουμε σύνολο μπορεί και το κατευθύνει χωρίς πρόβλημα ο Ron Francis Blake. Latin-jazz λοιπόν με όλα τα προτερήματα του είδους. Δυναμικές συνθέσεις, με συνεχή  breaks και αλλαγές, άπαιχτοι σολίστες, σωστή αντιμετώπιση των επιμέρους sections, στο πλαίσιο της συνολικής ενορχηστρωτικής επικοινωνίας, πλούσια ηχοχρώματα και βεβαίως έντονο συναισθηματικό δόσιμο.
Νομίζω πως τα είπα όλα…
TOM KOHL: Dances with the Sun [Private, 2016]
Πιανίστας είναι ο Tom Kohl, o οποίος εδώ μάς παρουσιάζεται στο τέταρτο προσωπικό CD του μέσα σε 23-24 χρόνια. Με πολύ καλές σπουδές στο Amherst (στη Μασαχουσέτη) και με δασκάλους τους σαξοφωνίστες Archie Shepp και Marion Brown (ανάμεσα σε άλλους), αυτός ένας πιανίστας με πολλές και ποικίλες αναφορές έγινε γρήγορα «όνομα» στα κλαμπ της ανατολικής ακτής (των ΗΠΑ) και κάπως έτσι αρχίζει να απασχολεί από νωρίς και τη δισκογραφία. 
Στο πιο πρόσφατο “Dances with the Sun” ο Kohl συνεργάζεται σε φάση τρίο με τον μπασίστα Steve Laspina (σε δύο tracks τον αντικαθιστά ο Stephen Roane) και τον ντράμερ Jon Doty. Με υλικό πρωτότυπο βασικά (εφτά originals και δύο versions) ο Tom Kohl είναι ένας συνθέτης που ξέρει αρχικώς να διαχειρίζεται το χρόνο, καθώς στα κάπως μεγαλύτερης διάρκειας tracks, π.χ. στο 10λεπτο στάνταρντ “Lover man”, φανερώνει μιαν αφηγηματική άνεση, μοιράζοντας μέτρα στον μπασίστα του βασικά, ο οποίος σε ρόλο lead (ο μπασίστας) έχει το πιάνο ως ρυθμικό στοιχείο (υπάρχουν, φυσικά, πάντα και τα ντραμς) . Έξοχη απόδοση λοιπόν τούτου του σπάνιου τραγουδιού της Billie Holiday (τουLover man” εννοώ), που έχει περάσει από τους πάντες, όπως και από μιαν ακρογωνιαία «αναφορά» του Tom Kohl, τον Keith Jarrett. Ναι, ο Jarrett είναι ένας πόλος, βασικός, αλλά από την άλλη δεν γίνεται να παραβλέψουμε το bop και τη σχετική bluesy συγχορδιακή ακολουθία σε κομμάτια όπως το “Tymus” ή το “Indian Summer”.
Άψογο CD από μουσικούς που ξέρουν τι ζητούν, όταν ασχολούνται με τη (ζωντανή) παράδοσή τους.
ΑΝDY ADAMSON QUINTET: First Light [Andros Records, 2017]
Πιανίστας, κιμπορντίστας και συνθέτης από την Ann Arbor του Michigan, ο Andy Adamson είναι η κλασική περίπτωση του αυτοδίδακτου μουσικού, που έμαθε τη λειτουργία των πραγμάτων πάνω στο πάλκο. Αυτό σφράγισε, όπως φαίνεται και στο “First Light”, την προσωπική διαδρομή του. Μουσική με έντονες «γεύσεις», δυναμική, σκληρή, με groovy κατεύθυνση και ενίοτε και με funky διάθεση είναι ό,τι ακούμε εδώ, αλλά… τζαζ πάντα. Γιατί ο Adamson είναι πάνω απ’ όλα τζάζμαν, με πολλές όμως επιρροές και διακλαδώσεις στις επιρροές του (αφού έχει παίξει τα πάντα, από cuban και rockabilly-swing, μέχρι ροκ και ντίσκο). Αυτή η άνεση, η ανάγκη καλύτερα να βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή ή έστω συχνά μπροστά «στα πάντα», είναι ό,τι δίνει πνοή σ’ αυτό το θαυμάσιο CD – που εμπεριέχει πολλά από ’κείνα που αρέσουν στον Adamson να παίζει. Άκου π.χ. το εξαιρετικό fusionTwilight in the making” ή το “Transparent dream”, που μεταφέρει κάτι από την ποπ αύρα των Steely Dan – δεν είναι τραγούδι, αλλά θα μπορούσε άνετα να είναι.
Γενικώς το “First Light” κυλάει με τέτοια πρότυπα, με τους πέντε μουσικούς να παίζουν με την όρεξη του πάλκου, χωρίς μανιέρες και τερτίπια. Να τους αναφέρουμε: Andy Adamson πλήκτρα, Dan Bennett σαξόφωνα, Brennan Andes μπάσο, Jonathan Taylor ντραμς και Ross Huff τρομπέτα.
Επαφή: www.karigaffney.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου