Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

WILL Z. με βάση τον Dante ένα σύγχρονο cosmic-folk κομψοτέχνημα

Τις καλές εισαγωγές μας, με τα σωστά προκαταρκτικά, οφείλουμε να τις επαναλαμβάνουμε και όχι να επινοούμε καινούριες. Δεν υπάρχει λόγος. Να λοιπόν τα σχετικά για τον Will Z. από μια παλαιότερη ανάρτηση (19/3/2014), που είχε γίνει με αφορμή μιαν ελληνική κυκλοφορία του Βέλγου (εντός ή εκτός εισαγωγικών) από την Anazitisi Records:
«Όσοι παρακολουθούν από κοντά το occult rock και folk-rock σίγουρα θα γνωρίζουν την περίπτωση του πολυεθνικού συγκροτήματος Can Am Des Puig, που είχε σχηματισθεί στην Σκωτία στις αρχές των seventies πριν καταλήξει στις Βαλεαρίδες Νήσους, εκεί όπου το 1978 ηχογράφησε ένα θρυλικό (εδώ ταιριάζει η λέξη) psych-folk άλμπουμ, που είχε τίτλο “The Book Of AM, Part One: Dawn And Morning”. Το 2006 η ισπανική εταιρεία Wah Wah επανεξέδωσε εκείνο το “χαμένο” άλμπουμ, μαζί με το δεύτερο, ανέκδοτο έως τότε, μέρος του, ως “The Book Of AM, Pts. I & II” (προσφέροντας μαζί και το απίθανο λατρευτικό βιβλίο των 143 σελίδων), ενώ to 2013 η ίδια εταιρεία έδωσε και το “Book Of AΜ, Parts III & IV - Afternoon & Evening”, επίσης ένα 2LP, ολοκληρώνοντας κατά μίαν έννοια το project. Πάνω σ’ αυτά τα τελευταία μέρη (το “III” και το “IV”) είχε δουλέψει ο Will Z (από τους Cosmic Trip Machine – “Vampyros Roussos” κ.λπ.) σε συνεργασία με τα αυθεντικά μέλη των Can Am Des Puig (Leslie Mackenzie, Juan Arkotxa, Carmeta Mansilla), ο οποίος, αφού επεξεργάστηκε παλαιά σκόρπια demos, προσθέτοντας και καινούρια όργανα, ολοκλήρωσε την ηχογράφηση».
Στενά συνδεδεμένος με τους Can Am Des Puig λοιπόν, ο Will Z. συνεχίζει το… κοσμικό-ψυχεδελικό ταξίδι του μ’ ένα ακόμη πιο καινούριο άλμπουμ, που έχει τίτλοA New Mirrored You” (το πέμπτο του) και που κυκλοφορεί ξανά από μιαν ελληνική εταιρεία – την G.O.D. Records αυτή τη φορά.
Βασική έμπνευση στο παρόν CD αποτελεί το κείμενο του Dante La Vita Nuova (έχει εμπνεύσει και στο παρελθόν ροκ-άλμπουμ και συγκροτήματα το συγκεκριμένο κείμενο), που βοηθά τον Will Z. να εξερευνήσει δύο θέματα (όπως σημειώνει ο ίδιος). Πρώτον, το πώς μπορεί να μετατραπεί μια δύσκολη μονόπλευρη σχέση σε κομψή τέχνη (κατά τον τρόπο των αλχημιστών που «μετέτρεπαν» τα πάσης φύσεως μέταλλα σε χρυσάφι) και δεύτερον, το πώς θα γινόταν να βιώναμε ταυτοχρόνως δύο ζωές – μία που να σχετιζόταν με την πραγματικότητα και μιαν άλλη με την ποίηση, και από ’κει και πέρα το πώς θα μπορούσε να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ φυσικού κόσμου και ονείρων, αφού πρώτα θα έχουμε συνειδητοποιήσει τινές συνέπειες και απογοητεύσεις. Ok. Όλα αυτά μπορεί να κινητοποιούν εσωτερικώς τον Will Z., όμως εδώ, εμείς, θα κρίνουμε το αποτέλεσμα τούτων ή και ακόμη άλλων διαδικασιών και όχι τις προθέσεις του αναγκαστικώς.
Λέμε λοιπόν από την αρχή πως το “A New Mirrored You” είναι ένα πολύ καλό σύγχρονο folk/rock άλμπουμ, διανθισμένο με πολλά cosmic στοιχεία – τόσα και τέτοια, ώστε να είναι εύκολη, νομίζω, η κατάταξή του κοντά στις παραφυάδες του κλασικού kraut/folk (Emtidi, Hoelderlin, Kalacakra κ.λπ.). Οι συνθέσεις είναι πολύ καλές, ρέουσες, και υποστηρίζονται άψογα τόσο στο φωνητικό κομμάτι τους, όσο και οργανικά – καθώς οι κιθάρες και τα σύνθια επιτυγχάνουν να δώσουν αυτό το space ξεπέταγμα, που το έχει ανάγκη και ο Will Z. και το συγκεκριμένο θέμα. Βοηθούν προς αυτό, πέραν του πρώτου τη τάξει που χειρίζεται κιθάρες, μπάσο, σύνθια, κρουστά και τραγουδά, ο Juan Arkotxa (από τους Can Am Des Puig) φλάουτο και ακόμη οι Og Musique μπάσο, κιθάρες, Sammy Goldstein ντραμς και Alice Artaud φωνητικά.
Από τα κομμάτια, τώρα, θα ξεχώριζα το εισαγωγικό “A new mirrored you” (ίσως το πιο ηλεκτρικό απ’ όλα τα tracks του άλμπουμ, με ωραίο spaced όργανο), το “The book of battles”, που έχει πληθώρα γόνιμων πλήκτρων και… αισθησιακά φωνητικά), την «Ψυχεδελική εκκλησία» (κινούμενη σε neo-psych δρόμους, στο ύφος της πάλαι ποτέ Xotic Mind), την μπαλάντα “Through the wind” (οι Incredible String Band εδώ κλείνουν το μάτι… ακόμη και στους φολκ-κραουτάδες των seventies), το βαρυφορτωμένο με εφφέ κ.λπ. “Lady Mediterranea” και άλλα…
Δεν υπάρχει μέτριο ή αδιάφορο κομμάτι στο “A New Mirrored You” τού Will Z. τούτη είναι ουσία – και να το πούμε αυτό ξεκάθαρα.

3 σχόλια:

 1. Eυχαριστούμε για τα καλά σου λόγια Φώντα!
  Αν μου επιτρέπεις να ανακοινώσω ότι τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσουμε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο το έργο των Can am des puig-"Book of Am" Vol. 1,2,3,4 σε τρια cd μαζι με το ανάλογο σπάνιο βιβλίο 152 σελίδων σε μεταλλικό κουτί,deluxe edition 300 αντιτύπων με την επιμέλεια του ίδιου του Juan Arkotxa σε νεα remastered έκδοση απο τον Will Z. και με 7 ακόμα έξτρα τραγούδια που κυκλοφορούν για πρώτη φορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. πως και πότε μπορούμε να το παραγγείλουμε και σε ποια τιμή;

   Διαγραφή
  2. Αν μιλάτε για το Can Am Des Puig-Book Of AM Vol 1~4 εδώ μπορείτε να το παραγγείλετε: https://godrecordsgardenofdreams.bandcamp.com/album/can-am-des-puig-book-of-am-parts-i-iv

   Διαγραφή