Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

ΣΑΣΤέΗΝ ένα fanzine του Στυλιανού Τζιρίτα

Θα πω από την αρχή με τι σπάζομαι. Με το να μην μπορώ να γράψω (εύκολα) στο word τον τίτλο ενός συγκροτήματος, άλμπουμ, βιβλίου, περιοδικού κ.λπ. Πρόβλημά μου, το ξέρω, αλλά το λέω. ΣΑΣΤέΗΝ, λοιπόν, με το δεύτερο «Σ» ανάποδο και με δίεση αντί για τόνο πάνω από το «ε». Άιντε γραψ’ το…
Μ’ ένα ασπρόμαυρο fanzine έχουμε να κάνουμε λοιπόν εδώ (το πρώτο τεύχος του), που έχει ως υπότιτλο τη φράση «σημειώσεις περί συνθετών της ημεδαπής» και το οποίο τυπώνει ο γνωστός μουσικός, performer, blogger, μουσικογραφιάς κ.λπ. Στυλιανός Τζιρίτας.
Το ΣΑΣΤέΗΝ αποτελείται από τρία μέρη. Την Αρθρογραφία, τις Κριτικές Δίσκων και τον Λόγο Μουσικών. Τα κείμενα, που είναι ενδιαφέροντα, άλλα πιο πολύ, άλλα πιο λίγο, υπογράφονται από διαφόρους φίλους και γνωστούς (και αγνώστους) όπως τους Ξαγά, Καραμπεάζη, Μπαμπατζιά, Συμβουλίδη, Τσαντίλα, Μπάρλα, Κύρκο κ.ά. και αφορούν στους Σταύρο Ξαρχάκο, ΩRay, Πάνο Χαραλάμπους, 2 Βy Bukowski κ.ά. Γράφω κι εγώ κάτι για τον Κώστα Χατζή (ενδιαφέρον ή λιγότερο ενδιαφέρον… θα το πουν άλλοι).
Η γνώμη μου είναι, και αν εισπράττω σωστά την προβληματική τού Τζιρίτα (ερμηνεύοντας κάπως και τον υπότιτλο), πως από το fanzine θα μπορούσε να παραληφθούν οι δισκοκριτικές (ελληνικές και ξένες) –να δούμε κι ένα μουσικοπεριοδικό δίχως κριτικές–, ενώ και τα κείμενα φρονώ πως θα πρέπει να είναι γενικότερης φύσεως και θέσεως και όχι δισκοκριτικές με άλλο όνομα.
Θέλει να κάνει τη διαφορά ο Τζιρίτας; Να δώσει τότε ένα δεύτερο τεύχος με… σκέτα κείμενα για την ελληνική μουσική, ανεξαρτήτως αν αυτά θα παίρνουν αφορμή από κάποιον πρόσφατο δίσκο. Μιαν αποτίμηση π.χ. του πιο σύγχρονου έργου τού Μανώλη Γαλιάτσου θα μ’ ενδιέφερε να την διαβάσω ή ακόμη το πώς εντάσσεται ο σπουδαίος Δημήτρης Μυστακίδης (στο εξώφυλλο) σ’ αυτό το κίνημα της κιθαριστικής και όχι μόνον… αρχαιοπρέπειας, που κάποτε, έξω, έκανε πάταγο λόγω John Fahey.
Ελπίζω στα καλύτερα στο μέλλον για το ΣΑΣΤέΗΝ και, προσωπικώς, θα είμαι εδώ σε ό,τι με χρειαστεί (αν με χρειαστεί) ο Στυλιανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου