Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

BLUES REVIVAL 20: JAZZ GILLUM (1902 ή 1904-1966)

Ο Jazz Gillum είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρμονικίστες του blues, καθώς στη δεκαετία του ’30 ήταν δεύτερος σε φήμη πίσω μόνον από τον Sonny BoyJohn LeeWilliamson. Αν και ο William McKinley “Jazz” Gillum δεν ηχογράφησε ευρέως στα sixties, εντούτοις βρέθηκε στην επικαιρότητα κυρίως μέσω των πάμπολλων συλλογών του που κυκλοφόρησαν, τότε, με τα πρώτα του τραγούδια.
Έχοντας μια στρωτή δισκογραφική καριέρα, από το 1934 που μπήκε για πρώτη φορά στο στούντιο, μέχρι το 1949 (με τις τελευταίες τότε «πλευρές» του για την RCA), ο Jazz Gillum θα χαθεί ξαφνικά από τα πράγματα για δώδεκα χρόνια, για να επανεμφανιστεί το ίδιο ξαφνικά το 1961 με κάποιες καινούριες εγγραφές του για την Folkways.
Με μέτρια υγεία και με τουλάχιστον περίεργη συμπεριφορά –διαβάστε τι γράφει ο Michael Bloomfield στο βιβλιαράκι του Με τον Big Joe Williams των εκδόσεων Απόπειρα από το 1983– ο σημαίνων αυτός αρμονικίστας θα έλθει ξανά στο προσκήνιο μ’ εκείνο το session του 61 (στη Νέα Υόρκη). Έχοντας δίπλα του τον Memphis Slim στο πιάνο και τον Arbee Stidham στην κιθάρα, ο Jazz Gillum θα ερμηνεύσει για τελευταία φορά, ανάμεσα σε άλλα, και το κορυφαίο κομμάτι του (σύνθεση του Big Bill Broonzy) “Key to the highway” (πρώτη ηχογράφηση από τον Big Bill στο Σικάγο το 1940).
Ο Jazz Gillum θα πυροβοληθεί σ’ έναν καυγά και θα πεθάνει λίγα χρόνια αργότερα, το 1966.
Δισκογραφία
1. Blues by Jazz Gillum – Folkways FS3826 – 1961

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου