Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

BLUES REVIVAL 23: PEG LEG HOWELL (1888-1966)

Γεννημένος ως Joshua Barnes Howell στην Eatonton της Georgia, ο Peg Leg Howell πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος country bluesman που ηχογράφησε για την Columbia την 8η Νοεμβρίου 1926. Η πρωτιά αυτή δεν θα είχε καμμία αξία, αν ο ξυλοπόδαρος μουσικός δεν ήταν από αυτούς που επηρέασαν όσο ελάχιστοι άλλοι την στα σπάργανα ακόμη blues σκηνή – όχι μόνο γιατί μπήκε σε στούντιο τόσο νωρίς, αλλά και γιατί έγραφε εξαιρετικά τραγούδια και σκοπούς, όπως τα περίφημα “Skin game blues” και “Beaver slide rag”. Το τελευταίο μαζί με την παρέα των Eddie Anthony βιολί και Henry Williams κιθάρα.
Η καριέρα του Peg Leg Howell θα διακοπεί ξαφνικά το 1934, όταν θα πεθάνει ο φίλος του Eddie Anthony – ένα γεγονός που θα τον οδηγήσει να εγκαταλείψει τις ηχογραφήσεις για σχεδόν 30 χρόνια.
Τον αποκαμωμένο μουσικό, που εν τω μεταξύ είχε χάσει και το άλλο πόδι του από διαβήτη, τον ανακάλυψαν το 1963 οι George Mitchell, Roger Brown και Jack Boozer.
Ο Howell βρισκόταν σε κακή κατάσταση (η υγεία του ήταν επισφαλής), ενώ και τα δάκτυλά του είχαν χάσει την ευλυγισία τους (όπως γράφει και ο Bob Groom στο The Blues Revival). Παρ’ όλα αυτά δεν θα χρειασθούν πολλά προκειμένου να πεισθεί να ξαναηχογραφήσει (Ατλάντα, 11 Απριλίου 1963). Πρόθυμον το πνεύμα η σαρξ όμως;
Περιττό να πούμε πως το session δεν ήταν επιτυχές. Ο βασανισμένος μουσικός δύσκολα μπορούσε να βάλει κάποια πράγματα σε τάξη. Ένα θλιβερό προφανώς ντοκουμέντο, σκληρό τέλος μιας μεγάλης προσωπικότητας του blues.
Δισκογραφία
1. The Legendary Peg Leg Howell – Testament T-204 – 1964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου