Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

LASZLO GARDONY ένας ούγγρος πιανίστας γνωστός και στην Ελλάδα

Εκείνο που πρέπει να λέμε πάντα σχετικώς με τον ούγγρο πιανίστα Laszlo Gardony, ή Gardonyi όπως γραφόταν παλαιότερα, είναι για τη συνεργασία του με τον Γιώργο Τρανταλίδη στις Debrecen Jazz Days του ’82 και βεβαίως για το άλμπουμ που προέκυψε από ’κει, το “One, Two, Three, Four” [EMI/ Columbia, 1982]. Από το 1983 στην ανατολική ακτή (αρχικώς ως σπουδαστής στο Berklee και εν συνεχεία ως καθηγητής), ο Gardony έχει ισχυρή παρουσία στο τζαζ κύκλωμα της περιοχής, παίζοντας live και ηχογραφώντας για διάφορα labels (κυρίως όμως για τη Sunnyside Communications).
Έχουμε γράψει κι άλλες φορές, εδώ, για προσωπικά άλμπουμ του Gardony και πάντα θα το κάνουμε με χαρά, γιατί μερικά απ’ αυτά τα άλμπουμ του είναι, όντως, καταπληκτικά. Και λέμε για τα πιάνο-σόλο άλμπουμ του, όπως αυτό τοSerious Play, στο οποίο ο Gardony συνθέτει και διασκευάζει.
Εφτά originals και τρεις versions (“Georgia on my mind”, “Naima”, “Over the rainbow”) περιέχει το νέο άλμπουμ του Gardony και… ξεκινώντας από τις versions θα λέγαμε πως η “Naima” του Coltrane ακούγεται εντυπωσιακά, με φοβερή δουλειά και στα δύο χέρια, κερδίζοντας με την πρώτη ακρόαση της εντυπώσεις. Ο Gardony ενσωματώνει στη διασκευή του αίσθημα και δεξιοτεχνία, βγάζοντας αγέρωχα και την ένταση και το meditation κλίμα της σύνθεσης. Ακολουθεί μια σειρά δικών του tracks από ’κει και κάτω, που εναλλάσσουν θα έλεγα ρυθμικά σλάλομ, με πιο ήπιες και χαλαρές στιγμές, με εμφανείς, σε αρκετές περιπτώσεις και κλασικές αναφορές. Η μικρή σχετικώς διάρκεια των κομματιών δεν αποτελεί, από την άλλη μεριά, εμπόδιο, ώστε να ξεδιπλώσει τις αρετές του ο Gardony. Το πράττει δε πάντα με εντυπωσιακό τρόπο – αν μιλάμε για το groove στο “Forward motion” ή για την αρμονική ανάπτυξη στο “Truth to power”.
Επαφή: www.lgjazz.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου