Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ παράλληλοι κόσμοι

Νέο άλμπουμ από τον Αποστόλη Άνθιμο, τον ζωντανό θρύλο του πολωνικού ροκ (που έχει, φυσικά, ελληνική καταγωγή). Να πούμε λοιπόν για τους μη γνωρίζοντες και να υπενθυμίσουμε για όλους τους υπολοίπους πως ο Άνθιμος υπήρξε κιθαρίστας στην μπάντα του Niemen στις αρχές του ’70, ενώ από το 1974 και μετά ηχογραφεί, ως βασικό μέλος, με τους περίφημους SBB, μία από τις πιο σημαντικές εκείνη την εποχή (μέσα ’70) μπάντες στην Ευρώπη, στο χώρο του progressive-fusion. Φυσικά, ο Άνθιμος έχει κι άλλες συνεργασίες στην Πολωνία με κορυφαία ονόματα (τον τρομπετίστα Tomasz Stańko π.χ.), όπως και στην Ελλάδα, όπου εμφανίστηκε, μετά τα μέσα του ’80, σε δίσκους του Νταλάρα, του Βασ. Παπακωνσταντίνου, του Μητσιά, του Χρήστου Κυριαζή κ.ά. Να συμπληρώσουμε ακόμη πως τα τελευταία κάμποσα χρόνια ο Άνθιμος έχει επιστρέψει στην Πολωνία και από ’κει, από καιρού εις καιρόν, μας παρουσιάζει τις πιο καινούριες δουλειές του.
Το Parallel Worlds [Metal Mind Productions, 2018] είναι το πιο πρόσφατο CD τού Αποστόλη Άνθιμου (πολωνικής, προφανώς, παραγωγής), ένα άλμπουμ που περιέχει 14 tracks, έχοντας μεγάλη διάρκεια (σχεδόν 80 λεπτά!) – κάτι που πιθανώς να αιτιολογείται από το γεγονός πως το προηγούμενο προσωπικό CD τού Άνθιμου είναι ήδη δέκα χρόνια παλιό (το “Miniatures” του 2008).
«Παράλληλοι Κόσμοι» λοιπόν κι ένα άλμπουμ, που αποτελεί, θα λέγαμε, μιαν σύνοψη της καριέρας τού σπουδαίου μουσικού, μια δυνατή περίληψη των ηχητικών χώρων στους οποίους κινήθηκε και κινείται σ’ αυτά τα 45 και πλέον χρόνια τής καριέρας του. Είναι το progressive rock, το fusion, η jazz με τα διάφορα παρακλάδια της (που μπορεί να αγγίζουν ακόμη και το latin) και ακόμη ο τρόπος χρήσης της φωνής, μέσα στο γενικότερο complex περιβάλλον.
Γιατί οι συνθέσεις του Άνθιμου έχουν την πολυπλοκότητα και το feeling της δεκαετίας του ’70, τη μετατόπιση δηλαδή του κέντρου βάρους προς την συνθετότητα – μια συνθετότητα που μας αποκαλύπτεται μέσω των μεσαίων και μεγάλων διαρκειών, των σολιστικών περφεξιονισμών (με τα ηχοχρώματα των οργάνων να εμφανίζονται σε solid και χωρίς ιδιαίτερα εφφέ καταστάσεις), των πολλών και διασταυρούμενων επιρροών-αναφορών και των μελετημένων αυτοσχεδιασμών, που καταφεύγουν πάντα, στην εξέλιξή τους, στο πάθος και στη δύναμη, δίχως όμως να εξοβελίζεται ο λυρισμός και η μελωδία.
Όλα αυτά τα διαπιστώνει ο καθείς, σε γερές ποσότητες, στους «Παράλληλους Κόσμους», ένα άλμπουμ χωρίς διακυμάνσεις, στέρεο και σταθερό, κινούμενο πάντα σε υψηλό επίπεδο.
Να σημειώσουμε μόνο πως, εδώ, τον Αποστόλη Άνθιμο που χειρίζεται κιθάρες και ντραμς, τον συνοδεύουν οι Robert Szewczuga μπάσο, Piotr Matusik πιάνο, πλήκτρα, Olaf Węgier τενόρο σαξόφωνο, ενώ ακούγονται και οι τραγουδιστές-βοκαλίστες Sylwia Klara Zasępa και Janusz Hryniewicz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου