Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

KAZE η δισκογραφική παραγωγή της Satoko Fujii μέσα στο 2018 συνεχίζεται

Το Atody Man[Libra Records] είναι το δεύτερο από τα δώδεκα άλμπουμ, που σκοπεύει να κυκλοφορήσει μέσα στο 2018 η συνθέτρια, πιανίστρια και αυτοσχεδιάστρια Satoko Fujii, με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων της. Ήδη έχουμε γράψει για το πρώτο απ’ αυτά, το σόλο πιάνο της “Solo” [Libra Records], ενώ τώρα θα πούμε μερικά λόγια για το δεύτερο, και πέμπτο κατά σειρά με το σχήμα (της) Kaze – το κουαρτέτο δηλαδή των Christian Pruvost τρομπέτα, Natsuki Tamura τρομπέτα, Satoko Fujii πιάνο και Peter Orins ντραμς. Στο δισκορυχείον υπάρχουν κι άλλα κείμενα για CD των Kaze (“June”, “Uminari”, “Tornado”) και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει να τα βρει κι αυτά.
Στο “Atody Man”, που είναι ηχογραφημένο σε κάποιο στούντιο του New Haven (Connecticut) τον Ιούνιο του 2017, οι Kaze ακολουθούν τα γνωστά μας, από τα προηγούμενα άλμπουμ τους, μονοπάτια. Εκείνα της improv-jazz δηλαδή, που δεν είναι τόσο ή εντελώς εικονοκλαστική (στην παράδοση, εννοώ, των ποικίλων ιαπωνικών αναλόγων) και που συχνά ή ανά διαστήματα εμφανίζεται μέσα από μελωδικά patterns, απολήξεις κ.λπ. Η ουσία είναι πως κάθε φορά αυτή η αλλαγή ύφους, από την ηρεμία ή τη νηνεμία, στο κρεσέντο και από ’κει στα όρια του… ασύμβατου και του θορύβου (μέσα, πάντα, από τα καινοφανή τίμπρε που δοκιμάζουν οι Ιάπωνες βασικά – αν και οι Γάλλοι δεν μπορεί να είναι, και δεν είναι, κατώτερης αξίας μουσικοί) συμβαίνει εντελώς ανεπαίσθητα, σχεδόν τελετουργικά, αφού οι μεγάλες γενικώς διάρκειες (18λεπτα, 15λεπτα, 10λεπτα κομμάτια κ.λπ.) παρέχουν «χώρο», για να αναπτυχθούν τα πάντα. Όλοι εκείνοι οι ήχοι, που μοιάζουν ξεκομμένοι από την αφήγηση (οι ήχοι των ζώων π.χ. στο “Méta-blizzard”) και που κάποιοι στιγμή συνδέονται μεταξύ τους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο και γενικότερο πλάνο.
Τέσσερις μουσικοί, αλλά τρία όργανα (δύο τρομπέτες, πιάνο, ντραμς), που ακούγονται για… δεκατρία.
Εξακολουθητική και αστείρευτη φαντασία, μαζί με συναίσθημα, δύναμη και ό,τι άλλο χρειάζεται, για να χαρακτηριστεί μια ηχογράφηση «αναφορά» για το είδος της, από ένα ακόμη σχήμα της Fujii, δηλαδή των Fujji-Tamura, δηλαδή των Fujji-Tamura-Pruvost-Orins, που δεν σε αφήνει ούτε δευτερόλεπτο για να αδιαφορήσεις ή να πλήξεις.
Επαφή: www.satokofujii.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου