Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

DAN BLOCK ένα απολύτως διασκεδαστικό τζαζ πάρτυ

Σαξοφωνίστας (τενόρο) και κλαρινίστας είναι ο Dan Block, ένας μουσικός που έχει πολλές και καλές συνεργασίες να παρουσιάσει (από Wynton Marsalis και Toshiko Akiyoshi, μέχρι Natalie Cole και Linda Ronstadt).
Στο “Block Party (A Saint Louis Connection)” [Miles High, 2017], που είναι το πιο πρόσφατο CD του, ο Block στήνει, πραγματικά μια γιορτή, ένα πάρτυ, τη βοηθεία μερικών δυνατών σολιστών (Rob Block κιθάρες, Tadataka Unno πιάνο, Neal Caine μπάσο, Aaron Kimmel ντραμς) και βεβαίως μέσω ενός σετ συνθέσεων υπεράνω πάσης υποψίας.
Ναι, στάνταρντ είναι βασικά αυτά που ακούγονται εδώ, όπως το θαυμάσιο “Dinner for one please, James” (από το ρεπερτόριο των Nat King Cole, Eartha Kitt κ.ά.), το “Light blue” του Thelonious Monk, το “Smoke signal” του Gigi Gryce, τα “Beautiful changes” και “Ain’t no land like dixieland” του  Walter Donaldson κ.λπ.
Γράψαμε τη μαγική λέξη (dixieland); Ίσως ναι, αφού δεν θα πρέπει να υπάρχει κλαρινίστας στην Αμερική, που να μην έχει την παλαιά jazz και βεβαίως την dixieland ως ευαγγέλιο, επαναφέροντας, με κάθε ευκαιρία, στο μουσικό σήμερα πολλές και διαφορετικές μνήμες. Μνήμες ακόμη και από τον θρυλικό κορνετίστα Bix Beiderbecke εν προκειμένω, στην παικτική παρακαταθήκη του οποίου ανήκουν και οι δύο συνθέσεις τού Walter Donaldson, που ακούγονται στο πάρτυ.
Να σημειώσουμε, όμως, πως αυτές οι κλασικές συνθέσεις δεν επαναφέρονται στο τώρα με τον προ… 90ετίας τρόπο, καθώς ο Block, κάνοντας ξεχωριστή δουλειά πάνω στις αρμονίες και στις συγχορδιακές διαδοχές, ξέρει να δημιουργεί άλλου τύπου περιβάλλοντα, περισσότερο sixties να πούμε, παίζοντας σόλι στο τενόρο του με απαράμιλλη δύναμη, αφήνοντας συγχρόνως τα κατάλληλα «κενά», τα οποία και θα «γεμίσουν» οι υπόλοιποι σολίστες του. Αρκεί κάποιος ν’ ακούσει το πώς διασκευάζεται και το πώς επανατοποθετείται το “Beautiful changes”, απ’ αυτούς τους εξαιρετικούς μουσικούς, για ν’ αντιληφθεί τη δουλειά που έχει γίνει, στο Block Party (A Saint Louis Connection)”, σ’ ένα πίσω πλάνο.
Και φυσικά από μια τέτοια γιορτή, που μπορεί να περιστρέφεται (και) γύρω από την «παλαιά τζαζ», με το απολύτως όμως σύγχρονο πρόσωπο, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το blues, μέσω του καταπληκτικού “By the fireside” του Ray Noble, το οποίο διασκευάζεται από τον Dan Block και τους φίλους του μ’ έναν αληθινά εντυπωσιακό τρόπο.
Έξοχο CD με μνήμες μουσικές που θα παραμένουν πάντα ζωντανές, όσο θ’ αντιμετωπίζονται από τους νεότερους μουσικούς με σεβασμό, που να μην αποκλείει την ταυτόχρονη διάθεση για πρωτοτυπία. 
Επαφή: www.danblockmusic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου