Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

MIKΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 81

28/2/2018
Τρώει άγρια καζούρα ο Κουβέλης, αλλά στο Άμυνας αποκλείεται να είναι χειρότερος από τον Τσοχατζόπουλο, τον Παπαντωνίου, το Βενιζέλο και τον Αβραμόπουλο.

28/2/2018
Θυμάμαι μια συνέντευξη του Edward Ka-Spel (Legendary Pink Dots) από τα έιτις, όταν τον είχαν ρωτήσει ποια ήταν κατά τη γνώμη του τα τρία πιο σημαντικά, επιδραστικά, ωραιότερα κτλ. άλμπουμ που είχε ποτέ ακούσει. Και απάντησε ο τύπος αυτός, τον οποίον εκτιμώ πολύ σαν καλλιτέχνη ακόμη και σήμερα. H σειρά είναι χρονολογική… Brainticket “Cottonwoodhill” (1971), Magma “Mekanïk Destruktïw Kommandöh” (1973), Sweet Okay Supersister “Spiral Staircase Sass” (1974).
Θυμάμαι πως εκείνη την εποχή είχα ακούσει τα δύο πρώτα (δισκάρες!), αλλά όχι και το τρίτο, το οποίον έψαχνα μετά μανίας, δίχως να μπορώ να το βρω πουθενά. Κι έτσι, παρά το γεγονός πως τα αρχικά LP αυτού του θαυμάσιου ολλανδικού γκρουπ, των Supersister εννοώ, εντοπίζονταν έξω στις αρχές του ’90 με κάποια φραγκάκια (γύρω στα δέκα χιλιάρικα για τα πρώτα τους), το “Spiral Staircase”… τίποτα. Τέλος πάντων κάποια στιγμή, στα 00s, το βρήκα και στην Ελλάδα, ακριβό, αλλά τελικά ποτέ δεν το αγόρασα… Μυστήριο άλμπουμ, που με παραπέμπει σε Gentle Giant, αλλά με μια «τρέλα» πιο δημιουργική. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταλαβαίνω γιατί άρεσε τόσο πολύ στον Ka-Spel… 

27/2/2018
Αυτό το 45άρι της ωραίας ξανθής από τη Δανία Birgit Lystager το έψαχνα από τα τέλη του ’90 λόγω της διασκευής της στην κλασική Tristeza, που την είχα ακούσει στο σπίτι ενός φίλου. Το βρήκα αρχές 00s στο eBay και το ξαναβρήκα μερικά χρόνια αργότερα στο Μοναστηράκι (από τα ανέλπιστα αθηναϊκά ευρήματα κι αυτό).
Αγόρασα κι άλλα 45άρια της Lystager στην πορεία (νομίζω κι ένα LP της) μιαν εποχή που άκουγα μαζικά jazzy-pop female vocals από τη Σκανδιναυία, ανακαλύπτοντας πολλά τέτοια διαμαντάκια.

26/2/2017
Πάμε για φουλ επίθεση... Αχρείαστος ο τερματοφύλακας...

25/2/2018
Το… αδιάστατο ντύσιμο του Δελαπόρτα δεν αποκλείεται να το είχε σχεδιάσει ο M.C. Escher. Όποιος καταλάβει ποιο είναι το μπουφάν και ποιο είναι το πουκάμισο είναι πολύ μάγκας…

24/2/2018
Ίσως το κορυφαίο ελληνικό βίαιο φιλμ. Μια σχεδόν μεγάλη ταινία του Ηλία Μυλωνάκου. Operation Orient του 1978. Mε Gianni Gori, Rosaria Della Femmina, Anna Maria Clementi, Gordon Mitchell, Νότη Πιτσιλό, Αντώνη Λιώτση… και μουσική α λα Goblin από τον Xάρη Αλέπη. Λεπτομέρειες εδώ… 

4 σχόλια:

  1. Σχόλια από το facebook περί Operation Orient:

    Haris Mantellos
    Έχω δει αρκετές φορές το όνομα του Αλέπη σε τέτοιου είδους ταινίες. Έχεις μήπως περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο και την συνθετική του πορεία?

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Όχι πολλά πράγματα.

    Haris Mantellos
    Εδώ και χρόνια ψάχνω για την παρουσία του ελληνικού ροκ (με την ευρεία έννοια) στον ελληνικό κινηματογράφο. Τον Αλέπη παρόλο που έβρισκα το όνομά του δεν τον σημείωνα στην λίστα μου. Εδώ είδα ότι κατατάσσεις την μουσική του στην ροκ. Κράτα σε παρακαλώ το όνομά του μήπως μελλοντικά χρειαστεί να επανέλθω αναφορικά με την έρευνά μου. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το facebook για την... ποδοσφαιρική ομάδα της Κομιντέρν...

    Stam Ekmek
    Ορθιοι: Σταλιν, Μαρξ, Λενιν, Χο Τσι Μινχ, Μαο, Φιντελ Καθιστοι: ?, Τροτσκι, Τσε, ?, Ενγκελς

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Χρουστσόφ και Τίτο.

    Konstantinos Tsavalos
    α ρε Μίμη Ανδρουλάκη, με μια μπάλα στα χέρια συνέχεια

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Ο Τρότσκι είναι. Έξω αριστερά...

    Konstantinos Tsavalos
    i know ;)

    Giorgos Papaefstratiou
    Έλα μωρέ, στην άμυνα ήταν καλός ο Βησαριόνοβιτς, το κακό ήταν ότι κρατούσε συνέχεια την μπάλα και τρώγαμε πολλά έμμεσα.

    Σαραντης Κλωνάρας
    παντα μαρξ λενιν χο τσι μινχ τσαβες ενγκελσ τσε λουξεμπουργκ μαο φιντελ σταλιν αιωνια τιμη σε σοσιαλισμο κομουνισμο

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Απαλλοτριωθει με σκοπό φώτο προφίλ. Ελπίζω σε έγκριση σας.

    Vassilis Konstandopoulos
    έχεις και πάγκο γερό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το facebook σχετικά με Edward Ka-Spel και Supersister...

    Antonis Kleidouchakis
    Οι Supersister ήρθαν μαζικά στο προσκήνιο όταν τους ανάφερε ένας SONIC YOUTH (ποιός τώρα? χμ) στους πιο επιδραστικούς του δίσκους, τραγούδια (πάλι δεν θυμάμαι, χαχα).
    Το σοκαριστικό, όντως σήμερα, είναι ότι εμπλέκεται ένας NITS στην μπάντα. !
    https://www.youtube.com/watch?v=_cUh9K747z8
    Supersister - She Was Naked (1972)

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Μπα, και οι Sonic Youth, τι λες; Τους ήξεραν κι αυτοί;

    Antonis Kleidouchakis
    O Thurston Moore πρέπει να είναι πίσω από αυτή την ιστορία. Είναι από τους μεγαλύτερους συλλέκτες δίσκων στην μουσική πιάτσα.

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Το θέμα είναι πότε την έκανε τη δήλωση αυτή. Ο Ka-Spel την έκανε σίγουρα στο δεύτερο μισό του '80. Θα ψάξω να βρω το περιοδικό.

    Antonis Kleidouchakis
    Α ναι. Σίγουρα στα 90s έκανε τη λίστα του. Κάτσε να ψάξω και γω μήπως και το βρω ακριβώς.

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Καλά, λίστα έκανε ο Moore; Γιατί ο άλλος μίλησε για τρία συγκεκριμένα άλμπουμ.

    Antonis Kleidouchakis
    Ναι λίστα ήταν. Οι λίστες αλλάζουν με τα χρόνια. Πάντως σε ένα γρήγορο δεν βρήκα κάτι. Θέλει πιο χρονοβόρο ψάξιμο. Ήταν σε ένα τεύχος του WIRE στην σελίδα των charts (φτιάχνουν τρεις κάθε μήνα από μια λίστα ο καθένας, συν το The Office Ambience από το περιοδικό).

    Nektarios Papadimitriou
    Συμφονω με τη γνωμη σου. Πιθανοτατα βρισκετε στην τριαδα γιατι ειναι Ολλανδικο αρα (πιθανον) ποιο γνωριμο στον Ka-Spel. Αν στη θεση του βαλεις το Group 1850 : Agemo's Trip To Mother Earth ,τοτε ωομιζω δενει καλητερα με τον ηχο των LPD.

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Διάλεξε σέβεντις άλμπουμ ο Ka-Spel. Την σίξτις ψυχεδέλεια μπορεί να μην τη γουστάρει και τόσο. Ποιος ξέρει γιατί διάλεξε το "Spiral Staircase" τώρα. Κάποιο κλικ θα του είχε κάνει αυτό το άλμπουμ...

    Maria Pappa
    φαίνεται ξεκάθαρα η επιρροή σε αυτά που έκανε με LPD.

    Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
    Ναι, βέβαια. Πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ για το 1974 και ολοφάνερο fav, για τον Ka-Spel και τους LPD.

    Νίκος Ρέτσος
    Ωπ! κι άλλη ανακάλυψη. Αυτή λοιπόν, είναι η μπάντα του Robert Jan Stips πριν τους Nits! Επίσης αγαπημένοι όπως και οι L.P.D.

    Patritsopoulos Nikos
    λατρεια με τις ροζ βουλες
    μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι LPD είναι μυστήρια φάση. Εδώ οι περισότεροι τους μάθαμε την εποχή που η εδώ Penguin τύπωσε το σπουδαίο Asylum ποιοί ήταν; Ολλανδοί ή Βέλγοι- τελικά Άγγλοι. τι έπαιζαν new wave ή elecro psych-prog νέοι ή άλλης γενιάς; Η πλάκα είναι ότι η δισκογραφία τους είναι μεγαλύτερη και από των Fall Τρέχα γύρευε δηλαδή

    ΑπάντησηΔιαγραφή