Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

ANDREI KIVU / MOODY ALIEN μία avant μάζα, που κυριεύει τα πάντα

Και οι δύο μουσικοί που ακούγονται εδώ, ο ρουμάνος τσελίστας Andrei Kivu (χειρίζεται ακόμη σακουχάτσι, μπάσα οκαρίνα και μπάσο φλάουτο) και ο Έλληνας (υποθέτω) moody alien (glockenspiel, κλασική κιθάρα, toy piano, field recordings και διάφορα κρουστά) συμμετείχαν στο άλμπουμ των MAGAM  “Another” [Thirsty Leaves Music / Underflow Record Store & Art Gallery], για το οποίον είχαμε γράψει τα σχετικά τον Μάιο του 2019. Εδώ, στοMaNKiL: part of [Thirsty Leaves Music, 2018] συνεργάζονται ξανά, σε σχήμα ντούο όμως, προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα σύνθετο, abstract, avant άλμπουμ, συνολικής διάρκειας περί τα 70 λεπτά, το οποίο αναπτύσσεται με βάση όλους τους... άγραφους κανόνες της σύγχρονης πρωτοπορίας.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως το άκουσμα διαθέτει μια συνέχεια και μια συνεκτικότητα – όχι σώνει και καλά αναμενόμενες, για τις εγγραφές αυτού του τύπου.
Υπάρχει μια σταθερή αφήγηση, χωρίς ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα, ένα continuo που δρα σαν χαλί, με συνεχή γεμίσματα από διάφορες πηγές, και που, από μόνο του, αποτελεί την πρώτη ηχητική ύλη. Εννοούμε πως όλη αυτή η ακροαματική εξέλιξη θα μπορούσε, χαμηλώνοντας το volume, να παίξει σαν ένα πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα ακουμπούσε ένα πιο προβεβλημένο, από πλευράς όγκου, δεδομένο. Δεν συμβαίνει. Στο “MaNKiL: part of” το πλαίσιο μοιάζει να είναι το παν, τα χωρίσματα σε tracks, δεν έχουν κανένα πρακτικό νόημα, και κάπως έτσι όλη αυτή η κατασκευή κυλάει σαν ένα σώμα, σαν μία μάζα, που κυριεύει σταδιακώς τα πάντα.
Εννοώ πως η ακρόαση τού “MaNKiL: part of” έχει τη δύναμη να σε παρασύρει σε μια δίνη, σ’ ένα πεδίο που οριοθετείται με αυθόρμητο τρόπο και που απλώνεται προς όλες τις διευθύνσεις χωρίς όρια – χωρίς εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου