Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

BILL RANDEN αμερικάνικο άλμπουμ από έλληνα μουσικό

Πριν από λίγα χρόνια υπήρχε ένα συγκρότημα οι Randen (Βασίλη Μαντζάνας άλλως Bill Randen κιθάρα, φωνή, Βασίλης Αυγερινός μπάσο, Κώστας Κουμπρίδης ντραμς), που έγινε γνωστό στα πέριξ και από τα live του, μα και από τη δισκογραφία (το άλμπουμ “Strange Times” του 2017). Τώρα ο Bill Randen, αυτονομημένος πια, και μετά από διάφορα ψηφιακά singles, περνά στην έκδοση ενός ολοκληρωμένου δικού του άλμπουμ (LP, CD, digital), που έχει τίτλo “The later tapes Vol.1” [Private Pressing, 2019]. Σ’ αυτό το άλμπουμ, που περιλαμβάνει δέκα tracks, o Bill Randen γράφει στίχους, μουσικές και τραγουδά, παίζοντας, στις περισσότερες των περιπτώσεων, και όλα τα όργανα που ακούγονται (καθώς σε κάποια μόνον κομμάτια τον συνοδεύουν μουσικοί σε τσέλο, μπάσο, ντραμς και φωνή).
Το άλμπουμ είναι ακουστικό, folk / ακουστικό, με αγγλικό στίχο, με αναφορές στην τραγουδοποιία του Neil Young, με ή χωρίς τους Crazy Horse, του Johnny Cash, φυσικά του Bob Dylan, με ή χωρίς τους Band και όλα τα ανάλογα. Καθαρά αμερικανικές αναφορές δηλαδή, που έχουν να κάνουν με το folk, το folk-rock, την outlaw μπαλάντα, την americana, συν κάποιες όψεις του eighties desert rock.
Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο ο Bill Randen στέκεται πολύ καλά, άψογα θα έλεγα, καθώς τα τραγούδια του είναι καλά ή και πολύ καλά, μα κυρίως πειστικά.
Δίχως την πρόθεση ή την διάθεση να καινοτομήσει με απερίσκεπτους πειραματισμούς και με αλληλοσυγκρουόμενες αναφορές, ο Bill Randen κατορθώνει να κάνει ένα άλμπουμ, ένα ελληνικό άλμπουμ (όλη η παραγωγή είναι ελληνική), που ηχεί εντελώς αμερικανικά, έχοντας να προτείνει εξαιρετικά tracks σαν το “I need you” ή ακόμη πιο πολύ το “Maybe youll see someday”.
Όμως όλο το LP/CD έχει συνοχή, δίχως σκαμπανεβάσματα ή λοξοδρομήσεις, και κυλάει σαν νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου