Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ Αρλέτα εφ’ όλης της ύλης

Συνεχίζοντας στο στυλ των πολυσέλιδων αφιερωμάτων ο πιο νέος Μετρονόμος, το πιο νέο τεύχος του, το #72 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2019), είναι αφιερωμένο στην Αρλέτα (1945-2017). Και όταν λέμε «είναι αφιερωμένο» εννοούμε... 100%, καθώς όλες οι σελίδες του περιοδικού περιστρέφονται γύρω από την πιο σημαντική ελληνίδα singer-songwriter των τελευταίων 50+ χρόνων.
Η Αρλέτα μπορεί να προσεγγιστεί, και προσεγγίζεται, από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες. Κατ’ αρχάς συναισθηματικές από τους συναδέλφους της καλλιτέχνες και άλλους που τη γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της. Τέτοια κείμενα διαβάζουμε εδώ γραμμένα από τους Γιάννη Σπανό, Νότη Μαυρουδή, Λάκη Παπαδόπουλο (συνέντευξη), Βασίλη Ρακόπουλο, Ανέστο Τριανταφύλλου, Μαριανίνα Κριεζή, Παυλίνα Παμπούδη, Σοφία Βόσσου, Mingrelia και αρκετούς ακόμη.
Έπειτα υπάρχουν κείμενα από fans, όπως είναι ο τραγουδοποιός Γιώργης Χριστοδούλου, υπάρχουν κείμενα δημοσιογραφικά, που επιχειρούν πάνω στη δισκογραφία της ή σε άλλες παραμέτρους τής διαδρομής της  (τέτοια κείμενα είναι αυτά των Γιάννη Κολλιάκου, Σπύρου Αραβανή, Σταύρου Γ. Καρτσωνάκη, ένα δικό μου και διάφορα άλλα).
Υπάρχουν επίσης κείμενα και πληροφορίες σχετικά και σχετικές με τις παράλληλες δραστηριότητες τής Αρλέτας – πέραν του τραγουδιού δηλαδή. Λέμε για τα βιβλία της, τις εικονογραφήσεις της, τη σχέση της με την ζωγραφική κ.λπ. Τέτοια κείμενα γράφουν οι Μάκης Γκαρτζόπουλος, Βάσω Πουρίδου κ.ά.
Επίσης καταγράφονται μαρτυρίες του Άγγελου Κουτσούκη και του Αντώνη Μποσκοΐτη, όπως και διάφορα άλλα κείμενα ποικίλης θεματολογίας, που αφορούν πάντα στην Αρλέτα – ακόμη κι ένα σχετικό με μιαν εκπομπή της για την Βίκυ Μοσχολιού... κάποτε στο κρατικό ραδιόφωνο.
Σε κάθε περίπτωση συζητάμε για μιαν έκδοση αρχείου – που θα αποδειχθεί, δηλαδή, τέτοια στο άμεσο μέλλον, καθώς θα αποτελέσει την πιο γερή έντυπη βάση, για τα σχετικά «αφιερώματα» των νεοτέρων. Μιαν έκδοση στην οποία θα τα βρούνε όλα έτοιμα οι επόμενοι –ή εν πάση περιπτώσει σχεδόν όλα–, αν και πριν απ’ αυτούς, πριν από τους επόμενους εννοώ, είμαστε εμείς εδώ.
Ας πιάσουμε λοιπόν στα χέρια μας αυτό το μουσικό περιοδικό, ένα από τα τελευταία που επιμένουν, κι ας το διαβάσουμε με προσοχή...
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου