Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

άλμπουμ της γερμανικής ENJA (και του Werner Aldinger και του Matthias Winkelmann) – μέρος ΙI

NITAI HERSHKOVITS: Lemon the Moon [ENJA RECORDS / Werner Aldinger / enja yellowbird]
Για τον πιανίστα και συνθέτη Nitai Hershkovits τα είχαμε πει ξανά πριν λίγο καιρό (5 Σεπτεμβρίου), όταν αναφερθήκαμε στο περυσινό άλμπουμ του “New Place Always”. Ο Hershkovits έχει τώρα νέο CD, πάντα στην ENJA, στο οποίο συνεργάζεται με τους Or Bareket μπάσο, Amir Bresler ντραμς και Rejoicer πιάνο, prophet 08 (σε δύο κομμάτια) – με τον ίδιον εκτός από πιάνο να παίζει και prophet 08 (πολυφωνικό, αναλογικό σύνθι).
Και οι δέκα συνθέσεις τού “Lemon the Moon” ανήκουν στον Hershkovits και είναι πολύ καλές. Εννοώ πολύ ενδιαφέρουσες. Το όλον κλίμα, με τις όποιες ιδιοτροπίες του, παραπέμπει άλλοτε στους e.s.t. και άλλοτε σε πιο μεσογειακά ακούσματα (σαν το “Bonfire wiggle”), που δείχνουν τις ευρύτερες επιδράσεις του trio του Nitai Hershkovits – ενός σοβαρού ισραηλινού πιανίστα, που έγινε πιο γνωστός από τη συνεργασία του με τον συμπατριώτη του μπασίστα Avishai Cohen.
Η jazz λοιπόν είναι η μία άκρη, στις ποικίλες ευρωπαϊκές εκφάνσεις της (nordic και mediterranean βασικά), ενώ από την άλλη υπάρχουν κι αυτές οι ψιλές electro ατασθαλίες, λόγω prophet 8, που θα μπορούσε να δίνουν και μια κάποια Sun Ra-χροιά στο άκουσμα (αν και είναι παρακινδυνευμένο να το πούμε).
Φαινομενικώς, το “Lemon the moon” είναι ένα απλό άλμπουμ, με αυτά τα τρίλεπτα και τετράλεπτα κυρίως tracks που προτείνει, αλλά στην πράξη δεν ισχύει αυτό. Οι συνθέσεις του είναι απαιτητικές, είναι πολύ πιο «βαθιές» και επεξεργασμένες (κάτι που το αντιλαμβάνεσαι μετά από τη δεύτερη-τρίτη ακρόαση), ορισμένες εκ των οποίων δεν θα ήταν υπερβολή αν τις χαρακτηρίζαμε και αριστουργηματικές (να σαν την έσχατη “Hangontree” για παράδειγμα).
MAGDALENA MATTHEY & ZELIA FONSECA: Uni Versos [enja yellowbird, 2019]
Την βραζιλιάνα τραγουδοποιό Zélia Nogueira da Fonseca ή απλώς Zélia Fonseca την ξέρουμε όλοι μας, ή εν πάση περιπτώσει αρκετοί, μέσω του ντούο της με την συμπατριώτισσά της Rosanna Guimarães Tavares, καθώς ως Rosanna & Zélia, το σχήμα αυτό, διαπρέπει εδώ και δεκαετίες (και με άλμπουμ στην enja). Τώρα, η Zélia Fonseca συνεργάζεται, σ’ ένα ανάλογο folk / ethnic/ jazz duo, με την χιλιανή τραγουδοποιό Magdalena Matthey, προτείνοντας μια σειρά πρωτότυπων τραγουδιών με την βοήθεια μιας ομάδας μουσικών, που χειρίζονται ποικίλα όργανα (μπάσο, τσέλο, φλάουτο, κιθάρες, τρομπέτα, ντραμς, κρουστά, κλαρινέτο, όμποε κ.ά.) αναλόγως με την περίπτωση – αναλόγως με τις ανάγκες κάθε τραγουδιού. Και οι Matthey & Fonseca βεβαίως παίζουν κιθάρες και τραγουδούν στο “Uni Versos”, αλλά η παρουσία μιας γενικότερης ενορχήστρωσης σε πολλά κομμάτια, αποβαίνει καθοριστική.
Τα τραγούδια είναι πρωτότυπα, όπως προείπαμε, με μουσικές πότε της Matthey και πότε της Fonseca, ενώ οι στίχοι, που και αυτοί μοιράζονται ανάμεσα στις δύο τραγουδοποιούς και τον Ivan Santos είναι γραμμένοι πότε στα ισπανικά και πότε στα πορτουγκέζικα – και κάπως έτσι το “Uni Versos” επιχειρεί και καταφέρνει να συνδυάσει, όχι αναγκαστικώς ως fusion (αν και υπάρχει και τέτοιο π.χ. στο “Na trilha de Quixote”), ηχοχρώματα και του κλασικού λατινοαμερικάνικου folk (χιλιανού εν προκειμένω), αλλά και του ανάλογου brazilian (με αναφορές στην «σήμα κατατεθέν» βραζιλιάνικη folk-jazz μπαλάντα). Υπάρχει λοιπόν αυτό το... δισυπόστατο, που κάπως διακρίνεται (και όχι μόνο λόγω γλώσσας), αλλά βασικά εκείνο που υπάρχει είναι οι θαυμάσιες συνθέσεις των δύο γυναικών, που τυγχάνουν βεβαίως και των πολύ αποδοτικών ενορχηστρώσεων.
Με ηχογραφήσεις στη Χιλή (Σαντιάγκο) και την Γερμανία (Μόναχο, Ουλμ), το “Uni Versos” διαθέτει στιγμές απογειωτικές (“Fado imaginario”) και άλλες που... απλώς θα ενθουσιάσουν.
Με δυο λόγια; Ένα πάρα πολύ καλό τραγουδιστικό άλμπουμ!
LIUN AND THE SCIENCE FICTION BAND: Time Rewind [yellowbird records / Werner Aldinger / enja yellowbird, 2019]
Οι Liun and the Science Fiction Band είναι βασικά ένα ντούο, το οποίο αποτελούν η Lucia Cadotsch φωνές, φωνητικά, στίχοι και ο Wanja Slavin φλάουτο, πιάνο, σύνθια, τρομπέτα, κλαρινέτο, σαξόφωνα, beats. Αυτό το ντούο, με τη βοήθεια ορισμένων καλεσμένων σε άρπα, τρομπόνι, μπάσο, ντραμς και φωνητικά, προβαίνει στην ηχογράφηση του παρόντος “Time Rewind”, ενός άλμπουμ τέλος πάντων «διαφορετικού» για τα δεδομένα της enja. (Χοντρικό αυτό που λέμε και όχι ειδικό). Το διαφορετικό συνίσταται στη γενικότερη electro, electro pop και synth pop διαχείρισή του, φέρνοντας στη μνήμη συγκροτήματα των μέσων του ’80. Παρά ταύτα οι Liun and the Science Fiction Band δεν μοιάζουν με εκείνα τα αναβιωτικά σχήματα, που θα μπορούσε κάποιος να εκλάβει ως… eighties. Διαθέτουν και τωρινό χρώμα, καθώς digital και analog ήχοι συνδυάζονται με δημιουργικό τρόπο, και κυρίως διαθέτουν στίχους, που ταιριάζουν καλύτερα στο σήμερα παρά στο χθες. Σχέσεις, νευρώσεις, ταυτότητες... τέλος πάντων σημερινά ζητήματα.
Το αποτέλεσμα είναι συμπαθές οπωσδήποτε, αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός πως το “Time Rewind”, σαν άλμπουμ, δεν μπορεί παρά να ξεχωρίζει (λόγω ήχου) μέσα στον κατάλογο της γερμανικής εταιρείας.

Η Enja, με όλα τα sub-labels, εισάγεται από την AN Music

Εδώ το Μέρος Ι:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου