Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

DAY DREAM ένα piano-trio, που αποτελείται από άσσους μουσικούς

Οι Day Dream είναι ένα πιάνο-τρίο, το οποίο αποτελούν οι Drew Gress μπάσο, Phil Haynes ντραμς και Steve Rudolph πιάνο. Ειδικώς του δύο πρώτους μουσικούς τους έχουμε δει/διαβάσει στο δισκορυχείον πολλές φορές – και μαζί, να συνεργάζονται δηλαδή σε συγκεκριμένα σχήματα, αλλά και μόνους. Από τις κοινές παρουσίες τους ας σημειώσουμε λοιπόν εκείνες στα σχήματα No Fast Food (μαζί με τον Dave Liebman), Phil Haynes & Free Country και Jim Yanda Trio.
Στο Originals [CornerStoreJazz, 2019], όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, καταγράφονται δέκα πρωτότυπες συνθέσεις (τέσσερις του Rudolph, τρεις του Haynes και τρεις του Gress), που είναι ηχογραφημένες τον Ιούλιο του 2019 στο Bucknell University, στο Lewisburg της Πενσυλβάνιας.
Και οι τρεις μουσικοί, που έχουν μεγάλο παρελθόν και άπειρες ώρες σε πάλκα και στούντιο (ακόμη και ο όχι και τόσο γνωστός μας Rudolph έχει συνεργαστεί με Louie Bellson, Clark Terry, Buddy Tate και άλλους πολλούς), αποδεικνύονται εδώ όχι απλώς masters των οργάνων τους, αλλά και εντυπωσιακοί (στο σχήμα trio), κατορθώνοντας με τις έξοχες συνθέσεις τους να μας θυμίσουν άλλα μεγάλα, σύγχρονα, ανάλογα σχήματα (της τελευταίας 20ετίας χοντρικά), τα οποία δεν υπάρχει, τώρα, εμφανής λόγος να τα αναφέρουμε.
Οι συνθέσεις του “Originals” διακρίνονται κατ’ αρχάς για το λυρικό πνεύμα τους. Οι μελωδίες που απλώνουν και εμπλουτίζουν στη διαδρομή οι τρεις μουσικοί είναι εντυπωσιακές και κομμάτια σαν το “Beloved refracted” (του Haynes) σε κερδίζουν αμέσως με την αρμονική ευφράδειά τους. Υπάρχουν, όμως, και δυναμικά, σκληρά tracks εδώ, στην παράδοση του bop, όπως ας πούμε το “Spell” (επίσης του Haynes) – αν και γενικώς αυτή η εναλλαγή, από τα πιο «μελωδικά» προς τα πιο «ρυθμικά» κομμάτια είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του “Originals”.
Εκπληκτική η “Bossa 21 (for Katie)” του Steve Rudolph και μοναδικό, σ’ ένα πιο «δύσκολο» contemporary επίπεδο το “Afterward” του Drew Gress.
Πολύ καλό άλμπουμ, που όσο περισσότερο το ακούς τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεσαι την αξία τούτων των συνθετών και οργανοπαικτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου