Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

η TALINKA είναι σύζυγος του Gilad Atzmon κι έχει ένα πολύ καλό δικό της «ελληνικό» άλμπουμ

Η Talinka ή Tali Atzmon είναι σύζυγος τού πολύ σημαντικού συνθέτη και σαξοφωνίστα Gilad Atzmon, στον οποίον έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο δισκορυχείον – και με αφορμή προσωπικούς δίσκους και συνεργασίες του, και με αφορμή εμφανίσεις του στην χώρα μας.
Η Tali Atzmon είχε κυκλοφορήσει ένα πρώτο άλμπουμ στην γνωστή μας MoonJune το 2017, ενώ τώρα επανέρχεται μ’ ένα δεύτερο που τιτλοφορείται... ελληνοπρεπώς ως Rainbow Over Kolonaki [Fanfare Records, 2020]. Το άλμπουμ είναι ηχογραφημένο στο Λονδίνο και στην Αθήνα (από τον Gilad Atzmon), τον Σεπτέμβριο του 2019, συμμετέχει σ’ αυτό, ως guest, παίζοντας ντραμς και κρουστά ο Billy Pod (Βασίλης Ποδαράς), ενώ στο track list διαβάζεις τίτλους του τύπου “When Apollo smiles” ή “Rainbow over Kolonaki”. Αυτά, τα σχετικά με την Ελλάδα.
Το άλμπουμ κινείται στο χώρο της jazz και του folk, κατορθώνοντας να ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο βασικά είδη. Περιέχει δε (το άλμπουμ) δέκα tracks (τέσσερα πρωτότυπα και έξι versions), ενώ συμμετέχουν σ’ αυτό, σαν βασική ομάδα οι: Yaron Stavi κοντραμπάσο, Jenny Bliss Bennett βιόλα da gamba, βιολί, φωνή, Tali Atzmon φωνή, ukulele και Gilad Atzmon σαξόφωνα, ακορντεόν, κιθάρα, κλαρινέτο, μπάσο-κλαρίνο (ενώ στους guests, πλην του Billy Pod, ακούμε και τον Ross Stanley στο πιάνο).
Ξεκινώντας από τις versions να πούμε πως στο “Rainbow Over Kolonaki” διασκευάζονται δύο αμερικανικά στάνταρντ (“If I should lose you” και “Ill be seeing you”), το “Im a fool to want you” του Frank Sinatra, καθώς και τρία κλασικά παραδοσιακά (τα “She moved through the fair”, “Greensleeves” και “Scarborough fair”). Δίπλα σ’ αυτά τα πασίγνωστα tracks, στέκονται επί ίσοις όροις και τα τέσσερα πρωτότυπα και βασικά το καταπληκτικό “Time runs out” της Tali Atzmon, που φανερώνει (μόνο του αυτό) το μέγεθος της συνθέτριας και ερμηνεύτριας.
Γενικώς, το άλμπουμ θα το χαρακτήριζα «εξαιρετικό», «σπουδαίο» και τα ανάλογα, καθότι δεν εκβιάζει καταστάσεις, είναι απλό στη φόρμα του, πολύ προσεγμένο στις ενορχηστρώσεις και με μια μαγική αύρα να το περιζώνει.
Εντάξει, προσωπικώς θα ήθελα περισσότερα πρωτότυπα tracks ή έστω λιγότερες προφανείς versions, αλλά δεν πρόκειται για «μεγάλο πρόβλημα» και ούτε θα μείνω σε αυτό.
Προηγούνται οι ωραίες ερμηνείες της Talinka, τα έξοχα και λειτουργικά παιξίματα όλης της ομάδας και μερικά καταπληκτικά κομμάτια, πρωτότυπα και διασκευές (έξοχο και το “Im a fool to want you”), που έχουν τον τρόπο να σε... παραλύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου