Σάββατο 25 Απριλίου 2020

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 249

23/4/2020
Παντού βλέπω σε διαφήμιση το νέο βιβλίο τής Σεμίνας Διγενή «Οι Απείθαρχοι» στον Κάκτο. Διαβάζω και στις σχετικές στήλες πως πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο τής Διγενή μετά το «Κίτρινο Υποβρύχιο» [Πατάκης, 2018] κ.λπ.
Κανείς δεν ξέρει από τους κριτικούς της λογοτεχνίας μας, και απ’ αυτούς που γράφουν τα σχετικά, πως η Σεμίνα Διγενή έχει βγάλει ποιητικό βιβλίο παλιά, πολύ παλιά, πάρα πολύ παλιά, για το οποίο δεν θα δώσω κανένα στοιχείο αυτή τη στιγμή.
Θα σκανάρω μόνο ένα δικό της ποίημα...

23/4/2020
To KKE είναι το πιο θλιβερό κόμμα, μέσα σ’ αυτή τη φάση της καραντίνας (δεν με ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα). Τρώει ασταμάτητα «αστική προπαγάνδα», για να το πούμε έτσι απλά και κατανοητά, έχει κλειστεί στο καβούκι του, και δεν αρθρώνει λόγο.
Ποιοι ρε φίλε, οι κομμουνιστές, που δεν έπαιρναν χαμπάρι από μεταξικές διώξεις και φυλακές, από ναζήδες, ταγματασφαλίτες και κατοχή, από εμφυλίους, Αηστράτηδες και Γυάρους, που δεν φοβήθηκαν στην πρώτη εγκληματική επταετία του Καραμανλή, που δεν λογάριασαν χούντες και βασανιστήρια, και τώρα... και τώρα αυτοί οι σημερινοί κατ’ όνομα κομμουνιστές κάθονται σαν τις κότες μπροστά στον κορωνοϊό, φοβούμενοι για την ζωούλα τους.
Πότε φοβήθηκαν, ρε, την ζωή τους οι κομμουνιστές; Πότε κλείστηκαν στους τέσσερις τοίχους με τη θέλησή τους; Πότε μάσησαν από εκβιασμούς και φόβους; Πότε βρέθηκαν έτσι πλήρως ενσωματωμένοι στα «κράτη έκτακτης ανάγκης»;
Το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει αυτήν την εποχή το ΚΚΕ θα ήταν να διοργανώσει μια μεγάλη πορεία, με αίσθημα προσωπικής και συλλογικής ευθύνης πάντα ένεκα και της επιδημίας (ξέρουν αυτοί πώς να το κάνουν, έχουν τον τρόπο), να διαδηλώσει για τα εργασιακά, για τα εκπαιδευτικά, να προτείνει θέματα και πράγματα, να διεκδικήσει δικαιώματα κ.λπ., και σε κάθε περίπτωση να μη φοβηθεί ούτε από απαγορεύσεις ούτε από τίποτα, τονώνοντας μαζί και το φρόνημα του κόσμου, που έχει κλειστεί στα σπίτια του ελπίζοντας στο... άγνωστο.
Πότε δείλιασαν οι κομμουνιστές, πότε μάσησαν μέχρι τα μπούνια; Για να μας πούνε...

23/4/2020
Το φιάσκο με την «επιμόρφωση» του Βρούτση θα αποδειχθεί λεπτομέρεια μπροστά στο φιάσκο της σκληρής, τυφλής και εκτός ορίων καραντίνας.
Τρέμουν ήδη, εννοείται, μπροστά στις τραγικές οικονομικές, κοινωνικές κ.λπ. συνέπειες της απόφασής τους και τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν. Διαπίστωσαν εν τω μεταξύ πως και οι Γερμανοί δεν πρόκειται να δώσουν φράγκο χωρίς μνημόνια και τα σχετικά (ούτε για την πρώτη κατοικία δεν δέχτηκαν μια παράταση λόγω επιδημίας), και τώρα μετράνε τις τελευταίες πενταροδεκάρες. Φάση πρώτο εξάμηνο ’15.
Εν τω μεταξύ να πάει το νηπιαγωγείο και η πρώτη δημοτικού στο σχολείο ή να μην πάει; Να πάνε τα γυμνάσια ή όχι; Να ανοίξει ο φουκαράς ο τσαγκάρης το τσαγκάρικο, που το κλείσανε χωρίς λόγο και αιτία, ή να μην το ανοίξει; Τι θα γίνει με τα λεωφορεία, με το μετρό, με τα πολυκαταστήματα, τι θα γίνει με τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία, τι θα γίνει με τα αιρκοντίσιον (για να μας πούνε οι πολύξεροι γιατροί, που είναι ανίκανοι να ξεκαθαρίσουν αν προστατεύει η μάσκα ή όχι), τι θα γίνει, και αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα, με τις ανθρώπινες σχέσεις;
Το να μας κλείσουνε όλους μέσα ήταν το εύκολο. Έσπειραν τον πανικό και τον φόβο, βγήκαν και οι παπαγάλοι με το «μένουμε σπίτι», κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα έβγαζαν (και βγάζουν) το πολεμικό ανακοινωθέν με τους νεκρούς και τους τραυματίες, οργάνωσαν και την αστυνομοκρατία, αλλά τώρα έρχεται η ώρα για να διαχειριστούνε την πιο μεγάλη καταστροφή. Για την οποία όλοι μιλάνε, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, οίκοι αξιολόγησης κ.λπ. (τα δικά τους παιδιά δηλαδή), αλλά τούτοι εδώ κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

22/4/2020
Ήτο αριστούχος. Σίγουρα τον μπλέξανε...

22/4/2020
Διάβασα για τις αλλαγές που προωθούνται στα σχολεία από την υπουργό Κεραμέως. Κάποιες είναι ολοφάνερα προς την... χουντική κατεύθυνση (μόνο η βέργα απουσιάζει), ενώ άλλες (και όλες μαζί) λειτουργούν αυστηρά στο πλαίσιο των απαιτήσεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας τύπου «σκόιλ ελικικού» (για την οικονομική άλωση του χώρου της παιδείας).
Αλλαγές χωρίς λεφτά και χωρίς αξιολόγηση, που να είναι διαρκής και μόνιμη, και κυρίως με διακομματική στήριξη, είναι φτηνό ανακάτεμα της τράπουλας, που γίνεται ξεκάθαρα για λόγους ψευτοεντυπωσιασμού.
Ο κόσμος αφοπλισμένος ων και με δίχως φωνή μέσα στην καραντίνα ακούει και διαβάζει τους απίθανους, που σχεδιάζουν πίσω από την πλάτη του, τα νέα εμπόδια και παραεμπόδια, για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, όταν είναι γνωστό πως τα παιδιά φθάνουν στην Πρώτη Λυκείου σχεδόν αγράμματα.
>>Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέχει την 29η θέση (σ.σ. τελευταία) στις δαπάνες για την παιδεία από το ΑΕΠ με 3,3%, την ώρα που ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ είναι 5,4%. Τελευταία παραμένει και στις δαπάνες που διαθέτει για την εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό με 8,5% έναντι 13,4% μ.ο. ΟΟΣΑ.<<
>>Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τακτικής έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις ικανότητες των 15χρονων μαθητών στα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες και την Ανάγνωση, η Ελλάδα βρίσκεται στην 42η θέση για το 2012, επί 65 χωρών συνολικά, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην Ευρώπη αλλά… από το τέλος!<<
>>η γενική επίδοση των Ελλήνων μαθητών είναι χειρότερη από σχεδόν όλες τις χώρες της Ε.Ε. Οι μαθητές στη Σιγκαπούρη έχουν τις καλύτερες επιδόσεις από όλους. Ο μέσος 15χρονος Ελληνας μαθητής έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες του μέσου 12χρονου μαθητή της Σιγκαπούρης.<<

22/4/2020
Πάντως εγώ θα βάλω Τσιόδρα σήμερα στις 6, για να δω αν θα πει "Χριστός Ανέστη". Μετά θα ξαναβάλω την άλλη βδομάδα, για να δω αν θα συνεχίσει να λέει...

11 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Πάντως εγώ θα βάλω Τσιόδρα σήμερα στις 6..."...

    Reevka Andrious
    50 μέρες θα λέει, μέχρι την πεντηκοστή

    Εύα Αθανασοπούλου
    40 έως της Αναλήψεως

    Reevka Andrious
    οκ, εγώ δεν το λέω καθόλου

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Θα σε μαλώσω... ��

    Despina Paulidou
    40 μέρες το λέμε .

    Antonis Livieratos
    Δεν το λέμε μέχρι τα Χριστούγεννα;

    Spyros Zoupanos
    έγινε όμως αυτό αληθώς; πώς το ξέρουμε;

    Ίρμα Μιχελιδάκη
    Θα τον ακούμε τουλάχιστον για 40 μερες από το πάσχα. Δεν μπορεί να το κόψει στη μέση.

    Maria Aeraki
    αμφιβάλετε?

    Giorgos Stamatelos
    https://youtu.be/b0ms7ECleoY
    Εσύ θα βάλεις σήμερα στις 6 Σωτήρη Τσιόδρα κι εγώ θα βάλω Γωγώ Τσαμπά, να ακούσω "Σωτηράκη Αγραφιώτη ώτι ώτι ώτι ώτι .... "
    ΓΩΓΩ ΤΣΑΜΠΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΑΓΙΟ

    Louiza Koulas
    θα πει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Διάβασα για τις αλλαγές που προωθούνται στα σχολεία από την υπουργό Κεραμέως."...

    Μιχάλης Βαβούλας
    Συμφωνώ στη γενική εικόνα. Αλλά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προέρχονται από μαθητικούς διαγωνισμούς που ελέγχουν τη γνώση ως κάτι ποσοτικά μετρήσιμο και πρακτικά εστιασμένο, ενώ στην Ελλάδα αυτή η νοοτροπία άρχισε να εισάγεται μόλις τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται μια ισορροπία, αλλά ο ΟΟΣΑ είναι εκείνος που σε πολλές χώρες είναι υπεύθυνος για κλείσιμο σχολείων που δεν είναι "αποδοτικά" και για την εξετασιοκεντρική νοοτροπία που λειτουργεί αποθαρρυντικά για πολλά παιδιά, ιδιαίτερα από τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τα ξέρω τα κριτήρια του ΟΟΣΑ, αλλά η πραγματικότητα πάνω-κάτω αυτή είναι. Μήπως είναι και χειρότερη.

    Alice Costo
    Στη συγκυρία αυτή ( και με την όπισθεν ολοταχώς στην υπόθεση Βρούτση) αρχίζει να αμφισβητείται το πλαίσιο εμπιστοσύνης στο οποίο στηρίχθηκαν.

    Michail Agrafiotis
    Συμφωνώ με τον συνονόματο πιο πάνω. Τα κριτήρια του ΟΟΣΑ είναι νεοφιλελεύθερα (μοντέλα του μάνατζμεντ εφαρμοσμένα στην εκπαίδευση) και τα χρησιμοποιούν για να περάσουν νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τα ξέρω τα κριτήρια του ΟΟΣΑ, αλλά η πραγματικότητα πάνω-κάτω αυτή είναι. Μήπως είναι και χειρότερη.

    Ilias Frantzis
    Έρχεται και θα αξιοποιηθεί.

    Evelina Mahaira
    Επιτυχία θα εχει η χωρα που θα επενδυσει στη παιδεία.
    Δυστυχώς εδω ροκανιζουμε τα θεμελια του μέλλοντος μας

    Γιώργος Αθητάκης
    Είτε σκοπίμως είτε αδόλως κατά το επιεικέστερο,''λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα'',υπό της δήθεν υπουργίνας κ Κεραμέως -αρμονική συνέχεια όλων των δήθεν πρώην της παιδείας- κι όχι μόνο.Τώρα, η εν λόγω οικοδομεί προσωπική καριέρα ''αλα Γκρέκα'' οραματίζουσα παραλλήλως, να θέσει από θέση ισχύος πλέον, ένα μικρό λιθάριον επί του μεγίστου κοινού σκοπού τους,να πανωσηκώσουν εργοδώς, ''βράδυ μεσ'το βαθύ σκοτάδι'',μάνι μάνι βάζοντας και το κεφάλι τους κάτω από ένα,τσάτρα πάτρα ιδεολογικό κεραμίδι, το υποθηκευμένο αλλά ''κατοικίσιμο''ερείπιο -ελέω δημοκρατίας,μπλα μπλα,βοήθεια μας-πολιτικό πάλκο.Τά σανίδια του είναι σάπια κι ο υποβολέας νυστάζει ''του σκοτωμού''.Οι ηθοποιοί χάνουν τα λόγια τους κι ο υποβολέας μισοκοιμισμένος και με τον φόβο του παρατεταμένου τριξίματος των σάπιων ξύλων,ανήμπορος πια,ίσα ίσα προλαβαίνει να ξεστομίσει τη τελευταία του φράση.''Ο φόβος κάνει τον κόσμο συντηρητικότερο και ο κορωνοιος κάνει τον φόβο του κόσμου αποτελεσματικότερο''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντρέας Μπικουβαράκης
      Να συμπληρώσω: Κάποια από τα μέτρα (τράπεζα θεμάτων, αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων,αύξηση του βαθμού προαγωγής) έχουν ως κύριο σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών που δεν θα πηγαίνουν καθόλου στο λύκειο. Υπολογίζω ότι, αν κρατήσει αυτό μια οκταετία, θα έχουμε ένα 10% μαθητών από φτωχές οικογένειες και από χωριά που θα εγκαταλείπουν το σχολείο πριν τα 15.
      Θυμίζω επίσης ότι, όταν ο Μητσοτάκης ήταν υπ. Ανασυγκρότησης, ήθελε αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με σκοπό να απολυθεί το 15% όσων ήταν στη χαμηλότερη θέση. Επίσης σχεδίαζαν κλείσιμο-συγχώνευση μικρών σχολείων.
      Και δυστυχώς, τώρα που μας ρίχνουν στην τηλε-εκπαίδευση, θα βρουν τρόπο να πραγματοποιήσουν τις ιδεοληψίες τους...

      Pantelis Tsalouchidis
      Και ξαφνικά ο μέσος Έλληνας δεκαπεντάχρονος που είναι σαν δωδεκάχρονος στη Σιγκαπούρη μέσα σε εφτά οχτώ χρόνια γίνεται γιατρός ή μηχανικός ή και δάσκαλος που βρίσκει δουλειά σε χώρες με πολύ καλύτερο κατά PIZA εκπαιδευτικό σύστημα αλλά κατά έναν άγνωστο λόγο δεν έχουν επαρκή αριθμό επιστημόνων. Και μην ακούσω ότι πληρώνει η οικογένεια κλπ. Δε γίνεται ο, τι είναι καλό στην παιδεια το φορτώνονται οι δάσκαλοι και ο, τι είναι καλό να το πιστωνονται όλοι οι άλλοι. Και περί αξιολόγησης, δε νομίζω ότι ο πατέρας μου που είχε κάθε τρεις και λίγο τον επιθεωρητή στην τάξη να ήταν καλύτερος από εμένα. Ούτε μπορεί να συγκριθεί ο δάσκαλος και καθηγητής του τότε με τον τωρινό. Και όπως βλέπω, η κόρη μου θα είναι καλύτερη από εμένα χωρίς να χρειάζεται αστυνομία στο κεφάλι της

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Αυτοί που βρίσκουν δουλειά κτλ στο εξωτερικό κτλ. είναι ελάχιστοι, σε σχέση με το σύνολο των φοιτητών και βεβαίως σε σχέση με το σύνολο των νέων γενικότερα. Αν δεν υπήρχε η λεγόμενη "παραπαιδεία", που έχει υποκαταστήσει την παιδεία τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Γενικώς είναι χαλιά. Μην κρίνεις από τα "μυαλά", που υπάρχουν πάντα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

      Αντρέας Μπικουβαράκης
      Κε Τσαλουχίδη, ο μέσος Έλληνας μαθητής δεν γνωρίζει πώς να λύσει ένα μαθηματικό πρόβλημα. (Το πώς και το γιατί δεν μπορεί να συζητηθεί εδώ μέσα.) Γι' αυτό πατώνουμε στους διάφορους διαγωνισμούς. Στο εξωτερικό πάνε οι καλύτεροι. Και αυτό το χάσμα φαίνεται ξεκάθαρα μέσα στις τάξεις.

      Pantelis Tsalouchidis στον Αντρέας Μπικουβαράκης
      πλάκα μου κάνετε; Είκοσι εφτά χρόνια είμαι στην εκπαίδευση. Ο μέσος μαθητής του σήμερα είναι δύο κλάσεις πάνω σε γνώσεις από τον μαθητή της εποχής μου. Προφανώς και απέχουμε πολύ από αυτό που θα θέλαμε, προφανώς και υπάρχουν στρεβλώσεις αλλά όχι πια και τέτοιος μηδενισμός. Και έξω πια φεύγουν σχεδόν όλοι. Όλοι. Παλιότερα έφυγαν μόνο τα κεφάλια, σήμερα και ο μέσος φοιτητής τελευταία τελειώνει και βρίσκει έξω δουλειά. Τα βλέπουμε, η δουλειά μας είναι

      Pantelis Tsalouchidis στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      σε λίγο θα ψάχνουμε γιατρό και δε θα βρίσκουμε. Ως και δάσκαλοι φεύγουν έξω. Και αυτή η ιστορία με τα φροντιστήρια έχει ξεχειλώσει. Περνά ο μαθητής στο Πανεπιστήμιο, είναι καλό το φροντιστήριο. Δεν περνά, φταίει το σχολείο

      Αντρέας Μπικουβαράκης
      Κι εμένα. Κι έχω τελείως διαφορετική οπτική. Τα μισά παιδιά πλέον είναι για ειδική αγωγή, κυρίως με κάποιου επιπέδου ΔΕΠ-Υ. Και θεωρώ ότι οι μαθητές διαθέτουν πολλές πληροφορίες αλλά ελάχιστες δυνατότητες διαχείρισής τους. Επίσης, από τα μνημόνια και μετά, έχουμε πολλά κοινωνικά και ψυχολογικά οικογενειακά προβλήματα, που καταστρέφουν το όποιο θετικό φορτίο των παιδιών.
      Αφήνω κι αυτό για όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα.
      https://psy-counsellors.gr/psyfiaki-apovlakosh-mia.../...
      Η ψηφιακή αποβλάκωση: μια μαζική παιδοκτονία | Psy-Counsellors

      Διαγραφή
    2. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας στον Pantelis Tsalouchidis
      >>Περνά ο μαθητής στο Πανεπιστήμιο, είναι καλό το φροντιστήριο. Δεν περνά, φταίει το σχολείο<<
      Τα 8/10 περνάνε κάπου. Στις καλές σχόλες δεν περνάς ούτε απ' έξω χωρίς φροντιστήριο. Και στις μεσαίες επίσης.
      >>Έρχονται οι πρωτοετείς φοιτητές στο Πολυτεχνείο, τους κάνουμε μαθήματα σ’ αυτά που έχουν διδαχθεί στο Λύκειο και κόβονται τα 3/4.<<
      Γαβρόγλου (2017)
      Τι να συζητάμε τώρα...

      Pantelis Tsalouchidis στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      αφού με το που πατάει αρχίζει τον χαβαλέ. Δε μπορεί να γράφει το καλοκαίρι καλά στο ίδιο αντικείμενο και σε έξι μήνες να κόβεται. Δεν διαβάζει και αν δεν διαβάσεις δεν περνάς μάθημα.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Γράφουνε σε συγκεκριμένου τύπου ασκήσεις, αυτές που μαθαίνουνε στα φροντιστήρια, αλλά βασικά είναι άσχετοι. Υπάρχει κι ένα 10% τζιμάνια και αυτοί μας βγάζουν ασπροπρόσωπους. Είτε εδώ είτε αλλού (κυρίως αλλού).

      Pantelis Tsalouchidis
      έχω έναν φίλο στο Κλασσικό του ΑΠΘ, διδάσκει Λατινικά. Βλέπω βαθμούς πρωτοετών, το χάος, περνάνε ένας στους τρεις, στους τέσσερις. Τι γίνεται εδώ του λέω; Αυτοί μπαίνουν με δυο χρόνια Λατινικά και πολύ περισσότερη ύλη από αυτήν που διδάχθηκα εγώ. Μπαίνουν με δεκαοχταρια και πάνω. Θα έπρεπε να πετάνε, τι φταίει. Μου απαντά ότι δεν τους ζητάνε τίποτα παραπάνω από ύλη Λυκείου. Και έχουν και μπόνους με προόδους. Δε γίνεται, του λέω, εγώ ήξερα πολύ λιγότερα από αυτούς και δεν έχασα μάθημα στα Λατινικά. Η διαφορά είναι στη βούληση, μου λέει. Εσύ ήθελες να μάθεις και δούλευες και αυτά που ήξερες και περισσότερα. Αυτοί δε νοιάζονται να κρατήσουν ούτε αυτά που ξεριυν

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      >>Καταργείται το πρόγραμμα voucher για τους επιστήμονες, με παρέμβαση Μητσοτάκη -Τι θα γίνει με τα 600 ευρώ<< ��
      Ξεφτίλα.

      Διαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ήτο αριστούχος. Σίγουρα τον μπλέξανε..."...

    Asser Moissis
    Πάντως εμένα δεν μου αρέσει η φάτσα του! Εύχομαι να σχολάσει σύντομα!

    Rock Sinantisi Kiatou
    το συντομοτερο...αλλιως κλαφτα..

    Κώστας Οικονόμου
    Φαίνεται άλλωστε απ´ το βλέμμα ��

    Mike Beles
    Σημερα αυτος ..αυριο καποιος άλλος...Αυτή είναι η Δεξια….διαχρονικα….!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Το φιάσκο με την «επιμόρφωση» του Βρούτση θα αποδειχθεί λεπτομέρεια μπροστά στο φιάσκο της σκληρής, τυφλής και εκτός ορίων καραντίνας."...

    Θανάσης Αντωνίου
    Στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κάτι θα βρεθεί. Εις βάρος μας...

    Θανάσης Κρεμασμένος
    Η δεξιά έπαιξε στα γνώριμα λημέρια της, σ αυτά της καταστολής. Ως εκεί πάει το μυαλό τους. Για τα άλλα, σκατα τα κάνανε τόσα χρόνια οι άριστοι. Σκατα θα τα κάνουν και τώρα. Θα φάνε οι φίλοι και γνωστοί και οι άλλοι να πάνε να πνιγούν.

    Costis Drygianakis
    Έτσι.

    Stathis Nikokavouras
    ειναι ολα προγραμματισμενα ..dont warry...θα πεσει μειωση μισθων και συνταξεων και νεο μνημονιο...μετα τις εκλογες..εκει εχει φρακαρει.να τις κανει 12 ιουλιου η να παει για σεπτεμβρη... οποτε και ναναι μετα θα χυθει αιμα..καλυτερα γουσταρω...μισθο 533 και οσοι εχουν δουλεια...ετσι θελω...πεινα...κουλη ψηφισαν...οτι ειπε ο κοσμος....ας το απολαυσουμε αφου δεν μπορουμε να τον αποφυγουμε τον βιασμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια στο fb στο ποστ περί ΚΚΕ...

    Ferris Costas
    Τώρα που ανετράπη εντός μας ο ρυθμός του κόσμου, ποιός μαρξισμός-λενινισμός, ποιός σοσιαλισμός, ποιός καπιταλισμός και πράσινα άλογα. Επιστροφή στις στοιχειώδεις έννοιες των πραγμάτων. Στη νέα τάξη πραγμάτων, απαντάμε με το αίτημα γιά νέες συνθήκες (ζωής) των ανθρώπων. Και σ' αυτές τις στοιχειώδεις (elementary) έννοιες της ζωής και των ανθρώπων, το ύψιστο αγαθό -λένε- είναι η Ελευθερία. Όμως δε μπορεί να υπάρξει Ελευθερία, χωρίς πρώτα απ' όλα την Υγεία. Αίτημα πρώτο λοιπόν: Να Κρατικοποιηθεί όλος ο τομέας της Υγείας. Νοσοκομεία, Φαρμακευτικές Βιομηχανίες, τα πάντα. Όσο και να στοιχίζουν οι νέοι "Δημόσιοι Υπάλληλοι", όσο... "ακαμάτηδες" κι αν είναι, πάλι τα φάρμακα θα μπορούν να τα καλύψουν, με το 1/10 της τιμής που πουλιούνται σήμερα. Κι άσε την Εργατική (?) Τάξη να παλεύει γιά αύξηση του μεροκάματου και συντήρηση του Καπιταλισμού. Με το συμπάθειο δηλαδή...

    Vassilis Konstandopoulos
    Δώσε

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Λεφτά για την υγεία (και την παιδεία) και όχι για το ΝΑΤΟ. Τα συνθήματα του ΚΚΕ είναι γερά και έχουν πάντα νόημα.

    Ferris Costas
    Επιμένω πάντως στον όρο Κρατικοποίηση. Στην υγεία, κερδοσκοπία δεν χωράει.

    Andreas Varangoulis στον Ferris Costas
    Αυτά τα πράγματα δεν ψηφίζονται επί νεοφιλελεύθερου ρεαλισμού, μην είμαστε αφελείς. Τέτοιες αλλαγές απαιτούν paradigm shift. Πλέον δεν υπάρχει πιθανότητα ένα κόμμα με τέτοιο πρόγραμμα να αποκτήσει πρόσβαση στο κράτος. Αλλά ακόμα και αν ένα τέτοιο κόμμα διαπερνούσε το φίλτρο κι αποκτούσε πρόσβαση στο κράτος, θα έβρισκε απέναντι του το κυρίαρχο μπλοκ, βαθύ κράτος, δικομματισμός, δικαιοσύνη, ένοπλες δυνάμεις, τράπεζες, εφοπλιστικό κεφάλαιο, μεγάλες επιχειρήσεις, κανάλια, ράδιο, εφημερίδες, εκκλησία, τοπικοί άρχοντες κλπ. Όλα αυτά πριν καν μπουν στο παιχνίδι οι πραγματικές πολεμικές μηχανές του ευρώ και των αγορών. Στην πραγματικότητα επαναστατικός και δυναμικός είναι ο καπιταλισμός, ο οποίος μεταμορφώνεται διαρκώς (τελευταία "πράσινος"), όχι τα απομεινάρια του '17.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας στον Ferris Costas
    Φυσικά. Και στην παιδεία, και στην πρόνοια, και στην ενέργεια, και στο νερό. Σε όλα τα βασικά αγαθά της ζωής.

    Manos Monastiriotis
    Το ΚΚΕ τελείωσε το 74 και τι ειρωνεία με τη "νομιμοποίησή του" από τον Καραμανλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Υπάρχουν αγώνες και μετά, και μάλιστα με απτά αποτελέσματα για όλους.

      Γιάννης Φρέρης
      Η εθνική μας νοσοκόμα, το αποκάλεσε κάποιος εύστοχα όταν είδε αφίσα του για τον κορωνοιο.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Σωστά έγινε η αφισοκόλληση. Αλλά δεν φτάνει αυτό.

      Hermis Kefalas
      Θεωρεις Φώντα πως έπρεπε να βγουν να διαδηλώσουν "μαζικά"? Πως θα γινόταν αυτό δλδ ? Ποια είναι η πρόταση σου.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ό,τι είχα να πω το είπα στο ποστ.

      Diamond Pr
      Πολύ εύστοχο σχόλιο. Θεωρώ πως το ΚΚΕ είναι ένα γερασμένο κόμμα (κι ας είναι νέου τύπου ��), με γερασμένες ιδέες προς την υλοποίηση της ιδεολογίας του.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν υπάρχουν "γερασμένες ιδέες".

      Diamond Pr
      γερασμένες μέθοδοι πιο σωστά

      Vassilis Konstandopoulos
      Για μένα, το εν λόγω έληξε ανεπιστρεπτί με το μαύρο της ΕΡΤ, τότε, ένεκα αναμετάδοσης, ο 902TV είχε μπει στα κοντρόλ πολύ κόσμου. Λίγο μετά και με το φόβο μην γίνει ΣΥΡΙΖΑTV κλείσανε και πουλήσανε τη συχνότητα, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται περί ΚΚΕ ΑΕ. Κρίμα, μοχθήσαμε πολύ και κάναμε σοβαρές υποχωρήσεις για να έχουν κάποια φιλμ της προκοπής, με μηδέν αντίκρυσμα, και δυστυχώς, ο Τάκης ο Τσίγκας, ένας εξαιρετικά διορατικός κομουνιστής, μας άφησε χρόνους. Ποτέ πια με δαύτους.

      Andreas Varangoulis
      Έχεις απόλυτο δίκιο, η πώληση του 902 ήταν ορόσημο. Είναι οφθαλμοφανές ότι, όταν κατέχεις ένα τέτοιο εργαλείο και στις prime time παίζεις telemarketing, έχεις ξοφλήσει. Δεν έχω ψάξει πώς πήρε την άδεια, αλλά κόβω το χέρι μου ότι αυτοί που πήραν την απόφαση της παραχώρησης είχαν κατανοήσει ότι το ΚΚΕ είναι πλέον ακίνδυνο.

      Vassilis Konstandopoulos
      ΑΕ είναι, τίποτα άλλο, το ίδιο και με την ΒΙΒΛΙΟΕΡΓΑΤΙΚΗ κλπ. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ και την αναμετάδοση των "ελεύθερων" πολύς κόσμος είχε βάλει την επιλογή 902 στο τηλεκοντρόλ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν, πουλήσανε ίσως ακριβά. Μεγάλη ευκαιρία, ειναι ξευτυλισμένοι

      Διαγραφή
    2. Διόνυσος Ασφοδελάκης
      Την ευκαιρία του την έχασε όταν είχε γίνει ο συνασπισμός με το ΚΚΕ εσ. Αν και ομολογουμένως δεν ήταν ένας εύκολος δρόμος. Συμβαίνει το ίδιο με κάθε γερασμένη κατάσταση. Έχεις ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αλλά αν τις κάνεις το μόνο που καταφέρνεις είναι να τους κάνεις όλους δυσαρεστημένους. Και αυτούς που πιστεύουν πως δεν κάνεις αρκετά, και αυτούς που πιστεύουν πως το παρακάνεις. Και έχεις τόσους που πρέπει να αποκαταστήσεις. Το ΚΚΕ έχει πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα. Οπότε η μόνη λύση είναι είτε να κλειστείς στο καβούκι σου είτε να εξαφανιστείς.
      Κάπως έτσι έπεσε η Γαλλική μοναρχία και ή σοβιετική ένωση γιατί όταν χαλάρωσαν λίγο αυτό δεν ήταν αρκετό. Κάπως έτσι την έχει πατήσεις και το κράτος του Ισραήλ μετά την συμφωνία με τον Αραφάτ.
      Στις μέρες μας το ΚΚΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον σαν μια σέχτα. Με βολεμένους ηγέτες και μέλη που έχουν μόνιμα μια καραμέλα στο στόμα. Όσο και να σέβομαι κάποια από τα μέλη του δυστυχώς είναι η αλήθεια.

      Χρήστος Πριτσαπίδουλας
      Πρότεινε, για να συζητήσουμε.

      Dreliozis Panagiotis
      Κοιτα Φωντα...εγιναν καποιες κατα τοπου συνάθροισης αλλα ενταξει..οικοδομοι και τα παρεμφερη...Αλλά γενικα σταγονα στον ωκεανο....

      Vasilis VMan
      Η πιο σωστή τοποθέτηση-κριτική για το κκε που έχω ακούσει εδώ και χρόνια.

      Christos Galiatsatos
      Απελπίστηκαν. Όταν έχεις κάνει τόσους αγώνες και δεν έχει αλλάξει τίποτα.

      Νίκος Βουρεκάς
      Βγήκαν και οι οικοδόμοι, τουλάχιστον στην επαρχία, για το επίδομα φυσικά. Αλλά σε κεντρικό πολιτικό/κοινωνικό επίπεδο τίποτις ...

      Alice Costo
      Μόνο εκπαιδευτικά σωματεία είδα και ξέρω ότι κουνήθηκαν κι αυτά λίγα
      Και την Παρασκευή πάλι με το νομοσχέδιο για παιδεία

      Andreas Varangoulis
      Τα ΚΚ έχουν χρεοκοπήσει, όχι μόνο στην Ελλάδα (όπου παίζει άμυνα στο 5%) αλλά παγκοσμίως. Η νεοφιλελεύθερη αντεπίθεση δεν έχει αφήσει κολυμπηθρόξυλο. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα.

      Χρήστος Πριτσαπίδουλας στον Andreas Varangoulis
      ποιοι είμαστε εμείς; Και τι περιμέναμε απ' αυτό που δεν το θέλουμε;

      Stathis Nikokavouras
      ειναι πολλα τα λεφτα τα βουλευτικα φωντα..βολεμενοι..5% και σιγουρια...τετοιες μερες ο χαλικιας φωτογραφος απο καρουσαδες που ζουσε αθηνα αγωνιστης κουμουνιστης μετα το ξυλο στα κρατητηρια ανεβηκε στην ακροπολη και αυτοκτονησε...λιγο αργοτερα το 1970 ...
      https://www.mixanitouxronou.gr/sigchorese-me-giafto-pou.../
      "Συγχώρεσε με και μην κλάψεις. Ο γιος σου δεν είναι ήρωας". Το τελευταίο γράμμα του φοιτητή Κώστα Γεωργάκη που αυτοπυρπολήθηκε το 1970

      Διαγραφή
    3. Gus Ar
      Δεν ξερω τι περιμένετε αλλά πριν από τους χαρακτηρισμούς τύπου "θλιβερο" κλπ ίσως θα είχε μια σημασία η επίσκεψη στο 902&Ριζο. Εκεί θα βλέπατε σήμερα π.χ την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας τύπου χάρτου. Των σωματείων καλλιτεχνών. Το στήσιμο πανελλαδικής δράσης στους χώρους εργασίας στις 28.4. Αυτά με 2 λεπτά στο portal του 902.
      Αν πάμε πιο πίσω έχουμε κατά τόπους κινητοποιήσεις, έχουμε για την 21Αριλιου, έχουμε κινητοποιήσεις στην παγκόσμια ημέρα υγείας με συλλήψεις και παρά πολλά 150αρια(τα οποία δε θα τα δώσει κάποιος ιντερνετικός κινηματικός δικαστής,αλλά η τσέπη μου π.χ) κ.α που δεν έψαξα τόσο για να μη κοπεί ως μακροσκελές το σχόλιο.
      Κατά τα άλλα το ΚΚΕ πέθανε το 74, ΚΚΕ Α.ε., Σάπιες ιδέες και άλλα ωραία και εποικοδομητικά στα σχόλια.
      Και ναι, το ΚΚΕ δρα μέσα στα σωματεία και αυτό είναι το κέρδος του.
      Δε χρειάζονται να βγουν σημαίες ΚΚΕ στο δρόμο για να δείτε ότι κινείται.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      >>Δε χρειάζονται να βγουν σημαίες ΚΚΕ στο δρόμο για να δείτε ότι κινείται.<< Χρειάζεται και παραχρειάζεται. Και επί της ουσίας απείθεια χρειάζεται και αγωνιστικότητα και άλλα πολλά. Ιδίως αυτή την εποχή, που δεν κινείται τίποτα.

      Αντρέας Μπικουβαράκης
      Επίσης, αν είχε ψηφίσει την περίπου απλή αναλογική του συριζα θα είχε εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος και δεν θα είχε η ΝΔ αυτοδυναμία. Ψέλισαν κάτι μπούρδες ως επιχειρήματα.

      Stylianos Gabriel
      To σημερινό KKE μου θυμίζει κάτι γέρους που πάσχουν απο άνοια και επιμένουν για κάτι και γκρινιάζουν και φωνάζουν και όταν πάς και τους ρωτάς ήρεμα και με αγάπη "γιατί φωνάζεις παππού;" σε κοιτούν με κάτι μάτια γουρλωμένα κι"αδειανά" και σου λένε "δεν θυμάμαι παιδάκι μου"!!!Το σημερινό ΚΚΕ κατά τη γνώμη μου αν κινειται η αν θέλετε κινητοποιείται ακόμα απο τη δύναμη της αδράνειας.Δυστυχώς.

      Stratis Armenakis
      Ειναι εδω και πολλα χρονια αστοι γραφιαδες...αλλα για τους υπολοιπους,τι να πει κανεις?χαλια.....

      Andreas Karampelas
      Στην Πάτρα, η κομμουνιστική δημοτική αρχή, πρωτοστάτησε στο σφράγισμα των δημόσιων χώρων με κάγκελα (βλ. Νότιο Πάρκο, Μαρινα)

      Διαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ για την Σεμίνα Διγενή...

    Pantelis Tsalouchidis
    Δεν έγραφε έτσι ο Χυτήρης, τότε τουλάχιστον. Για τώρα δεν ξέρω

    Kostas Karabetsos
    παλι καλα που σε εχουμε Φωντα και μαθαινουμε 5 πραμματα παραπανω...

    Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    Εσένα , τι σου λέει το ποίημα της;
    Εγώ, προσπάθησα και μπερδεύτηκα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Όταν αποφασίσω να γράψω κάτι για το βιβλίο θα πω και τη γνώμη μου. Εδώ έδωσα απλώς την είδηση. Κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει αυτό το βιβλίο της. Αυτό είναι τώρα το σημαντικό.

    Εύα Αθανασοπούλου
    Σόρρυ, στιχάκια....όχι και ποίημα!

    Κωστής Ιωάννης Μαρκής
    Σαφώς επηρεασμένη απο Τηλέμαχο Χυτήρη

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Με τίποτα. Και θεωρώ απίθανο να τον γνώριζε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή