Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

SUGAR FACTORY ενδιαφέρουσα ελληνική κυκλοφορία, σε πολύ περιποιημένη κασέτα

Είναι η τρίτη φορά που γράφουμε στο δισκορυχείον για τους Sugar Factory – μια μπάντα από την βόρεια Ελλάδα, που μας έχει ήδη απασχολήσει με δύο 45άρια της (2011, 2014) και με μια κασέτα (2017). Η πιο πρόσφατη δουλειά των Sugar Factory αποκαλείται Home [Logarithm Cassette Label, 2020], κυκλοφορεί και αυτή σε ούλτρα περιποιημένη κασέτα (με χοντρό χάρτινο εξωτερικό κάλυμμα, συν διάφορα ψιλολοΐδια) και περιέχει επτά tracks (τέσσερα στην πρώτη πλευρά της και τρία στη δεύτερη), όλα ορχηστρικά.
Μέλη των Sugar Factory είναι οι Stelreverb κιθάρες, λούπες, Sophie K. μπάσο και Grigoris M. μπάσο, ντραμς, ενώ υπάρχουν additional noises σε κάποια tracks, όπως και τρία samples: α. από θέμα των Eddie Palmieri / Cal Tjader, β. από την ταινία Ο Καλός, Ο Κακός και ο Άσχημος του Σέρτζιο Λεόνε και γ. από λόγο του Κρισναμούρτι. Από τα επτά tracks τα έξι είναι πρωτότυπα, ενώ ένα αποτελεί διασκευή στο γνωστό παραδοσιακό «Τι σε μέλλει εσένανε».
Οι πρωτότυπες συνθέσεις είναι όλες πολύ καλές, φανερώνοντας πως η Sugar Factory δεν είναι κάποια τυχαία περίπτωση, αλλά ένα γκρουπ με προσωπικότητα. Τα κομμάτια είναι βασικά κιθαριστικά, eighties κιθαριστικά, αλλά έχουν και «ποιότητες» από τα sixties ή και από τα πιο πρόσφατα χρόνια. Διαθέτουν, επίσης, ωραίες μελωδίες και αναπτύξεις, ρέοντας με μια φυσικότητα και μιαν άνεση που δείχνουν πολλά. Μάλλον πολύ σωστή είναι και η επιλογή να μην υπάρχουν στίχοι – καθότι οι στίχοι θα έκρυβαν αυτό που πραγματικά συμβαίνει εδώ, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον του ακροατή προς κάτι άλλο.
Στο “Home” υπάρχουν συνθέσεις που ηχούν πιο αναμενόμενα (δεν το λέμε ως μειονέκτημα, ίσα-ίσα...), όπως και άλλες που «βγαίνουν» πιο... περίεργες, με εφφέ, noises, samples και τέτοια. Απ’ αυτές θα ξεχώριζα την “Broken factory”, ενώ πολύ ευφάνταστη είναι και η διασκευή τους στο πολυαγαπημένο παραδοσιακό κομμάτι («Τι σε μέλλει εσένανε»).
Ωραία περίπτωση, που αξίζει να την δούμε κάποια στιγμή και σ’ ένα long-play.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου