Σάββατο 4 Απριλίου 2020

THE SPACELORDS το νέο, κορυφαίο, space-progressive άλμπουμ τους

Οι Spacelords είναι ένα από τα καλύτερα σύγχρονα συγκροτήματα τού γερμανικού space-progressive rock. Το έχουμε ξαναγράψει αυτό, όταν είχαμε αναφερθεί σ’ ένα προηγούμενο άλμπουμ τους, το “Water Planet” (2017) και το επαναλαμβάνουμε και τώρα, καθώς γυρίζει στο player το πιο νέο CD τους, που έχει τίτλο Spaceflowers (2020) και που κυκλοφορεί από την Tonzonen Records. Το άλμπουμ αυτό περιλαμβάνει τρία μεγάλης διάρκειας tracks, τα οποία οδηγούν προς το space-απροχώρητο οι Hazi Wettstein κιθάρες, εφφέ, σαζ, Akee Kazmaier μπάσο, εφφέ, κιθάρα, μελόντικα και Marcus Schnitzler ντραμς – ενώ βοηθούν ακόμη οι Didi Holzner hammond, moog, Alwin Puetsch didgeridoo και Ralph Nebl zurna.
Οι τίτλοι και των τριών tracks είναι βεβαίως χαρακτηριστικοί (και αυτοί) του ήχου των Spacelords (για τον οποίον θα γράψουμε στη συνέχεια). Λέμε, λοιπόν, για το 14λεπτο “Spaceflowers”, για το 12λεπτο “Frau Kuhnkes kosmos” και για το 24λεπτο, αναπτυγμένο σε τρία μέρη, “Cosmic trip. “Space”, “kosmos” και “cosmic” είναι οι τρεις καθοριστικές λέξεις, που περιγράφουν τις μουσικές των Spacelords – που είναι, με μία λέξη, καταπληκτικές.
Το πρώτο κομμάτι κινείται σε μέσο τέμπο-προς αργό στο πρώτο μέρος του, δημιουργώντας τον χώρο εκείνον πάνω στον οποίον θα πατήσει η τριπλέτα. Όργανο δεν φαίνεται να υπάρχει στο setting, αλλά πλήκτρα ακούγονται μέσω των εφφέ, όπως ακούγονται και κιθάρες σε στρώματα, συν, βεβαίως, το ακρογωνιαίο ρυθμικό τμήμα, που σε κάθε beat, σε κάθε χτύπημα, σε... εκτοξεύει στο αχανές. Η σύνθεση περί την μέση της αλλάζει. Τα vibes ανεβαίνουν, τα πεντάλια μετασχηματίζουν τον ήχο τής κιθάρας, το τέμπο ανεβαίνει κι αυτό λίγο, τα εφφέ δρουν αφιονισμένα και κάπως έτσι το γενικότερο χάσιμο δεν μπορεί παρά να είναι απερίγραπτο. Θυμηθείτε τους συμπατριώτες τους Vibravoid – αν και οι Spacelords είναι περισσότερο progressive και λιγότερο psychedelic.
Στο δεύτερο track το τέμπο ανεβαίνει ακόμη πιο πολύ. Γίνεται γρήγορο. Το κομμάτι είναι σφοδρό, καθώς σε σφυροκοπά από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Οι φιγούρες και τα εφφέ δρουν απρόσκοπτα, το «τέντωμα» είναι απόλυτο, τα γεμίσματα στα ντραμς μεγαλειώδη και το trip εξοντωτικό.
Μα αν είναι «εξοντωτικό» το trip στο “Frau Kuhnkes kosmos”, τότε τι είναι σ’ αυτό το τελευταίο track, το “Cosmic trip”; Χμμμ... Εδώ οι Spacelords θα έλεγα πως απλώς θριαμβεύουν! Ενοποιώντας σ’ ένα σώμα τα δύο προηγούμενα θέματά τους (ας το πω κάπως έτσι χοντρικά) και μπολιάζοντάς τα με ethnic / eastern / oriental αναφορές (εδώ και τα ντιτζερίντου, τα ηλεκτρικά σάζια και οι ζουρνάδες) οι φίλοι μας κατορθώνουν το απόλυτο «κοσμικό ταξίδι», σ’ ένα track που θα το χαρακτήριζα, απλώς, οριακό!
Μεγάλο άλμπουμ!
Επαφή: www.tonzonen.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου